Mazda očekuje rekordni godišnji gubitak

10. Aug 2020

Mazda - Hirošima

U Mazdi procenjuju da će godišnji gubitak do marta da iznosi 383,5 miliona dolara. Dobit ovog renomiranog japanskog proizvođača u poslednje dve godine pada, jer je došlo do pada prodaje na njihova dva najveća tržišta, SAD i Kini. Ove fiskalne godine očekuju pad globalne prodaje od osam odsto, što bi značilo 1,3 miliona prodatih automobila. To bi istovremeno označilo najmanju godišnju prodaju u poslednjih sedam godina i rezultiralo gubitkom u poslovanju, što znači da ove godine neće biti isplaćene dividende.

 

Prema analitičarima koji predviđaju godišnji gubitak od 46 milijardi jena, vrednost Mazdinih akcija pala je sedam odsto. U prvom kvartalu ove godine zabeležili su operativni gubitak od 45,3 milijarde jena. U drugom tromesečju prodaja je pala na 244.000 prodatih automobila, a potražnja se uglavnom smanjivala na domaćem i evropskom tržištu.

 

Put spasenja Mazde trenutno je Kina koja se relativno brzo oporavila nakon pandemije. Na kineskom tržištu prodaja je u drugom tromesečju porasla 13 odsto.


Ime i prezime
Komentar