Carlos Ghosn ustupa direktorsko mesto u Nissanu

01. Mar 2017

Hiroto Saikawa
Verovatno najuspešniji poslenik u svetkoj auto industriji Carlos Ghosn izaziva medijsku pažnju i pri samom pomenu njegovog imena. Nije ni čudo jer iza njega stoje uspesi koji se automatski upisuju u anale: spasao je Nissan od propasti, Renault podigao na globalnom tržištu, od Dacie napravio respektabilan brend, vrća u život Daihatsu, pozicinirao marke kojima upravlja u Rusiji, na Dalekom istoku, u Južnoj Americi, spasao Mitsubishi, doveo Renault i Nissan na lidersku poziciju u oblasti električnih automobila… mnogo toga ne može da se nabroji, a verovatno nam nije ni poznato.

Danas je vest da je Nissanov upravni odbor odlučio na preporuku predsednika uprave i izvršnog direktora Carlosa Ghosna da od 1. aprila 2017. godine Hiroto Saikawa preuzima funkciju izvršnog direktora. Carlos Ghosn ostaće predsednik upravnog odbora i zatražiće obnavljanje svog mandata na skupštini akcionara koja će se održati u junu ove godine.

Ova promena u upravljanju usledila je nakon što je Ghosn realizovao nedavno proširenje Alijanse Renault-Nissan u koju je uključen Mitsubishi Motors, čime se Alijansa pozicionirala među najveće proizvođače automobila. Kao predsednik sve tri kompanije Alijanse i kao izvršni direktor Grupe Renault, Ghosn je izrazio želju da više svoje pažnje posveti širenju Alijanse i upravljanju njome, kao njen predsednik i generalni direktor. Na tom položaju obezbediće da se u potpunosti sačuvaju svi potencijali kojima raspolažu članice Alijanse.

Tim povodom izjavio je sledeće: „Siguran sam da upravljački tim koji sam oformio u Nissanu u proteklih 18 godina ima sav potreban talenat i iskustvo za ostvarivanje  operativnih i strateških ciljeva kompanije. Budući da sam nedavno preuzeo nove odgovornosti u Mitsubishi Motorsu i imajući na umu predstojeću skupštinu  akcionara Nissana, odlučio sam da je sada pravi trenutak da me Hiroto Saikawa zameni na mestu izvršnog direktora Nissana.”

„Kao predsednik uprave Nissana i dalje ću kontrolisati i usmeravati rad kompanije, kako samostalan tako i onaj u okviru Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi”, dodao je. „Ova planirana promena omogućiće mi da više vremena i energije posvetim upravljanju strateškim i operativnim razvojem, kao i širenju Alijanse, ali i obezbeđivanju da svi članovi ostvaruju koristi od konkurentnih prednosti koje će da omogućava njena veličina. Predan sam pružanju podrške Alijansi u njenom rastu i širenju tako da ću i dalje da budem aktivan član Alijanse kad god i gde god to bude potrebno.”

Hiroto Saikawa trenutno obavlja funkciju drugog izvršnog direktora. Između aprila 2013. i oktobra 2016. godine bio je direktor odeljenja za konkurentnost. Saikawa je  u Nissan došao 1977. godine, a od 1999. godine obavljao je različite visoke upravljačke funkcije, uključujući funkciju predsednika upravnih odbora u Severnoj i Južnoj Americi i Evropi, bio je potpredsednik odeljenja za nabavke. Uz poslove koje obavlja u Nissanu, Saikawa trenutno je i predsednik Japanskog udruženja proizvođača automobila (engl. Japan Automobile Manufacturers Association, JAMA). Prethodno je obavljao dužnost člana upravnog odbora Renaulta u periodu od 2006. do 2016. godine.


Saikawa ovim povodom izjavio je: „Želim da se zahvalim gospodinu Ghosnu i upravi Nissana što su mi poverili ovu novu dužnost. Uz vođstvo gospodina Ghosna i podršku izvrsnog upravljačkog tima uspostavljenog u Nissanu, usredsrediću ću se na održavanje dobrih rezultata i razvoja naše kompanije, a nastaviću i sa doprinosom Nissana Alijansi.”

 


Ime i prezime
Komentar