Toyota Corolla

 

Toyota CorollaToyota Corolla

Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na planeti – od kada je 1966. godine predstavljena prva generacija, do danas širom sveta prodato je 40 miliona Corolla. To je svojevrstan dokaz poverenja kupaca u kvalitet i trajnost koju je svaka generacija japanskog bestsellera neosporno posedovala. Shinichi Yasui, glavni inženjer, veruje da je ovakav podvig postignut zato što je svaka nova generacija sledila filozofiju koju je postavio Tatsuo Hasegawa, glavni inženjer prve generacije modela, a ova ideja može da se sažme u rečenici - Corolla donosi sreću i blagostanje ljudima širom sveta.
Glavne odlike novog modela su potpuno novi dizajn spoljašnjosti, duže međuosovinsko rastojanje i manja ukupna težina. Toyota Corolla dugačka je 4,62 metara, široka 1,775 i visoka 1,465 metara, a ima međuosovinsko rastojanje 2,7 metara, pristižući po dimenzijama većeg i skupljeg Avensisa. Dizajn kombinuje čiste linije i uravnotežene proporcije, što novoj Corolli daje prefinjeniji izgled i prestižan, savremen imidž.
Dizajn je pomalo nesvakadišnji. Na prednjem delu se ističu veliki farovi koji se optički sjedinjuju sa hromiranom maskom hladnjaka. Masivni branik sa velikim usisom ostavlja utisak dinamičnosti. Bočne linije su fluidne i vrlo elegantne, dok se na zadnjem delu ističu svetlosne grupe izdašnih dimenzija atraktivnog oblika.
U novoj Corolli vozač i putnici okruženi su samo najboljim. Izdvajaju se pažljivo odabrani materijali i završna obrada premium kvaliteta poput plavog osvetljenja i kontrolne table sa detaljima od crnog piano laka. Čitava unutrašnjost odiše bezbrižnošću. Ona nudi najveći prostor za noge i kolena u klasi, naročito za putnike na zadnjim sedištima. Toyota Touch 2 multimedijalni sistemi nude mnoge zabavne opcije na jedan dodir prsta. Toyota Touch 2 with Go sistem sa intuitivnim ekranom osetljivim na dodir je prozor u svet uz audio sistem sa radiom, CD-om i USB priključkom, kao i utičnicama za iPod i spoljašnje audio uređaje. Moguće je telefoniranje bez korišćenja ruku pomoću Bluetooth® funkcije ili dobijanje uputstva navigacionog sistema sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu.
Corolla je komforna, prostrana limuzina koja ima 760 mm prostora za noge putnika na zadnjoj klupi, što je najviše u klasi i u njoj može na duga putovanja da ide više putnika i sav njihov prtljag. Sasvim očekivano, na prednjim sedištima ima obilja prostora, dok je raspored komandi izveden uz potpuno poštovanje svih zakonitosti ergonomije.
Toyota Corolla je nagrađena sa prestižnih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju, pri čemu je osvojila 94% poena za zaštitu odraslih putnika, 82% za zaštitu dece, 67% za zaštitu pešaka i 66% za sisteme za bezbednosnu asistenciju. Standardno nova Corolla dolazi sa sedam vazdušnih jastuka, od kojih je jedan namenjen i kolenima vozača. Sva sedišta poseduje sigurnosne pojaseve sa pirotehničkim zatezačima, pri čemu oni na prednjim sedištima imaju zatezač sa limiterom sile.
Toyota Corolla je u ponudi s dva benzinska i jednim dizel motorom. Motori su poznati, ali su dorađeni i ekološki optimizovani. To su benzinski motori 1.33 Dual VVT-i sa 99 KS, 1.6 Valvematic sa 132 KS i dizel 1.4 D-4D sa 90 KS. Oni su se do sada dokazali u raznim modelima Toyote, od Yarisa pa sve do Aurisa i Avensisa. Dizel agregat su koristili i drugi priznati proizvođači automobila, što je svojevrstan dokaz kvaliteta i vrednosti malog agregata.
Nova Toyota Corolla ima pregršt kvaliteta koji će joj sasvim sigurno obezbediti dobru prodaju i tržišni uspeh.

Toyota CorollaToyota Corolla