Tesla može i na gas

11. Apr 2019

Tesla X P75D E-CNG

Američka kompanija Tesla traži i pronalazi još više alternativnih izvora energije za svoje automobile: krajem marta u Palo Altu predstavljena je gasno-električna modifikacija modela Tesla X P75D E-CNG.

Neobična verzija dvovrsnog-goriva kreirana je posebno za zemlje istočne Evrope, gde postoji problem loše razvijene mreže električnih punionica i nedovoljne rezerve snage pri jednom punjenju. Kompanija očekuje da će verzija Tesla Model X P75D E-CNG biti interesantna za one napredne vozače iz Evropske unije koji žele da se pridruže modernim tehnologijama, ali to još ne mogu da učine iz objektivnih razloga.

Umesto jednog od elektromotora, na zadnju osovinu ugrađen je gasni turbo motor snage 90 kW koji napaja gasna oprema Prins Autogassistemen B.V. Instalacija ne samo da može da pogoni automobil, nego i puni baterije.

Predstavnici Tesle kažu da će opremljen 40-litarskim rezervoarom Model X moći da pređe 400 km na električno punjenje i potpuno isto - na gas (metan). Dakle, ukupna kilometraža nove verzije bez punjenja goriva po prvi put za električna vozila premašiće granicu od 800 km.

Zanimljivo je da zvanična evropska premijera Tesla Model X E-CNG nije slučajno održana u malom mađarskom gradu Nyiregyhaza, koji se nalazi 70 km od ukrajinske granice. Kompanija planira da ove godine pokrene zvaničnu prodaju gasno-električne verzije Tesla X u zemljama ZND-a, počevši od Ukrajine.

Automobili sklopljeni u Tilburgu (Holandija) od 1. aprila dostupni su u zemljama EU i Ukrajini po ceni od 80.000 evra - to je 4.000 evra skuplje od osnovnog modela Tesla X 70D.


Ime i prezime
Komentar