Koenigsegg Agera RS može brže

03. Mar 2018

Koenigsegg Agera RS
Švedski proizvođač vozila - Koenigsegg, ostvario je neverovatan brzinski rekord na javnom putu, kada je njegov model automobila ostvario prosečnu brzinu od 447 km/h tokom dve vožnje na zatvorenom delu puta prošlog novembra.

Tom prilikom je kompanija konačno dobila priliku da testira granice Agere RS u stvarnom svetu, evo i šta su naučili iz ovog poduhvata.

Vožnja brzinom od 450 kilometara na čas.

Test vozač Koenigsegga je jedne sunčane subote postigao podvig koji će biti upisan u istoriju. Tokom svoje dve vožnje na zatvorenom auto putu 160 između Las Vegasa i Pahrumpa postigao je neverovatnu brzinu od preko 450 km/h.

Na ovom video snimku  može da se pogleda kako je to izgledalo iz ugla vozača. Video snimak prikazuje vožnju iz oba pravca, tokom prve vožnje je postignuta maksimalna brzina od 437 km/č, dok je u suprotnom pravcu vozač jurio nezamislivom brzinom od 457 km/h. Izračunata je aritmetička sredina, kako bi se dobilo zvanična brojka.

Snimak je uzbudljiv i zastrašujuć u isto vreme. Čak i sa praznim putem, koji možda nije najlepši na svetu, ali pretpostavljamo da je prilično ravan, jer pri toj brzini i najmanja greška može biti fatalna. Ali možemo samo da zamislimo kako se vozač osetio jureći nesputanom brzinom.

Rekord ostvaren neplanirano

Osnivač kompanije - Kristian von Koenigsegg otkrio je nove informacije o postizanju brzinskog rekorda u razgovoru za kanadske medije na Sajmu automobila u Torontu. Pružio je uvid o ideji iza pokušaja i otkrio da je celu priču pokrenuo vlasnik vozila, a ne sama kompanija, pa čak i da automobil nije bio u potpunosti završen.

Uostalom, ako možete da kupite najbrži automobil marke Koenigsegg, sigurno imate još nekoliko aduta u rukavu. Nije kao da je reč o nekom starom automobilu koji ni otkup vozila ne bi želeo.

„Bili smo blizu završetka izrade automobila, a vlasnik nam je rekao ‘Želim da vidim koliko je brz.’ To je super, ali mi nemamo dovoljno dugu stazu na kojoj bismo mogli to da testiramo. Rekao sam mu da je svaka test staza kojoj imamo pristup prekratka i da bi morao da zatvori ceo put - što je on i uspeo!

„Kada smo saznali da je našao način da zatvori celu deonicu puta, pomislili smo da je bolje da mu pomognemo, jer je reč o neistraženoj teritoriji, čak i za nas. Da ne pominjemo da je opasno. Nikada nismo ni videli da je neko vozio toliko brzo, i naravno da smo želeli da budemo deo toga, da učinimo proces maksimalno bezbednim, kao i da analiziramo i prikupimo koliko god možemo podataka.”

 

Koenigsegg Agera RS


Rezultati rekorda - da li Agera RS može da bude brža?


Koenigsegg je rekao da je kompanija od tada uvela nova podešavanja aerodinamike, kojima se dodatno podešava visina suspenzije, ugao krila, amortizera i ostalih aktivnih kompomenti aerodinamike na osnovu maksimalne brzine. Takođe je naveo da Agera RS sa tvin turbo V8 petolitarskim motorom od 1.160 KS može da ide brže nakon promene ograničenja broja obrtaja, budući da je vozač postigao maksimum u toku vožnje.

Uz takve tvrdnje, očekuje se da postoje planovi da se napravi novi pokušaj, kad su već dostupni svi neophodni podaci za poboljšanje. Samo kada bi negde u svetu postojala staza sa skoro devet kilometara pravca savršeno ravnog asfalta, još kada bi ta staza bila relativno blizu Švedske…

Naravno da Volkswagen nije zainteresovan da Šveđanima stavi na raspolaganje svoju super tajnu stazu na kojoj je Bugatti postavljao svoje brzinske rekorde. Jer vrlo dobro znaju da bi ih Koenigsegg "oduvao" i izblamirao u sopstvenom dvorištu.

Ako kojim slučajem imate par miliona evra za ručno izrađen Koenigsegg automobil, znajte da je lista čekanja popunjena za naredne četiri godine, tako da biste se načekali.

Pogledajte i najskuplje automobile za 2018. godiinu.


Ime i prezime
Komentar