Volkswagen Golf VII

Volkswagen-Golf_01Volkswagen-Golf_02

Automobilistički svet je dočekao novu, sedmu generaciju Golfa. Automobil je prvi put predstavljen javnosti 1974. godine pod dizajnerskom palicom Ernst Fiale i do današnjeg dana, ostao je koncept hečbek vozila sa troja ili petoro vrata. Konceptualno, novi Golf je baziran na MQB platformi. To znači da je sve redizajnirano: od šasije i pogona, do celokupnog informacionog sistema i sistema zabave u unutrašnjosti, kao i novih pomoćnih bezbednosnih sistema. Novi Golf je dugačak 4,255 metara što je za 56 mm više u odnosu na prethodnika, širi je za 13mm, što sada iznosi 1,799 metara i visok je 1,452 metara, što znači da je niži za 28 mm od prethodne generacije Golfa. Produženo je i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.637 mm. Veća je i zapremina prtljažnika, i to za 30 litara, tako da novi raspolaže sa 380 litara korisnog prostora u gepeku.

Dizajn novog Golfa u velikoj meri zasnovan je na prethodnoj generaciji ovog modela. Zaobljene linije na novom Golfu postale su oštrije i blago četvrtaste. To se najbolje uočava na prednjem delu automobila, farovima, haubi i krillima. Slično je i sa zadnjim branikom i stop svetlima. Novi detalj primetan je kod odvojenog trouglastog komada stakla na prozoru prednjih vrata, koji se nalazi tamo gde se na automobilima starijih generacija nalazilo leptir staklo.

Osnovni Trendline paket je prilično bogat standardnom opremom: klima uređaj, elektropodizači prozora, ukrasni metalik detalji, novi multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir, kožom obloženi upravljač, sistem za detekciju umora kod vozača, ESP kao i još mnogo toga. Nivoi standardne opreme su približni jedan drugome. U srednjem paketu Comfortline, dostupni su izmedju ostalog:  tempomat, board kompjuter plus, 15 inčne alu felne, lumbalna podrška na prednjim sedištima i drugo. Najviši Highline paket, standardno donosi luksuzne dodatke i vrhunsku opremu, kao što su multifunkcionalni volan, ambijentalno osvetljenje, ukrasni detalji od hroma,  16 inčne alu felne, i kvalitetne Alcantara materijale enterijeru. Volkswagen sa novim Golfom prezentuje napredak u svakom detalju, pa je tako proširen i prostor na zadnjem sedištu. Bezbednost i komfor na visokom nivou parole su novog Golfa. Sistem automatskog kočenja nakon sudara, značajan je jer sprečava dalje kretanje i eventualne sekundarne udare automobila, nakon inicijalnog sudara. Paket asistencije vozaču je u ponudi kao opcija kod nivoa opreme Comfortline i Highline. Ovaj paket obuhvata ACC adaptivni tempomat, „Front Assist“ sistem praćenja okruženja sa funkcijom City Emergency Braking, Bi-xenon farove sa LED dnevnim svetlima i adaptivnim svetlima, „Dynamic Light Assist“ - dinamična kontrola glavnog svetlosnog snopa, paket Light and sight, „Lane Assist“ asistencija za kretanje u istoj traci, alarm protiv krađe „Plus“ i detekciju saobraćajnih znakova.

Dostupni su novi motori i 4Motion pogon na četiri točka koji obogaćuju veliku gamu novog Golfa. Ljubitelji Golfa uživaće u novoj generaciji motora koji nude veću ekonomičnost i niske vrednosti emisije CO2. Četiri nova motora: 1.2 TSI BlueMotion od 63 kW (85ks), 1.2 TSI BlueMotion od 77 kW (105ks), 1.4 TSI BlueMotion 90 kW (122ks) i 1.4 TSI BlueMotion od 103 kW (140ks) sa ACT (aktivni menadžment cilindara). Ovi motori se mogu kombinovati ili sa 6-stepenim manuelnim menjačem ili sa 7-stepenim menjačem sa duplim kvačilom (DSG). 4Motion pogon na sva četiri točka je dostupan kao opcija u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim menjačem i sa motorima, Neizbežni dizeli koji su i proslavili Golfa su 1.6 77 kW (105ks) TDI BlueMotion i 2.0  110 kW (150ks) TDI BlueMotion tehnologija. Osnovni benzinski model (TSI) troši samo 4,9 l/100km, a osnovni dizel motor (TDI) troši 3,8 l/100km. TSI modeli imaju CO2 emisije od 115 g/km, dok TDI imaju CO2 emisiju od 99 g/km. Još jedan novi motor je 1.4 TSI sa 103 kW/140 ks i automatskim isključivanjem cilindra. Kombinovana potrošnja goriva ovog benzinskog motora, koji je podjednako sportski i ekonomičan, iznosi 4,7 l/100km, čemu odgovara 109 g/km CO2.

Volkswagen-Golf_03Volkswagen-Golf_04