Jaguar Land Rover razvija električnu tehnologiju

19. Feb 2020

Jaguar Land RoverJaguar Land Rover

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover predstavio je novu autonomnu električnu platformu, stvorenu kao rezultat dugogodišnjeg razvoja u potpunoj tajnosti.
 
Nova električna platforma, koja je nazvana Project Vector, prema rečima Ralpha Spetha, izvršnog direktora brenda, nastala je zbog potrebe da ka realizaciji vizije Zero za Jaguar Land Rover, viziju za budućnost bez emisija, nesreća i zagađenja.

Razvoj nove platforme bio je potpuno odvojen od razvoja i proizvodnje aktuelnih modela marke i nije bio povezan sa razvojem modela koji će se proizvoditi u bliskoj budućnosti. Dizajn platforme Project Vector zasnovan je na principu Skateboard, koji već koriste neki drugi proizvođači električnih vozila i nudi široke mogućnosti upotrebe, ali istovremeno nudi mnogo prostora u unutrašnjosti i veću fleksibilnost zahvaljujući samom dizajnu. Razvoj se odvijao u razvojnom centru Univerziteta Varvick (NAIC - Nacionalni centar za inovacije u automobilskoj industriji), gde se takođe održala i prezentacija.

Jaguar Land Rover postigao je dogovor sa vlastima u Koventriju i Zapadnom Midlendu, gde će naredne godine početi da testiraju tehnologiju na putevima u i oko grada. Testiranja će se obaviti uz pomoć koncepta koji je dužine četiri metra i dizajniran je za gradsko okruženje, a njegov dizajn omogućava maksimalnu fleksibilnost i prostranost kabine. Delovi pogonskog sklopa i akumulator integrisani su ispod ravnog poda tako da konfiguracija kabine može da se podesi zavisno od toga kako korisnik namerava da koristi automobil. Prema rečima Tima Levertona, rukovodioca projekta budućnost gradskih putovanja je kombinacija vlasništva i deljenja vozila, mogućnosti prevoza na zahtev i javnog prevoza, gde bi trebalo razmotriti i upotrebu autonomnih tehnologija.

Do sada razvoj se odvijao pod finansijskim pokroviteljstvom proizvođača automobila Jaguar Land Rover i kao deo namenskog startapa kroz koji planira i prikupljanje sredstava od spoljnih investitora.


Ime i prezime
Komentar