Evropski Automobil 2019. godine Jaguar I-Pace

04. Mar 2019

Jaguar I-Pace evropski automobil 2019. godine
Dan uoči otvaranja 89. međunarodnog salona automobila u Ženevi održano je finale izbora za evropski Automobil 2019. godine (Car of the Year 2019). U užem izboru bilo je ukupno sedam modela: Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes A klase i Peugeot 508. Električni Jaguar pobedio je premda je osvojio 250 bodova, koliko i drugoplasirani Alpine A110 jer mu je veći broj članova žirija dodelio najviše poena prilikom glasanja.

Na trećem mestu našao se novi Kia Ceed sa 247 bodova. Četvrti je Ford Focus (235), peti Citroen C5 Aircross (210), šesti je Peugeot 508 (192) i sedmi Mercedes A klase (116).

Za titulu Car of the Year 2019 konkurisali su modeli koji su se pojavili na evropskom tržištu u 2018. godini. Najbolji automobil izabrao je međunarodni žiri sastavljen od 60 automobilska novinara iz 23 evropske zemlje. Nagrada prepoznaje tehničke inovacije, dizajn, performanse, efikasnost i vrednost za uloženi novac.

Tradicionalni izbor za Automobil godine u Evropi održava se od 1964. godine, a 2018. godine trijumfovao je Volvo XC40.

Ovo nije prvi put da jedan električni model osvoji ovo priznanje, 2011. godine za najbolji novi automobil u Evropi, proglašen je Nissan Leaf. Jaguar je prvi put osvojio ovu poželjnu nagradu i bio je jedini automobil u užem izboru koji može da se pohvali nultom emisijom.

Prof. dr Ralf Speth, izvršni direktor kompanije Jaguar Land Rover, kaže: “Naš prvi električni automobil takođe je prvi Jaguar koji osvaja titulu Evropski automobil godine, što nam daje ogroman osećaj ponosa. I-Pace dizajniran je i konstruisan u Velikoj Britaniji - sa čistog lista papira. To je tehnološki najnapredniji električni automobil. On pomera granice u automobilskom svetu. Pobednički evropski automobil godine je čast i pravo priznanje za ono što je napravio naš tim svetske klase.“

Jaguar I-Pace konstruisan je tako da u potpunosti iskoristi električni pogon i aluminijumsku arhitekturu, nudeći performanse sportskog automobila i praktičnost SUV-a.

Punjenje je olakšano korisnicima koji koriste Jaguar uslugu javnog punjenja, a pristupa joj se preko namenske aplikacije ili pomoću RFID ključa. Uz prilagođene pakete punjenja i tarife uključene u jednostavan mesečni račun, I-Pace klijentima omogućava pristup na više od 85.000 punktova širom Evrope.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

Prema fabričkim podacima za dopunu baterija od 0 do 80 odsto maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmjerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta. Dopunjavanje na kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, traje 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80 odsto kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora - svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 KS, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri točka.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi.

Dizajniran i razvijen u Velikoj Britaniji, Jaguar I-Pace postigao je veliki svetski prodajni uspeh, sa više od 8.000 isporuka do danas - 75 odsto od toga kupcima u Evropi.

Od kako je predstavljen - pre godinu dana, I-Pace je širom sveta osvojio 55 nagrada, uključujući titule Automobil godine u Nemačkoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji, Električno vozilo godine BBC magazina TopGear, Kineski zeleni automobil godine i Autobestovu nagradu Ecobest.

 

O marki Jaguar

 

Jaguarovo nasleđe elegantnog dizajna i performansi koje oduzimaju dah, uzbuđuje je i oduševljava svet već 80 godina. Današnja Jaguarova porodica svetske klase sastoji se od nagrađivanih XE, XF i XJ limuzina, po mnogo čemu dramatičnog F-Tipe sportskog automobila, krosovera visokih performansi F-Pace - najbrže prodavanog Jaguara ikada, novog kompaktnog SUV modela E-Pace i sada najnovijeg, I-Pace, potpuno električnog SUV modela, koji Jaguara stavlja na čelo revolucije električnih automobila.

 


Ime i prezime
Komentar