Električni Spring samo 7.700 evra

24. Mar 2021

Dacia Spring

 

Rumunski proizvođač automobila Dacia, deo francuske kompanija Renault, započeo je proizvodnju modela Spring, svog prvog električnog automobila.

 

Cena Dacie Spring je 18.100 evra, ali sa subvencijama rumunske države za kupovinu električnih automobila od oko 10.400 evra, kupac mora da izdvoji samo 7.700 evra. Zbog toga je ovo najjeftiniji električni automobil u Rumuniji, ali i mnogim drugim zemljama, kao što je, na primer, Nemačka gde su subvencije takođe velike – 9.570 evra.

 

Dacia Spring je, prema oceni sajta Auto Express, najjeftiniji električni automobil (u svojoj kategoriji) u Evropi. Tu titulu preuzeo je od modela Seat Mii Electric, čija je cena 23.000 evra. Sama kompanija Dacia saopštila je da je to najpristupačniji električni automobil na evropskom tržištu.

 

Interesovanje rumunskih kupaca sve govori. Dacia je 20. marta otvorila mogućnost prijavljivanja za ovaj model, čije će isporuke krenuti u septembru i u prvih nekoliko sati dobila je 1.500 porudžbina, preneli su lokalni mediji. Inače, toliko električnih automobila prodato je u Rumuniji tokom cele 2019. godine. Međutim, Dacia je zatim zbog velikog interesovanja odlučila da naručivanje privremeno obustavi.

 

U Rumuniji je prošle godine prodato 2.900 električnih automobila, a u prva dva meseca prodaja je povećana 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Naravno, visoke državne subvencije veliki su pokretač nabavke električnih automobila. Kupci Dacie Spring mogu da dobiju 10.400 evra u okviru programa Rabla i Rabla Plus, koji je država uvela kako bi stimulisala građane da kupuju automobile koji imaju manje štetnih emisija. Oko 400 evra Rumuni mogu da dobiju ako daju svoj stari automobil, i još 10.000 evra na ime automobila koji je 100 odsto električni.

 

Subvencijama od oko deset hiljada evra Rumunija je u samom vrhu zemalja Evropske unije kada je reč o podsticajima za ekološka vozila, pokazuje analiza Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

 

Dacia Spring, kako se navodi na sajtu ove kompanije, omogućava domet od 305 kilometara jednim punjenjem, što je rezultat postignut na urbanom WLTP testu (eng. Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) i 230 kilometara u mešovitom ciklusu. Kako navodi sajt Auto Express, ovaj model moći će da se napuni punjačem od 30 kW za st vremena (80% kapaciteta), za pet sati uz pomoć uređaja 7,4 kW wallbox, za osam i po sati punjačem od 3,7 kW, dok će standardnim uređajem da bude potrebno 14 sati.

Vladimir Spasić


Ime i prezime
Komentar