Automobil kao lekar

17. Oct 2018

Zahvaljujući sistemu ЭRA-Glonass automobili će da prenose informacije o zdravstvenom stanju svojih vlasnika
Zahvaljujući sistemu ЭRA-Glonass automobili će u bliskoj budućnosti moći da prenose informacije o zdravstvenom stanju svojih vlasnika i kvalitetu puteva.

Aleksandar Gurko, jedan od rukovodilaca grupe Avtonet rekao je da se trenutno radi na projektu pod nazivom Avtodata za koji je izdvojeno tri milijarde rubalja. Sredstva su namenjena za prikupljanje odgovarajućih podataka koji već postoje u digitalnim sistemima. To su podaci poput zdravstvenog stanja vlasnika, uslova eksploatacije automobila, spoljni faktori kao što su kvalitet puta, vremenski i geografski uslovi i sl. U ovom trenutku informacije odvojeno prikupljaju brojne kompanije i one su dragocene za formiranje novih servisa, rekao je on. 

Podaci mogu da se dobiju od osiguravajućih društava, privatnih baza podataka "u oblaku", ali i da se prikupljaju u realnom vremenu pomoću V2X-tehnologija, putem kojih je automobil u interakciji s drugim automobilima, okruženjem i infrastrukturom.

Stvaranje ovakve platforme podržali su Agencija za strateške inicijative, Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ruska kompanija za visokorizične investicije. Trenutno se projekat usaglašava s drugim ministarstvima na nivou vlade.  Kako je ruskim medijima rekao izvor blizak NP Glonass projekat će startovati u prvoj polovini iduće godine.
Russia Beyond


Ime i prezime
Komentar