Ford Mustang Mach E dobija autopilota

26. Jun 2020

Ford Mustang Mach E  opremljen autopilotom
Ford je razvio sistem autonomnog upravljanja Active Drive Assist (ADA), koji će omogućiti režim vožnje bez upotrebe ruku. Autopilot će se pojaviti u serijskim automobilima ove marke krajem 2021. godine. Prvi automobil marke opremljen ADA tehnologijom biće električni krosover Mustang Mach E.

Vlasnici električnih automobila imaće priliku da isprobaju novi sistem u drugoj polovini 2021. godine, preuzimanjem ažuriranja u servisu ili on line. Automobil opremljen ADA moći će samostalno da se kreće trasom unapred postavljenom, omogućavajući vozaču da neko vreme skloni ruke sa upravljača, ali mora da posmatra put. Sistem će da prati pravac pogleda vozača infracrvenom kamerom. Ako sistem odluči da je vozač dekoncentrisan, zahtevaće da vrati ruke na volan uz zvučni signal. Prema kompaniji, ADA će moći da "vidi" vozača, čak i ako nosi sunčane naočare ili masku.

Za praćenje rute, ADA koristi skup senzora i kamera, kao i podatke usluge mapiranja, koji sadrže podatke o više od 160.000 kilometara glavnih puteva u SAD i Kanadi.


Ime i prezime
Komentar