Volkswagen TouranVolkswagen Touran

Volkswagenov Touran spada u grupu monovolumena baziranih na C segmentu, tačnije na popularnom Golfu. Druga generacija Tourana je predstavljena 2015. godine na Salonu automobila u Ženevi i postavljena je na poznatu MQB platformu VAG grupacije.


Dizajn nove generacije je, moglo bi se reći, u potpunom skladu sa drugim Volkswagen modelima. Suštinski, radi se o korporativnom dizajnu, tako da se Touran savršeno uklapa sa izgledom aktuelnog Passata ili Golfa. Na prednjem delu ističu se lepo dizajnirani farovi, koji su u najskupljem Highline paketu izvedeni u LED tehnologiji. Takođe, prisutni su i LED dnevna svetla, kao i svetla koje prate pokrete upravljača. Bočne linije su jasne i čiste, bez pretencioznih detalja – elegantne. Na zadnjem kraju dominiraju velika peta vrata, kao i moderne stop lampe koje su opciono od nivoa opreme Comfortline takođe u LED tehnologiji. Kako bi se dobio još malo na izgledu, ugrađeno je LED osvetljenje registarske tablice.


Enterijer automobila je jasnih i čistih linija, sasvim tipičnih za jedan Volkswagen i bez pretencioznih detalja. Za razliku od Passata, ovde nije primenjena rešetka koja se nastavlja na ventilacione otvore, a ide preko cele instrument table, već su korišćena klasična rešenja. U osnovnom paketu opreme na centralnoj konzoli nalazi se audio uređaj sa ekranom dijagonale 12.7 cm, izveden u dve boje. U boljim paketima oprema dobija se Composition colour audio uređaj, gde je u funkciji ekran u boji osetljiv na dodir. VW je omogućio i kontrolu svih funkcija multimedije ugrađene u automobilo, a putem tableta – Volskwagen Media Control. Takođe, ugrađena multimedija omogućava i povezivanje sa pametnim telefonima koji rade na Android ili iOs operativnom sistemu.


U enterijeru ima mesta za sedam osoba, pri čemu je prostor namenjen onima u trećem redu pomalo stešnjen. Zapremina prtljažnika od čak 743 litra garantuje da neće biti problema prilikom pakovanja i odlaska na porodične odmore. Kako bi se što više olakšalo korišćenje prtljažnika, ugrađen je i sistem „Easy Open“, kojim se komanduje otvaranjem petih vrata pomoću zamaha noge, što je izuzetno korisno prilikom nošenja većih tereta. Volkswagen je mislio i na bezbednost mališana, tako da je ugradio i opciona dva sedišta na zadnjim pozicijama.


Značajna pažnja je posvećena i sistemima asistencije. Ugrađen je XDS – elektronski zatvarač diferencijala koji poboljšava upravljivost, potom sistem za pomoć prilikom parkiranja Park Pilot, kao i sistemi poput aktivnog tempomata – ACC i Front Assist, uz sistem autonomnog kočenja. Side Assist vrši nadzor nad mrtvim uglom i povećava bezbednost automobila prilikom preticanja. Volkswagen je ostavio i mogućnost izbora načina vožnje, odnosno načina rada motora, menjača, upravljačkog sistema, kao i podešavanja klima uređaja. Modovi vožnje, označeni kao Individual, Normal i Eco ukazuju na režim rada automobila i reakcije od strane navedenih sistema na komande vozača.


Novi Touran je u ponudi u tri nivoa opreme – Trendline, Comfortline i Highline. Za pogon se koriste benzinski i dizel agregati. Od benzinaca dostupni su 1.2 TSI sa 110 KS, kao i 1.4 TSI sa 150 KS. Potonji agregat je moguće upariti sa manuelnim šestostepenim menjačem, ali i sedmostepenom DSG automatikom. U pogledu dizela, situacija je unekoliko drugačija, tako da je moguće birati između dva agregata: 1.6 TDI sa 110 KS i 2.0 TDI sa 150 KS. Ovde je moguće kombinovati i slabiji motor sa sedmostepenom DSG automatskom transmisijom u slučaju slabijeg dizela, odnosno šestostepenog kod jačeg motora. Za ljubitelje manuelnih menjača biće zanimljiv podatak da je oba motora moguće dobiti sa šestostepenim klasičnim menjačem.
 

Volkswagen TouranVolkswagen Touran