Volkswagen up!Volkswagen up!

Sve odlično što krasi Volkswagen upakovano u malo – to je up! - svetski automobil godine. Up! osvaja modernim dizajnom, a još više prostorom, jer sa 3,5 m dužine nudi prtljažnik od 251 litara, koji može da naraste čak do 951 litara zapremine, sve u karoseriji od čelika visoke čvrstoće. U toku kalendarske 2016. godine temeljno je prerađen, odnosno restilizovan, te sada predstavlja jednu od najboljih ponuda u A segmentu.

Novi up! potpuno je prilagodljiv ličnom stilu svakog kupca i donosi bezbroj novih opcija za individualizaciju i više boja u  svakodnevicu velikih evropskih metropola. Na raspolaganju su različite boje krova i maski retrovizora kao i aluminijumski naplatci. Istaknuti detalj su LED dnevna svetla i pokazivači pravca u retrovizorima koji su sada deo standardne opreme.

Detalji kao što je bela ambijentalna svetlost, komandna tabla "deep dimension" i sedišta "beats" u  novom modelu up! pružaju osećaj stila. Vrhunski zvuk i sistem integracije pametnog telefona samo upotpunjuju sveobuhvatni doživljaj, čineći boravak u enterijeru prijatnijim nego ikad ranije. Zahvaljujući opciono dostupnom panoramskom krovu, novi up! nudi veliku prozračnost kabine i podiže utisak o boravku u kabini na jedan viši, sasvim novi nivo.

Za dobru zabavu tokom vožnje u Trendline i Comfortline opremi brine osnovni Radio "composition" sa 3,1" - monohromatskim ekranom.  U Highline paketu nalazi se Radio "composition phone" sa  5,0"  - kolor ekranom. Oba sistema opremljena su dualnim tjunerom, ulazom Aux-In i čitačem SD kartica. Prvi put se u sistemu "composition phone" nalazi i kamera za vožnju unazad. Navigacioni i infotainment sistem "maps + more" pun je izvanrednih funkcija i zahvaljujući dizajnerskom držaču može elegantno da se integriše u komandnu tablu. Pregledni medija meni omogućava centralno upravljanje muzikom. Ruta može da se prikaže u 2D ili 3D tehnici na ekranu osetljivom na dodir dužine dijagonale 12,7 cm. Prikaz saobraćajnih znakova i mnogih drugih informacija o automobilu kao što su broj obrtaja, spoljna temperatura i potrošnja goriva obezbeđuje dobar pregled u toku vožnje.

Opcioni paket drive pack osmišljen je radi značajnog rasterećenja vozača - svejedno da li zbog nepreglednog saobraćaja u gradu ili tokom dugih putovanja regionalnim putevima ili autoputevima. Paket sadrži uređaj za kontrolu brzine, ParkPilot nazad kao i multifunkcionalni ekran u središtu vidokruga. Koristan napredak u kreni-stani saobraćaju u gradskom jezgru predstavlja serijska funkcija nužnog kočenja u uslovima gradskog saobraćaja. Ona je u stanju da obezbedi potpuno automatizovanu zaštitu od naletanja u rasponu brzina od oko pet do 30 km/h. Saobraćaj ispred vozila i odstojanje do 10 metara kontroliše laserski senzor. Čim se up! previše približi vozilu ispred ili nekoj drugoj prepreci, a da vozač ne reaguje, automobil može, u okviru granica sistema, da zakoči automatski kako bi smanjio brzinu pre moguće kolizije.

Za pogon Volkswagena up! staraju se trocilindarski benzinski motori radne zapremine od jednog litra. Osnovni pogonski motor isporučuje 60 KS, dok njegova pojačana verzija razvija za grad sasvim dovoljnih 75 KS. Ovaj potonji motor može da se kombinuje i sa petostepenim sekvencijalnim 5-ASG menjačem. Za one koji vole nešto više snage, dostupna je i TSI varijanta malenog jednolitarskog motora, koja oslobađa zdravih 90 KS u ovom modelu. Prosečna potrošnja se kreće od 4,1 do 4,7 litara benzina na 100 pređenih kilometara, pri čemu su performanse više nego zadovoljavajuće, sa maksimalnom brzinom koja se kreće od 162 do 185 km/h za najsnažniju varijantu.
 

Volkswagen up!Volkswagen up!