Dacia Duster 1.5 dCi 110 4x4

08. Dec 2014

Dacia Duster

 

Stil pravog avanturiste

 


Moda SUV modela, odnosno kompaktnih SUV čini se, u sve većem je zamahu. Nekako na samom početku tog talasa isplivao je, pomalo apsurdno, automobil koji prati modu niskobudžetnog proizvođača. I pored toliko kontradiktornosti u jednoj rečenici (proizvođač jeftinih vozila i automobil u trendu), rezultat je bio više nego dobar. Naime, Renault je sa Daciom predstavio 2010. godine novi automobil zanimljivog naziva koji je imao zadatak da omogući ulazak u pomodno društvo kupcima slabijih finasijskih mogućnosti. Proizvodnja se odvija istovremeno u šest fabrika na tri kontinenta, uz maksimalno prilagođavanje zahtevima kupaca.

Duster je postavljen na platformu B0, a nastao je iz vozila namenjenog Andros takmičenju na ledu 2009. godine koje je vozio ni manje ni više nego slavni Alain Prost, četvorostruki šampion Formule 1 i popularni „Profesor“.

U proizvodnji Dustera koriste se sklopovi i pojedini delovi zajednički za modele Logan i Sandero, u čemu se krije i tajna pristupačne cene. Tehnički oslanja se na mehaniku Renault modela sa početka trećeg milenijuma, što treba da garantuje dozu pouzdanosti.

 

Dacia Duster Dacia Duster Dacia Duster Dacia Duster


Nakon četiri godine prisustvovanja na tržištu i bespoštedne borbe, veliki gazda Renault odlučio je da je vreme za blago „zatezanje bora“. Izmene na eksterijeru vozila su relativno skromne i u prvom redu odnose se na prednje svetlosne grupe koje su sada dobile i svoje mesto za dnevno svetlo, kao i na masku hladnjaka koja sada deluje nešto atraktivnije.

Prednji deo je muskulozan, sa pravougaonim farovima crne osnove i duplom optikom. Hromirana maska hladnjaka stoji u direktnom kontrastu sa pomenutim crnim površinama farova, dok masivni prednji branik savršeno akcentuje sprotsku dinamičnost ovog SUV-a i svojim oblikom i pozicioniranjem omogućava bolji prilazni ugao, što je bitno u terenskoj vožnji. Lukovi točkova značajno su izvučeni i na njima se nalaze plastične maske, koje imaju ulogu u zaštiti limenih površina od štetnog dejstva kamenčića.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster

Automobil poseduje i srazmerno velike staklene površine, koje omogućavaju dobru preglednost i prosvetljenost enterijera. Branici u boji plastike predstavljaju dobru zaštitu u gradskoj vožnji, ali i od kretanja po manje zahtevnim terenima, čemu je ovaj automobil i namenjen.

Na zadnjem delu ističe se masivni branik, vertikalno postavljena stop svetla, kao i natpis 4WD koji je izmešten u odnosu na verziju pre restilizacije. Masivni zadnji branik je konstruisan tako da omogućava lakši silazak sa prepreka i veći izlazni ugao. Zadnje svetlosne grupe smeštene su u ivice karoserije, tako da povećavaju širinu petih vrata i upotrebljivost vozila. Čelični naplatci kojima je bio opremljeni Duster koji smo imali na testu takođe ukazuju da se radi o automobilu koji može da ima i namenu tzv. „radnog vozila“. Takođe, i odsustvo niskoprofilnih pneumatika potvrđuje tezu o tome da ovo vozilo nije samo još jedno od „šminkerskih“ projekata, već može da ima i svoju upotrebnu vrednost i van asfaltiranih puteva.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster

Možda najbolji opis dizajna i uopšte filozofije Dustera predstavlja izjava Davida Duranda, direktora dizajna game Entry: „Usredsredili smo se na ono što je od početka osvojilo kupce, kao i na proporcije vozila. Osavremenjeni su delovi koji ističu identitet vozila, poput prednje maske. Takođe smo naglasili terenske karakteristike, a istovremeno smo zadržali njegove korisne prednosti. Novi Duster naglašava svoj karakter i zadržava izvorne gene“.

Ako je restilizovani Duster još negde zadržao svoje gene, onda je to svakako u unutrašnjosti. Kroz bočna vrata putnici i vozač lako se smeštaju u prostrani enterijer, pri čemu raspolažu dovoljnom količinom prostora za svoje potrebe. Ulaskom u vozilo uočljivo je da se proizvođač nije razmetao preteranim luksuzom i često nepotrebnim detaljima u vozilu namenjenom kretanju van asfaltnih puteva.

Instrumet tabla je jednostavna i pruža osnovne informacije o radu motora i brzini kretanja vozila. Vozač lako zauzima položaj koji mu najbolje odgovara, ali nedostaje mogućnost podešavanja upravljača po dubini. Komande oko stuba upravljača potiču iz nešto starijih modela Renault, pri čemu imamo zamerku na položaj tastera sirene koji se neuobičajeno nalazi na komandi pokazivača pravca. Centralna konzola je pravilnih linija, sa okruglim ventilacionim otvorima i komandama za ventilaciju koje su pomalo nezgodno i nisko postavljene, neposredno ispod audio uređaja. Na pomenutoj konzoli koja je značajno promenjene arhitekture u odnosu na prethodnu verziju nalaze se i komande centralne brave. Komande podizača prozora su sada izmeštene tamo gde se i očekuje da se nalaze, na oplatu prednjih vrata. Sasvim nisko, ispred ručice menjača nalaze se prekidači ESP-a, kao i kružna komanda za izbor tipa pogona koja nam je poznata iz Nissana. Upotrebljeni materijali ne odišu luksuzom, sasvim sigurno. Plastika je čvrsta i tvrda, ali je završna obrada zadovoljavajuća.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster

Duster, koji smo vozili i van asfaltiranih drumova, nije pokazao znakove zamora enterijera i test je prošao bez krckanja plastike i neprijatnih “cvrčaka” u unutrašnjpsti. Kvalitet materijala za presvlake sedišta takođe nije upitan, što su potvrdila i mnogobrojna taksi vozila rumunske marke sa jako velikim kilometražama. Na prednjim sedištima sedi se udobno, ona su dovoljno meka, ali i pružaju solidnu potporu za duža putovanja. Sedište vozača može da se podesi po dužini i visini, dok je volan podesiv samo po visini. Ipak, i pored ovih ograničenja, može da se zauzme dobar položaj iza upravljača.

Ulazak u Duster je lak, zahvaljujući njegovoj visini i uglu otvaranja vrata. Prtljažniku se pristupa kroz peta vrata koja se visoko otvaraju. Pod prtljažnika je ravan i dovoljno je prostran. Njegova zapremina je nešto manja kod verzije Dustera sa pogonom na svim točkovima, dok se ispod poda nalaze pregrade za sitnije predmet koje se, sasvim sigurno, često i sa zadovoljstvom koriste. Rezervni točak standardnih dimenzija mnogo znači na terenu, kao i na dugim putovanjima, često daleko od najbližeg vulkanizera.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster


Iako ima pristup izuzetno savremenoj bezbednosnoj tehnologiji Renaulta, modeli rumunske fabrike nažalost ne mogu da se pohvale i vrhunskim rezultatima na EuroNCAP kreš testovima. Model Duster je testiran 2011. godine i tada je osvojio tri zvezdice. Zaštita odraslih putnika je procenjena sa 74%, dece sa 78%, dok je bezbednost pešaka ocenjena sa 28%. Jedan od “krivaca” za relativno “mršav” rezultat na navedenom testu je i primena elektronskih bezbednosnih sistema, koja je ocenjena sa svega 29%. I pored primene savremenih bezbednosnih sistema – ABS-a, sa funkcijama EBD i BAS poslednje generacije koji potiče od Boscha (verzija 8.1), kao i ESP-a, sa dodatnim funkcijama CSV (kontrola podupravljanja), koji je poznat i dokazan u aktuelnim modelima Renault, nije mogao mogao da ostvari bolji rezultat. Prednji i bočni vazdušni jastuci pružaju zaštitu putnicima u slučaju kolizije, umanjujući njihove posledice. Svakako da pogon na svim točkovima poreklom iz Nissana ima velikog udela u podizanju bezbednosti na viši nivo.

Testirani Duster imao je oznaku Ambiance, uz par dodataka. Suštinski, radi se o srednjem paketu, koji možda predstavlja i najracionalniji izbor nivoa opreme kada je rumunska marka u pitanju. Vozilo je opremljeno centralnom bravom sa daljinskom komandom, prednjim električnim podizačima prozora, kao i manuelnim klima uređajem. Upadljiv je nedostatak putnog kompjutera, na koji smo navikli. Audio uređaj je sasvim dobrog kvaliteta. Ukoliko kupac poželi i nešto više opreme, rumunski proizvođač nudi rešenje i za takve želje.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster


Novi Duster je još velikodušniji u ponudi nove opreme, i dalje po Dacia cenama, kao što su regulator i ograničavač brzine, senzorski sistem za vožnju unazad, impulsno pomeranje stakala na vozačevoj strani i indikator spoljne temperature.
Jednostavan i intuitivan multimedijalni sistem Media NAV sa 7-inčnim (18 cm) ekranom osetljivim na dodir omogućava kretanje kroz različite funkcije: GPS navigacija, telefon, radio, medijski sadržaji... Uz pomoć Bluetooth povezivanja može da se  telefonira slobodnih ruku i sluša muzike sa prenosnog muzičkog uređaja putem audio striminga ili povezivanje direktno na USB priključak.

Za pogon Dustera koji smo vozili iskorišćen je sada već dobro poznati 1.5 dCi agregat sa 110 KS. Radi se o proverenom dizel agregatu klasične konstrukcije sa dva ventila po cilindru, turbo punjačem na izduvne gasove, kao i common rail sistemu ubrizgavanja. Rezultat ove primenjene tehnologije je kultivisan rad, prijatan priraštaj snage kroz obrtaje i izuzetno ekonomična eksploatacija. Svojevrsno priznanje ovom motoru pružio je i Mercedes-Benz, uvrstivši ga u svoju ponudu.

Od svog predstavljanja daleke 2001. godine, ovaj motor je u nekoliko navrata pretrpeo ozbiljne prerade i poboljšanja. Sve ove modifikacije imale su za cilj nižu potrošnju, veću snagu i elastičnost, kao i smanjenje troškova eksploatacije. Ispod poklopca motora našla se najsnažnija varijanta od 110 KS i obrtnim momentum od 240 Nm, koja se ugrađuje i u aktuelne modele Renaulta (Megane, Scenic, Kangoo, Laguna), kao i u neke modela Nissan (Juke i Qashqai).

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster


Pogon na sve točkove prenosi se preko šestostepenog menjača, pri čemu je prva brzina projektovana za upotrebu na terenu i treba da nadomesti nedostatak reduktora. Na ravnom terenu preporučljivo je da se krene iz druge brzine, a prvi stepen prenosa treba da se koristi samo na velikim usponima i prilikom pokretanja potpuno opterećenog vozila.

Velikim klirensom koji iznosi 21 cm i napadnim uglovima koji iznose 29,3° napred, 23° na sredini i 34,9° pozadi, Duster savladava izazove na putu i neutabanim stazama. Intuitivnim upravljanjem pogonom na sva četiri točka potpuno bezbedno se prilagođava svim situacijama. Za vožnju po putevima u uslovima dobrog prijanjanja najbolji način je sa isključenim pogonom na četiri točka (4X2). Obrtni moment se pri tom rasporedi na prednje točkove, što takođe smanjuje potrošnju goriva. Režim AUTO automatski raspoređuje obrtni moment motora između prednje i zadnje osovine bez obzira na vrstu podloge, brzinu vozila i uslove prijanjanja na putu. Na ovaj način se raspolaže najboljim odnosom između ležanja vozila na putu i vučne snage. Na zahtevnim deonicama i na neujednačenim, snežnim ili peščanim površinama, najprikladniji je režim LOCK, koji raspoređuje obrtni moment motora između prednje i zadnje osovine i tako još više poboljšava terenske karakteristike vozila. Pri tom vozilo razpolaže kontrolom motora i kočnim sistemom koji su prilagođeni korišćenju vozila sa pogonom na sva četiri točka.

Terenske karakteristike Dustera dopunjuje šeststostepeni menjač. Kratka prva brzina omogućava vožnju malim brzinama na neravnom terenu, kretanje na uzbrdici ili vuču teškog tereta nizbrdo s najvećim obrtnim momentom. Kompaktnost i mala masa vozila doprinose njegovoj velikoj upravljivosti, kao i voznim performansama.

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster


Ponašanje na putu vrlo je uzorno. I pored visokog težišta, Duster se ne naginje preterano i precizno prati pokrete upravljača. U tome dosta zasluge ima svakako i zadnje oslanjanje, koje je u potpunosti Nissanovo i izvedeno je po tipu multilink. Prilikom prolaska kroz krivine jasno se oseti da je automobil stabilan i da drži pravac. U gradu Duster je jednostavan za vožnju zbog svojih umerenih dimenzija, a zbog visoke pozicije sedenja i relativno četvrtastog oblika jednostavan je i za parkiranje, u kome mu dosta pomažu i veliki i pregledni retrovizori. Na putu je udoban, oslanjanje je sposobno da upije neravnine i prenosi potrese u mnogo manjoj meri nego neki dvostruko skuplji rivali koje smo imali priliku da vozimo.

Povoljni garantni uslovi od tri godine, koji mogu i da se produže ukoliko se kupac odluči na kupovinu preko Dacia finansiranja, kao i rasprostranjena servisna mreža, uz dokazani i provereni kvalitet tehničkih rešenja i povoljnu cenu, rezultiraju dobrim prodajnim rezultatima na teritoriji čitave Evrope. Stoga ne treba da čudi što rumunska marka beleži neprestani rast prodaje iz godine u godinu na gotovo svim tržištima. Pored toga, rumunska fabrika se modelom Duster okrenula sportskim takmičenjima u offroad uslovima, pa je tako recimo Duster osvojio prvo mesto na reliju “Aicha des Gazelles” koji se održava u Maroku. Alain Prost, proslavljeni Profesor Formule 1 i četvorostruki šampion, takmičeći se na Andros trofeju (trke na ledu) u Dusteru osvaja odlično drugo mesto u generalnom plasmanu. Za trku Pikes Peak, u Sjedinjenim američkim državama, posebno je pripremljen Duster sa V6 motorom poreklom iz ultimativnog sportskog vozila Nissana GT-R. Pretenduje i na visok plasman na predstojećem Dakar reliju.

Kupovinom Dustera dobija se vozilo koje je sposobno i za poneki izlet van asfaltiranih puteva, kretanje zavejanim terenima, kao i vozilo prostranog enterijera. Povoljna cena i dobri garantni uslovi samo zaokružuju uspešnu ponudu rumunskog proizvođača.

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster
 

 

Dodatna oprema


Dacia je za Duster pripremila široku paletu dodatne opreme kojom svaki vlasnik može da personalizuje svoj automobile, bilo da mu je cilj estetske prirode ili želi da ga učiini još funkcionalnijim ili upotrebljivijim.

- Hromirane prednje i bočne ukrasne lajsne, elegantno stilizovane lajsne koje još više naglašavaju snažan izgled Dustera.
- Aluminijumske felne ističu Dusterov novi spoljni dizajn i doprinose njegovom jedinstvenom stilu.
- Ukrasne ivice svetala za maglu, naglašavaju prednje linije.
- Podna zaštita za donji seo branika.
- Krovni spojler koji je sasvim u skladu sa dizajnom Dustera u crnoj mat boji, a može da bude i u boji karoserije.
- Hromirano kućište spoljnih ogledala koje naglašava estetski izgled Dustera.
- Pragovi vrata, zaštitita donjeg dela vrata sa stilom.
- Središnji naslon za ruke za veću udobnost u vožnji dodatno mesto za ostavljanje stvari zapremine jedn litre.
- Patosnice od tekstila napravljene po meri, optimalno štite originalne podne obloge i sasvim su usklađene sa unutrašnjošću vozila.
- Gumene patosnice sa visokim obrubima, izrađene po meri, trajne i veoma jednostavne za održavanje efikasno štite vozilo od snega i blata.

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster

- Obloga praga prtljažnika čuva utovarni prag od oštećivanja.
- Korito prtljažnog prostora, trajno i vodootporno štiti prtljažnik pri prevozu zaprljanih predmeta. Jednostavno se uklanja i sasvim se uklapa u oblik prtljažnika.
- Pregradna mreža je nužno potrebna dodatna oprema kako bi se obezbedila
bezbednost kućnog ljubimca. Obezbeđuje pravu pregradu između prtljažnika
i prostora namenjenog putnicima
- Nosač za bicikle na vučnoj kuki, koji omogućava jednostavno prevoženje bicikala za celu porodicu. Mogu da se stave na sve vrste vučnih kuka. Za optimalno korišćenje nosača za bicikle potrebna je posebna izduvna cev koju je Dacia posebno razvila za ovu namenu.
- Produžena vučna kuka, veoma izdržljiva i ispunjava najstrože bezbednosne standarde i nudi više opcija za sasvim bezbedan prevoz i vuču. Dostupna je takođe i standardna vučna kuka.
- Nosač za skije, ovaj veoma jednostavan nosač omogućava prevoz svih tipova skija.
- Čelični krovni nosači, montiraju se brzo i jednostavno i omogućavaju sasvim bezbedan prevoz krovnog kofera, nosača za skije ili nosača za bicikle.
- Tvrdi krovni kofer Dacia može za nekoliko minuta da se postavi na krovne nosače i pruža dodatni prostor za prtljag.
- Sistem za pomoć pri parkiranju sa senzorima na prednjem i zadnjem delu. Ovaj sistem olakšava manevrisanje pri parkiranju i omogućava prepoznavanje prepreka u koje bi moglo da se udari Dusterom.
- Alarmni uređaj Dacia efikasno smanjuje rizik od krađe Dustera i predmeta koji su u putničkom prostoru. Postoje dve vrste za vozila sa centralnim zaključavanjemi za vozila bez centralnog zaključavanja.

 

 

Dacia DusterDacia DusterDacia DusterDacia Duster


Tehničke karakteristike

 

 

Model

 

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4

 

Motor

4-cilindarski redni, 2 ventila po cilindru, dizel K9K 858, postavljen napred poprečno, 1 bregasta osovina u glavi motora pokretana zupčastim kaišem, aluminijumska glava, kolenasto vratilo u 5 ležaja, Common Rail direktno ubrizgavanje sa maksimalnim pritiskom do 1.600 bara, piezzo brizgaljke, Euro 5  

Zapremina

1.461 cm3

Prečnik i hod klipa

76 x 80.5 mm

Odnos kompresije

15.7 :1

Najveća snaga

81 kW (110 KS) pri 4.000 o/min

Najveći obrtni moment

240 Nm pri 1.750 o/min

Prenos snage

Na sve točkove, uključujući i kontrolisan elektronski, manuelni menjač TL8 005 sa šest brzina

Hodni sistem

Napred McPherson, spiralne opruge, poprečna trokraka ramena i stabilizator,

Pozadi multilink McPherson, spiralne opruge, teleskopski amortizeri i stabilizator

Upravljač

hidraulični servoupravljač s nazubljenom letvom

Kočnice

Napred samoventilirajući diskovi prečnika 280 mm, nazad doboši, dvokružni hidraulični sistem sa ABS, EBD i BAS, ESP

Točkovi i pneumatici

215/65 R 16

Radijus okretanja

10,44 m

Dimenzije (D x Š x V)

4.315 x 1.822 x 1.695 mm, međuosovinsko rastojanje 2.673 mm, trag točkova 1560/1567 mm, zapremina prtljažnika 408 / 1.570 litara, rezervoar za gorivo 50 l, klirens vozila 210 mm, prilazni ugao 30°, ugao savladavanja prepreke 23°, silazni ugao 36°, gaz vozila (bez pripreme) 350 mm, masa praznog vozila 1.784 kg

Mase

Prazno vozilo 1.320 kg, najveća dozvoljena 1.844 kg, dopušteno opterećenje 475 kg

Performanse

Najveća brzina 168 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,9 sekundi

Potrošnja goriva

Vožnja u gradu 5.7 l/100 km, na putu 5.0 l/100 km, u mešovitoj vožnji 5.2 l/100 km,

Emisija CO2

135 g/km

 

Dacia Duster Dacia Duster Dacia Duster Dacia Duster

 

Dacia Duster - dimenzijeDacia Duster Dacia Duster Dacia Duster Dacia Duster


Ime i prezime
Komentar