Tesla gradi fabriku u Mađarskoj

03. Jan 2018

Tesla gradi u Mađarskoj
Globalna automobilska industrija ulazi u novu fazu, postavljajući posebne izazove za zemlje kao što je Mađarska, gde je ovaj sektor od ključnog značaja za nacionalnu ekonomiju, izjavio je u San Francisku ministar inostranih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka sa čelnicima Tesle i predstavnicima više od 20 IT kompanija i komunikacija. Szijjarto je napomenuo da su elektromobilnost i autonomni automobili u fokusu automobilske budućnosti i to bi bio izazov za Mađarsku, gde ovaj sektor čini 29,5 odsto ukupne industrijske proizvodnje zemlje.

"Mađarski uspeh u ovoj novoj epohi proizvodnje automobila biće presudan za čitavu ekonomiju", rekao je Szijjarto, ističući značaj izgradnje veza sa vodećim proizvođačima automobila. On je dodao da će Tesla "bez sumnje" biti dominantan proizvođač električnih vozila i automobila. "Današnji razgovori imali su za cilj stavljanje Mađarske na mapu zemalja koje se ozbiljno koncentrišu na automobilsku industriju", rekao je ministar.

Vlada Mađarske nudi ozbiljne poreske olakšice i podsticaje za proizvođače automobila u ovom slučaju za Tesla Motors, ako proizvođač električnih automobila želi da izgradi sopstvenu fabriku akumulatora u toj zemlji.

Prema Szijjartu, zemlja će imati koristi od ne samo eventualne izgradnje baterije Tesla, već i privlačenja drugih američkih telekomunikacionih i IT kompanija. Ministar je već održao sastanak sa predstavnicima proizvođača električnih automobila, a učesnici u njemu su kategorični da su to najbolje mogućnosti u industriji.

On je rekao da su čelnici Tesle bili impresionirani mađarskim naporima za izgradnju i dobre investicije i da je Tesla Motors odlučio da izgradi dva objekta u 2018. godini, jedan u Đeru, na zapadu Mađarske, a drugi u Nađkanjiži, na jugozapadu.


Ime i prezime
Komentar