Toyota CorollaToyota Corolla

Toyota Corolla uverljivo je najpopularniji model automobila u Toyotinoj ponudi. Trenutno se prodaje u više od 150 zemalja i predstavlja oko 20 odsto Toyotine globalne prodaje. Redizajn Corolle donosi novi oblik karoserije pri čemu je prdnji kraj karoserije u potpunosti redizajniran sa novim LED svetlima i većim otvorima za vazduh kako bi čitav automobil dobio prestižniji izgled. Kvake na vratima su sada hromirane, a kupcima, zavisno od verzije, na raspolaganju su novi 16'' i 17'' aluminijumski naplatci. Zadnji kraj je dobio isto tako novi oblik svetala. Nova Corolla dostupna je u devet boja karoserije, od kojih su tri nove: Platinum Bronze, Tokyo Red i Earth Bronze.

Unutrašnjost je takođe osvežena sa ciljem da se kupcima ponudi ne samo viši nivo tehnologije, već i bolji kvalitet završne obrade. Iz tog razloga u unutrašnjosti pažnja je posvećena svakom detalju, kako bi se u što većoj meri dopala kupcima u Evropi. Dominantni položaj zauzima novi centralni ekran osetljiv na dodir, dijagonale od 7 inča dok se ispred vozača nalazi još jedan od 4,2 inča koji prikazuje podatke sa putnog računara dok je druga generacija multimedijalnog sistema Toyota Touch sada jednostavnija za rukovanje.

Osim toga, multimedijalni sistem Toyota Touch 2 dobio je novi, brži softver sa bogatijim sadržajem navigacije. U vožnji pomažu i unapređeni Hill-Start Assist Control (HAC) kao i Simple-Intelligent Parking Assist System (S-IPA). Skup bezbednosnih sistema, Toyota Safety Sense, koji obrađuje informacije koje automobil prima uz pomoć lasera i kamere, ugrađen je kao standardni deo opreme u svaku od verzija Corolle, a sam sistem sprečava ili smanjuje posledice sudara u brojnim opasnim situacijama u kojima vozač može da se nađe. Recimo i da Toyota Safety Sense podrazumeva Pre-Collision System (PCS), Lane Departure Alert (LDA), Road Sign Assist (RSA), kao i Automatic High Beam (AHB). Toyota Safety Sense tehnologija, predstavljena kao deo serijske opreme u čitavoj ponudi, trebalo bi znatno da doprinese, ako ne već potpunom izbegavanju, a onda značajnom umanjenju posledica saobraćajnih nesreća. Za ostvarenje toga koristi se sistem lasera i kamere montirane na vrhu vetrobranskog stakla.

Noise, Vibration, Harshness (NVH), odnosno buka, vibracije i šumovi bili su posebna meta brojnih mera u razvoju osvežene Corolle, kako bi se sprečilo njihovo prenošenje u putnički prostor i time omogućila tiša vožnja. Zvučna izolacija je bolja, zahvaljujući primeni lakših i kvalitetnijih materijala. Koliko se vodilo računa o umanjenju buke vidi se i prema tome što je kvalitetnija zvučna izolacija postavljena i iza pregrade za dokumenta ispred suvozača.

Nova Corolla nudi se uz tri motora, sa dobro poznatim turbodizelom 1.4 D-4D od 90 KS i dva benzinska - 1.3 Dual VVT-i od 99 KS i snažnijim 1.6 Valvematicom od 132 KS. Svi motori opremljeni su 6-stepenim ručnim menjačem, a na raspolaganju je i MultiDriveS CVT menjač za snažnijeg benzinca. Sistemom Start & Stop i 6-stepenim ručnim menjačem, dizel agregat razvija 66 kW (90 KS) i najveći obrtni moment od 205 Nm koji je raspoloživ između 1.800 i 2.800 obrtaja u minuti. U takvoj konfiguraciji, prosečna potrošnja je niskih 3,8 l/100 km, a emisija CO2 tek 99 g/km.


Izuzetno lak i kompaktan benzinski motor zapremine od 1,33 litre opremljen je tehologijom promenljivog otvaranja ventila, Dual Variable Valve Timing – intelligent, a odlikuje ga i visok kompresioni odnos od 11,5 : 1, koji povećava toplotnu efikasnost motora. Ovaj motor razvija najveću snagu od 73 kW (99 KS) i najveći obrtni moment od 128 Nm pri 3.800 o/min. Uparen s 6-stepenim ručnim menjačem, ostvaruje prosečnu potrošnju od 5,6 l/100 km i emisiju CO2 od 129 g/km.

Uz 1,6 litarski agregat ponuđen je izbor između 6-stepenog ručnog ili automatskog menjača Multidrive S. Ovaj agregat razvija 97 kW (132 KS) i najveći obrtni moment od 160 Nm pri 4.400 o/min. Zajedno sa ručnim menjačem, ovaj benzinski motor troši 6,0 l/100 km uz emisiju CO2 od 139 g/km. S automatskim menjačem Multidrive S, potrošnja je niža i iznosi 5,6 l/100 km, a manja je i emisija CO2 koja iznosi 130 g/km.
 

Toyota CorollaToyota Corolla