Automobili sa SUS motorima u prodaji još deceniju

16. Nov 2020

SUS motor

 

Velika Britanija mogla bi da ubrza zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel, jer je vlada navodno spremna da odloži ovu meru za još pet godina.

 

Zabrana, koja ima za cilj da pogura Veliku Britaniju prema svojim klimatskim ciljevima, prvobitno je trebalo da se primeni 2040. godine, ali u februaru je britanski premijer Boris Johnson najavio da novi tradicionalni benzin i dizel modeli neće biti dostupni za kupovinu počev od 2035. godine.

 

Sada bi datum mogao dalje da se pomeri na 2030. godinu, objavio je Financial Times pozivajući se na industriju i vladine zvaničnike. Isto je ranije izvestio BBC. Odluka bi mogla da bude zvanično objavljena već sledeće sedmice.

 

Novi plan možda se neće odnositi na prodaju hibridnih automobila koji imaju i električne motore i benzinske motore, a koji će biti dostupni još 15 godina.

 

Ranije ove nedelje ekonomisti iz Cambridge Econometricsa pozvali su vladu da ubrza zabranu prodaje na 2030. godinu. Prema njihovim proračunima, takva zelena inicijativa stvoriće preko 30.000 novih radnih mesta i povećati BDP za 0,2 odsto. Greenpeace je takođe ranije zatražio da se decenija izbriše sa početnog rasporeda, tvrdeći da će to povećati ekonomsku aktivnost i stope zaposlenosti.

 

Iako su neki proizvođači već rekli da je vremenski okvir „preuzak“ i žalili se na moguće gubitke, postoji zabrinutost da prelazak na električne automobile može da bude bolan za kupce, jer su oni obično skuplji. Nedostatak pristupačne infrastrukture za punjenje mogao bi da bude drugi problem. Iako je broj javnih uređaja za punjenje u Velikoj Britaniji naglo porastao poslednjih godina, manje od 20 odsto od skoro 19.500 punionica širom zemlje ima brze uređaje. Ako vozači ne koriste brzi punjač, može potrajati nekoliko sati da bi „napunili“ automobil.

Z.Milić


Ime i prezime
Komentar