Volkswagen_Jetta_EVolkswagen_Jetta_III
Limuzinski brat blizanac uspešnog Golfa nikada nije doživeo slavu svog rođaka. Predstavljen daleke 1979 godine, doživeo je solidne prodajne tiraže, ali ipak značajno manje nego njegov brat blizanac. Tokom prodaje u Evropi menjana su imena, tako da je prodavan pod imenom Vento i Bora. Sa druge strane Atlantika, zbog dobrih rezultata prodaje, pak sve vreme je ovaj model bio označen kao Jetta.
Trozapreminska limuzina se odlikuje smirenim i elegantnim linijama. Jetta na jedinstven način objedinjuje prednosti prvoklasne limuzine i osobine kompaktnog vozila i potvrđuje se vrhunskim kvalitetom. To se odmah prepoznaje po izabranim detaljima. kao što je crna rešetka hladnjaka - počev od linije opreme Comfortline na lamelama, ili opcionim zatamnjenim bočnim staklima nazad i zadnjem vetrobranskom staklu, koje apsorbuju do 65% svetlosti. S koje god strane da se posmatra, nova Jetta uvek izgleda uzbudljivo dobro. Njena sportska silueta i dobro proporcionisana bočna linija daju joj jednako neodoljiv izgled kao i markantan prednji deo, sportska rešetka hladnjaka i odbojnici u celosti u boji vozila.
Jetta nudi nadprosečno veliki prostor, od vozačevog mesta do prtljažnika. Putnici na prednjim sedištima i u zadnjem delu obradovaće se velikim prostorom za kolena.  Zapremina prtljažnika od 510 l će  svakako zadovoljiti, pri čemu se prostor prtljažnika može povećati preklapanjem naslona zadnje klupe. Savršen komfor obezbeđuje  grejanje sedišta i elektropodesiva podpora za lumbalni deo kičme. Pored sedišta, plemenitim prirodnim materijalom presvučeni su opciono i trokraki upravljač, glava ručice menjača i ručica ručne kočnice.
Nemački proizvođač je značajna sredstva, sasvim očekivano uložio u bezbednost. Pored danas sasvim standardnih stvari, poput ABS, ESP, vazdušnih jastuka, VW je Jettu opremio i opcionom regulacijom dugačkog svetla, podrškom prilikom polaska na uzbrdici, kao i senzorima svetla i kiše. Opciona regulacija dugačkog svetla "Light Assist" automatskim uključivanjem i isključivanjem dugog svetla obezbeđuje još veću sigurnost u saobraćaju. Informacije o drugi učesnicima u saobraćaju i osvetljenost kolovoza beleži kamera na unutrašnjem retrovizoru i tu informaciju prosleđuje sistemu "Light Assist". Počev od 60 km/h i pri potpunom mraku "Light Assist" automatski uključuje dugo svetlo, dok ga na pojavu vozila iz suprotnog pravca i vozila ispred automatski isključuje.
Efikasan klima uređaj, odličan audio sistem, mogućnost ulaska u vozilu po principu “slobodne ruke” samo su neki od detalja opreme koju Jetta može imati i tako uvećati komfor vozača i putnika. Po želji, kožni Vienna enterijer dodatno će podići nivo luksuza.
Za pogon Jette koriste se benzinski i dizel agregati. Od dizelaša, dostupni su provereni TDI agregati zapremine 1.6 (105 ks) i 2 litra (140 ks), sa CR tehnologijom. Od benzinaca na našet tržištu isporučuje se samo 1.4 TSI sa 122 ks. Prenos snage na prednje točkove se ostvaruje preko manuelnog menjača (šestostepeni, izuze za 1.6 TDI petostepeni) ili DSG sedmostepenog.
Proverena tehnika, smiren i elegantan dizajn i dobra reputacija su na strani VW limuzine kompaktnog segmenta.

Volkswagen_Jetta_IVolkswagen_Jetta_II