Elektrifikovani modeli Jeep imaće oznaku 4xe

01. Apr 2020

Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe

Jeep je na CES 2020. u Las Vegasu pre nekoliko meseci predstavio hibridne verzije tri SUV-a i objavio da će uz svaki model 2022. godine da ponudi elektrifikovani pogonski agregat.

Plan FCA za elektrifikaciju asortimana Jeep uključuje uvođenje plug-in hibridnih i potpuno električnih modela, među kojima je  i model Wrangler EV koji će za šest sekundi da dostigne brzinu od 0 do 100 km/h.

Christian Meunier, globalni predsednik brenda Jeep rekao je da će potpuno električni model Wrangler Rubicon da bude najsposobniji Jeep ikada proizveden i da će vozači moći da dožive ubrzanje koje je nemoguće sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. On veruje da će elektrifikacija njegovih modela učiniti Jeep najzelenijim i najodrživijim SUV-om marke, stavljajući ga ispred sličnih modela Land Rover, na primer.

Jeep radi na mnogim projektima, uključujući hibride i BEV, ali fokus na evropskom tržištu biće na tri modela - Renegade, Wrangler i Compass. Hibridni modeli prikazani na ovogodišnjem CES -u bili su sa 4xe znakom koji će da se koristi za elektrifikovane modele marke. Tri punjiva hibridna električna modela (PHEV) nudiće električne energije dovoljne za samo 50 km vožnje i očekuje se da će biti u kombinaciji sa 1,3-litarskim benzinskim motorom.

Jeep Plan-2022

Očekuje se da će Jeep Wranger, električni SUV da se pojavi sledeće godine na najvećim tržištima marke, dok bi na drugim, kao na primer u Indiji Jeep mogao da predstavi električnu verziju modela Renegade oko 2022. godine.

U 2018. godini Jeep je otkrio plan (tabela) da će da lansira deset PHEV modela i dva BEV modela (baterijska električna vozila) do 2022. godine i da kompletan asortiman električnih opcija postane dostupan do 2021. godine. Međutim loša ekonomska situacija nakon epidemije COVID-19 verovatno će uticati na predstavljeni plan.

Jeep će da fokusira ponudu elektrifikovanih modela na velika tržišta kao što su Evropa, Kina i SAD gde je i najveća prodaja brenda. SAD je najveće tržište za brend, Jeep je uveren da će moći da ubedi ljude da se brže prilagođavaju EV automobilima. S obzirom da Jeep modele preferiraju ljubitelji terenskih vožnji, EV modeli opremljeni visoko naponskim baterijama biće im od koristi jer kao izvori energije za njihovo osvetljenje, opremu za kampovanje i sl.


Ime i prezime
Komentar