Beloruski inženjeri razvijaju električni automobil

09. May 2020

Beloruski električni roadster


Automobil je bio jedno od desetak perspektivnih električnih vozila koja su pokazana beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku tokom posete test stazi Nacionalne akademije nauka u blizini Minska u utorak.

Beloruski inženjeri izgradili su prototip novog roadstera, električnog dvoseda kabrioleta, za koji kažu da može da krstari brzinom do 170 km i dostigne do 270 km pre nego što je potrebno ponovno punjenje.

„Ovaj automobil - mi iskreno verujemo da može da se takmiči sa Teslom. Lako je, manevarsko je, koristimo ga za kritički razvoj sopstvenih motora i inženjerskih rešenja. Automobil ima pogon na zadnjim točkovima i ima posebnu osovinu”, rekao je inženjer, razgovarajući sa beloruskim predsednikom, dok je obilazio stazu za test.

Neimenovani roadster tek treba da dobije karoseriju, iako perspektivni dizajni na posterima iza automobila pokazuju mogući elegantan dizajn sličan sportskim automobilima iz 1940-ih.

Lukašenku je takođe pokazan novi električni Zamboni (mašina za obnavljanje leda), za koje je naložio vladi da kupi 25 vozila za hokejske stadione u zemlji. “Mi ćemo ih naručiti, ali osigurajte da je kvalitet dobar”, rekao je predsednik programerima.

Inženjeri su takođe pozvali predsednika da se vozi u novom autobusu na struju koji je izgradio MAZ, veliki beloruski proizvođač vozila koji je širom Istočne Evrope poznat po svojim kvalitetnim kamionima i autobusima. Lukašenko je naložio kompaniji da izgradi najmanje 10-12 novih autobusa i da ih isporuči regionalnim transportnim vlastima do sledeće godine.

Druga vozila koja su prikazana Lukašenku su električni čistači ulica, oprema za izgradnju puteva, bicikli na električni pogon, mopedi, pa čak i kamion na električnu energiju, zajedno sa beloruskim električnim punjačima za benzinske pumpe i kućnu upotrebu. Na displeju je takođe prikazano nekoliko bespilotnih letilica za belorusku vojsku, uključujući Burevestnik (Petrel), dron fiksnih krila težak 350 kg koji je prošao državno testiranje i jedinstveni bespilotni helikopter nazvan Eye-Sky.

Nakon obilaska objekta Lukašenko je rekao da očekuje da će Belorusija ostvariti veliki višak električne energije nakon što nova nuklearna elektrana Astravets na severozapadu zemlje bude puštena u rad krajem ove godine. Očekuje se da će elektrana, koja je izgrađena uz pomoć Rusije, proizvoditi oko 2.218 MW električne energije koristeći svoje dvostruke reaktore.
Z.Milić

 


Ime i prezime
Komentar