Novi predstavnik slavnog švedskog proizvođača automobila u D segmentu nasleđuje od svog prethodnika više od pukog imena. Volvo automobili su oduvek važili za bezbedne, kvalitetne i dizajnirane u skandinavskom minimalističkom stilu. Pred novim modelom je veliki izazov jer mora da dokaže da i pored promene vlasnika (Ford je nedavno prodao Volvo kineskom Geely-ju), nije došlo do promene proizvodne filozofije.

Volvo je odavno u istoriju poslao svoj uglasti dizajn i poslednjih desetak godina proizvodi automobile modernih linija. Novi S 60 ne samo da nije izuzetak od toga, već se može slobodno reći da u svom segmentu predstavlja dizajnersku avangardu. Prednji kraj je izuzetno agresivno dizajniran i predstavlja jednu od dominantnih dizajnerskih celina. Široka maska hladnjaka, sa velikim logom Volvoa, kao i masivan branik sa lepo dizajniranim spojlerom i usisnikom vazduha daju izuzetno atraktivan i pomalo neočekivano drzak nastup novog modela. Inače, sam proizvođač u reklamnoj kampanji sa ponosom ističe „drzak“ dizajn.Na boku vozila se ističu naglašeni lukovi točkova, kao i linija preloma koja se proteže duž čitavog automobila neposredno ispod linije bični stakala. Stop lampe se svojim oblikom savršeno uklapaju u novi „drzak dizajn“.

Pored njih, na zadnjem delu prisutne su i dominantne linije zadnjeg masivnog odbojnika, sa duplim hromiranim izduvom.
Dizajn enterijera prati atraktivnost spoljašnosti. Ispred vozača nalazi se klasična analogna instrument tabla sa digitalnim displejima unutar obrtomera i brzinomera. Centralna konzola je izvedena u skladu sa novim postulatima dizajna predstavljenom u modelima C30/S40 sa karakterističnim oblikom panela i komandama ventilacije. U vrhu same konzole nalazi se informacioni kolor displej koji prikazuje podešavanja različitih sistema. Volvo sa ponosom ističe da je za oblaganje enterijera iskoristio najkvalitetnije materijale i vrhunsku završnu obradu. Sinonim za bezbednost je odivek bio Volvo. Korišćenjem izuzetno čvrstog i nadaleko poznatog švedskog čelika automobil poseduje veliku sposbnost da zaštiti putnike prilikom sudara. Sistemi aktivne bezbednosti, poput ABS-a i ESP-a su nešto što se danas podrazumeva u svakom automobilu ove klase. Volvo je odlučio da na novom S60 predstavi i sistem zaštite pešaka koji omogućava izbegavanje naletanja na pešake.
Novu limuzinu je moguće dobiti u četiri paketa opreme, pri čemu i osnovni nivo ima svu opremu koja će ikada zatrebati vozaču i putnicima. Na samom vrhu se nalazi R model sa snažnim akcentom na sportske ambicije. U pogledu motorizacije moguće je birati između četiri benzinska agregata snage od 150 do čak 304 KS. Ljubiteljima dizela na raspoloaganju su dva agregata, maksimalne snage 163 i 205 KS. U kombinaciji sa najjačim benzincem, standardnu ponudu čini pogon na sva četiri točka.
Nova limuzina nastavlja tradiciju visoke bezbednosti, pri čemu donosi savremeni dizajn, koji je uz to izuzetno agresivan.