Ford dobija svoj dieselgate

12. Jan 2018

/F-250 Super Duty
Skandal vezan za lažiranje podataka o emisijama dizel motora u SAD, nastavlja se. Ovog puta u pitanju je Ford Motor Company koju vlasnici modela F-250 i F-350 Super Duty tuže za korišćenje lažnih softvera pri federalnim testovima izduvnih emisija.

Oni tvrde da njihova vozila tokom normalne vožnje emituje duplo više čestica od dozvoljenog nivoa, a u određenim okolnostima, čak 50 puta više. Vlasnici traže kompenzaciju, jer su svoje automobile sa dizel pogonom platili oko 8.400 dolara skuplje od istih modela sa benzinskim motorima.

Pored Forda, na klupi za okrivljene našao se i nemački dobavljač auto delova Bosch, koji je optužen da je pomogao američkoj kompaniju da instalira sporni softver.

Bosch je prošle godine morao da plati vlasnicima automobila Volksvagen u SAD skoro 330 miliona dolara, jer je učestvovao zajedno sa kompanijom iz Volfsburg u prevari vezanoj za emisije iz dizel motora u 2015. godini, poznatoj kao afera dizelgejt.

Vlasnike automobila Ford zastupaju advokati iz kancelarije Hagens Berman, koja je prošle godine podnela tužbu i protiv General Motorsa, Fiat Chrysler Automobiles i proizvođača motora Cummins, zbog varanja na testovima emisija njihovih dizel motora.


Ime i prezime
Komentar