Ford EV+ za vožnju samo na struju

13. Nov 2012

Ford-Fusion-Hybrid
Od Start-Stop tehnologije do komunikacije vozilo-vozilo, bilo je mnogo uzbudljivih i novih tehnologija i događaja u svetu automobilizma poslednjih nekoliko godina, a sve to usled potrebe za smanjenjem potrošnje goriva i manje emisije izduvnih gasova. Danas se može dodati nova tehnologija za električna vozila na ovu listu. To novootkrivena Ford EV + tehnologija, dizajnirana da pomogne vozačima hibridnih i plug-in hibridnih automobila prelazak veće distance (kilometraže) samo u električnom režimu uz pomoć memorisanja vožnje na česte destinacije (lokacije). To će biti standardna funkcija kod modela Ford C-MAX Energi, kao i kod modela Ford Fusion Energi i oba hibridna modela Ford Fusion Hybrid i Ford C-MAX Hybrid.

Ford EV + tehnologija koristi GPS podatke od Ford Sinc sistema pomoću softverskih algoritama koje su razvili Ford-ovi inženjeri kako bi se pomoglo EV+ tehnologiji da zapamti (nauči) najčešće destinacije na koje ide određeno vozilo. Kada sistem nauči najčešće lokacije, kao što je npr. lokacija parkinga kod kuće, EV + je u stanju da se prilagodi vožnji kako bi se električna energija koja se skladišti u akumulatoru koristila za pokretanje vozila. Na primer, ako se utvrdi da je vozilo blizu često korišćen destinacije, onda ono može ostati samo u električnom režimu vožnje. Prema rečima Kevin Layden-a, direktora električnog programa i inženjerstva u kompaniji Ford, vozači hibridnih vozila žele da voze onoliko često koliko mogu da pređu samo u elektro režimu, posebno kada su u blizini svoje kuće (stana) ili u blizini lokacije koju često posećuju (posao, supermarket, izletište, itd.). Dakle, ova nova tehnologija pomaže da se vozi pametnije i dodaje nove vrednost vozačkom iskustvu.

Ako niste spremni za prihvatanje ove nove ideje, onda se ne bojte. EV + može biti ugašen na dodir dugmeta u vozilu. Međutim, kada identifikuje česte destinacije vožnje, povećava se mogućnost da vozilo ostane samo u električnom modu, kao kada je na 200 metara od odredišta, što znači da motor sa unutrašnjim sagorevanjem ostaje isključen i EV + signalni indikator će zasvetleti na kontrolnoj tabli. Ford EV + tehnologija je najnovija u dugom spisku novih specifičnih hibridnih patenata iz kompanije Ford, iz koje je poteklo više od 500 patenata za hibridne automobile u poslednjih 20 godina.


Ime i prezime
Komentar