Ford otpušta radnike u Evropi

27. Jun 2019

Ford

Američki proizvođač automobila Ford ukinuće 12.000 radnih mesta u Evropi do 2020. godine jer pojednostavljuje poslovanje u regiji kako bi povećao profitabilnost.

 

Smanjenje broja radnih mesta deo je opsežnog restrukturiranja koje uključuje ranije najavljeno gašenje šest proizvodnih pogona u Evropi. Ford smanjuje ukupan broj pogona u Evropi na 18, jer reorganizuje svoje poslovanje u tri odeljenja: komercijalna vozila, putnička vozila i uvoz Fordovih automobila kao što je Mustang.

 

Ford je ranije saopštio da zatvara fabriku motora Bridgend u Velsu, fabriku menjača u Francuskoj i tri fabrike u Rusiji, dok će pogon slovačkom Kechnecu prodati kompaniji Magna. Smanjen je broj smena u fabrikama u Španiji i Nemačkoj.

 

Ford Evropa saopštio je da će pozicije na starom kontinentu biti eliminisane uglavnom dobrovoljnim programom razdvajanja do 2020. godine.

 

“Razdvajanje zaposlenih i zatvaranje proizvodnih pogona najteže su odluke koje smo doneli. Kompanija će svima zaposlenima da pruži podršku za ublažavanje posledica“, rekao je Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa.

 

Smanjenje broja zaposlenih, koje će da pogodi 12.000 radnika u pogonima u potpunom vlasništvu Forda, ali i u mešovitim preduzećima te kompanije u Evropi, biće realizovano prvenstveno kroz program dobrovoljnog odlaska radnika, prenosi Rojters.

 

Izazovi investiranja u električna, hibridna i autonomna vozila, dok istovremeno moraju da se izvrše popravke motora kako bi se zadovoljili novi propisi o čistom vazduhu, primorali su proizvođače automobila u čitavom svetu da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela.


Ime i prezime
Komentar