Dacia Spring na proleće u prodaji

16. Oct 2020

Dacia SpringDacia Spring

 

 

Dacia je predstavila svoj prvi potpuno električni automobil, koji dolazi kao manji crossover i koji će, prema predstavnicima Dacie, imati vrlo konkurentne cene.

 

Već na prolećnom predstavljanju koncepta, predstavnici marke Dacia obećali su skori dolazak serijskog modela, koji bi trebalo da bude među najpovoljnijim električnim automobilima u Evropi. Već na osnovu predstavljenog koncepta moglo je da se dođe do zaključka da rumunski proizvođač automobila nije razvio potpuno nov automobil, već je kao osnovu za svoj prvi električni model koristio provereni recept. Dacia Spring zasnovana je Renaultovom električnom modelu Citi K-ZE koji se prodaje u Kini.

 

Električni krosover dužine 3,734 m i međuosovinskog rastojanja 2,423 m, širine 1,622 i visine 1,516 na prvi pogled ne odaje utisak da ima viška prostora, ali ipak nudi dovoljno prostora i brzo se kreće sa okretnošću koja uvek dobro dođe u gradskoj gužvi. Snažnan karakter električnog modela Spring na prednjoj strani izražava moderan dizajn LED svetala, koja se stapaju sa horizontalnom linijom i dizajnom branika i rešetke, dok dinamičan izgled zadnjeg dela obeležavaju zadnja svetla sa LED segmentima u obliku slova “I”.

 

Uprkos kompaktnim dimenzijama, unutrašnjost nudi dovoljno prostora za četiri odrasla putnika, a prtljažni prostor je 300 litara (bez prostora za rezervni točak), koji se povećava na 600 litara kada se preklope zadnja sedišta. Standardno je opremljen sa šest vazdušnih jastuka, električnim servo upravljačem, bravom na daljinsko zaključavanje i električnim podizačima stakala na svim prozorima. Po želji biće dostupan multimedijalni sistem sa Media Nav navigacijom i 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir, Android Auto i Apple CarPlay povezivanjem, kao i ručnim klima uređajem, električno podesivim bočnim ogledalima i rezervnim točkom.

 

Pogonski sklop sastoji se od elektromotora snage 33 kW (45 KS) čiji je obrtni moment 125 Nm, što ne obezbeđuje trkačke performanse, ali je dovoljno za maksimalnu brzinu od 125 km/h. Domet do 225 km jednim punjenjem prema VLTP normama obezbeđuje baterija kapaciteta 26,8 kWh, dok bi prema normama gradskog ciklusa VLTP električni krosover trebalo da pređe do 295 km u okviru jednog punjenja. Dodatnih deset odsto povećanja dometa postiže se aktiviranjem funkcije Eco, koja smanjuje sistemsku snagu pogonskog sklopa na 23 kW (31 KS), a maksimalnu brzinu smanjuje na 100 km/h. 

 

Dacia SpringDacia Spring

 

Uprkos jednostavnom dizajnu, podržane su razne metode punjenja, očekuje se da će punjenje trajati oko 14 sati u kućnoj utičnici, kada se poveže na snažniji Vallbok od 7,4 kW, baterija će se napuniti za nešto manje od pet sati, dok će se na priključku za brzo punjenje jednosmernom strujom), maksimalnom snagom od 30 kW, baterija će da se napuni do 80 odsto kapaciteta za manje od sat vremena.

 

Deo standardne opreme biće brojni bezbednosni sistemi obezbediće bezbednu vožnju, uključujući ograničivač brzine, ABS i ESP sisteme, elektronski raspored sile kočenja i sistem automatskog kočenja u slučaju nužde, a jednostavnu upotrebu pruža aplikacija My Dacia koja prati stanje napunjenosti baterija i procesa punjenja, a takođe omogućava daljinsko aktiviranje klima uređaja ili grejanja. Klima uređaj, sistem za zabavu i rezervni točak standardne veličine biće dostupni uz doplatu.

 

 

 

“Najpristupačniji električni automobil” trebalo bi da se pojavi na tržištu 2021. godine. Na tržištu će se takmičiti sa Seatovim Mii Electricom, Volkswagenovim e-UP-om i Škodinim Citigom. Spring je gradski automobil za koji se očekuje da će biti znatno povoljniji od ovih modela. Na primjer, osnovna cijena Citiga u Nemačkoj iznosi 20.950 evra.

 

Dacia je 2018. godine zabeležila najveći profit u svojoj istoriji. Dostignut je rast od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 162 miliona evra. Promet kompanije za 2018. godinu je 5,3 milijarde evra ili pet odsto više u odnosu na 2017. godinu.

 

Renault je postao vlasnik Automobile Dacia 1999. godine. Rumunska kompanija zauzela je prvo mesto na spisku SeeNews 100 najvećih kompanija sa ukupnim prihodima u jugoistočnoj Evropi u poslednjih pet godina.

 

 

 

 

 

 

Spring će da postane ključni element Renaultove usluge deljenja automobila Zyti (koja trenutno radi u Parizu i Madridu) i biće podržan od Google i Apple tehnologije. 

 

U početnoj verziji, Dacia Spring biće dostupan obogaćenog izgleda paketom boje "Narandžasto", a automobil biće dostupan i u posebnim verzijama za deljenje automobila i verziji isporuke Spring Electric Cargo. Očekuje se da će prve porudžbine početi da se primaju na proleće sledeće godine, očekuje se da će biti dostupna dva paketa opreme, a baterija će da bude uključena u cenu automobila.

 

Renault, iako tvrdi da će to biti najjeftiniji električni automobil u Evropi, još nije otkrio cenovnik, međutim upućeni pretpostavaljaju da će Dacia Spring da bude nešto jeftiniji od manjeg Twinga. To znači da će cena početi od nešto iznad 19.000 evra ili niže, ako se uzmu u obzir subvencije koje odobravaju pojedine države.

 

S obzirom da je naša zemlja početkom godine odobrila subvenciju od 5.000 evra po novom električnom putničkom automobilu, u Srbiji bi cena Dacia Spring mogla da bude oko 14-15.000 evra.

 


Ime i prezime
Komentar