Mazda MX-30 osvojila pet Euro NCAP zvezdica

12. Nov 2020

Mazda MX-30

Potpuno električnoj Mazdi MX-30 Euro NCAP je u svojoj najnovijoj seriji testova dodelio maksimalnih pet zvezdica, ocenom 91% i 87% u odgovarajućim kategorijama za zaštitu odraslih i dece. Postignut rezultat zaštite odraslih putnika - 91%, najbolji je ove godine među svim testiranim automobilima.

 

Mazda MX-30 postigla je maksimalne bodove u testovima bočnog udara, kao i pune ocene za performans pri testu sudara za kategoriju dece od 6 i 10 godina i za frontalni i za bočni udar. MX-30 prva je Mazda koja je postigla ukupnu ocenu od pet zvezdica prema novim strožim Euro NCAP testovima. Euro NCAP 2020. uvodi nove testove kako bi udovoljili nekim dugogodišnjim potrebama u zaštiti putnika i poboljšanoj zaštiti od sudara, kao i za promociju najnovije napredne bezbednosne tehnologije.

 

Potpuno električni SUV za male porodice pridružio se modelima CX-5 (2017.), Mazdi6 (2018.), Mazdi3 i CX-30 (obe 2019.) u postizanju rejtinga Euro NCAP ocene s pet zvezdica.

 

Mazda MX-30 je impresionirala u sve četiri Euro NCAP test kategorije: Odrasli - 91%, Deca - 87%, Učesnik u saobraćaju (bezbednost pešaka) - 68% i Sigurnosna pomagala - 73%. Ocena je rezultat tri ključna činioca: primene najnovije arhitekture automobila Skyactiv, koja se odlikuje visokom krutošću lake karoserijske strukture koja apsorbuje udarce, širokog raspona naprednih bezbednosnih tehnologija i-Activsense koje pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje verovatnoću oštećenja ili povreda i visokog nivoa zaštite pešaka.

 

Istaknuti element dizajna potpuno električnog kompaktnog porodičnog automobila su njegova Freestyle vrata, nasleđeno rešenje sa Mazde RX-8 iz 2003. godine. To, međutim, ne utiče štetno na bezbednost. U stvari, analiza lomljenja deformabilnog elementa pri ispitivanju frontalnog naleta sa pomeranjem pokazala je da struktura MX-30 nije predstavljala visok rizik za putnike pri takvoj vrsti sudara, rekli su ispitivači. I pri testu naletanja s boka - simulirajući sudar sa drugim vozilom uz snažni bočni udar - zaštita svih kritičnih područja tela bila je dobra i automobil je postigao maksimalan broj bodova za ova dva testa.

 

Posvećena budućem društvu bez saobraćajnih nesreća, Mazda kontinuirano radi na unapređivanju bezbednosnih performansi u skladu sa Mazdinom filozofijom proaktivne bezbednosti. Vrhunska vozna dinamika, kao rezultat primene Mazdine tehnologije Skyactiv, takođe je doprinela tome da nova Mazde MX-30 postigne pet Euro NCAP zvezdica, pružajući vrlo intuitivno, ugodno, potpuno električno iskustvo vožnje. Omogućavajući automobilu lakšu bezbednu vožnju, sve primenjene tehnologije smanjuju mogućnost nesreća bez ugrožavanja Mazdinog tradicionalnog karaktera zabave u vožnji. 


Ime i prezime
Komentar