Ford vraća Mustang Mach 1

20. Jun 2020

Ford Mustang Mach 1Ford Mustang Mach 1Ford Mustang Mach 1
 
Novi Ford Mustang Mach 1 prvi je Mustang sa tipskom oznakom Mach 1 od 2004. godine. Novi automobil dobio je petolitarski V8 motor kompanije Mustang Bullitt, a komponente od Shelbija. Spolja, skoro u potpunosti kopira originalni model iz 1969. godine, od grafike i nalepnica na poklopcu motora do okruglih rupa na rešetki hladnjaka. Jedina razlika je u tome što originalni model ima ove rupe u rešetki, a novi ima usisne otvore za vazduh. Novi kupe nema „usmerivač“ na poklopcu motora, koji je omogućavao dodatno hlađenje motora. U novom Mustang Mach 1 ova funkcija je dodeljena Coyote usisniku za vazduh.

Spolja se novi model razlikuje od ostalih Mustanga po dizajnu branika, drugačijoj rešetki hladnjaka, originalnim naplatcima sa pet kraka Mach 1 Magnum 500 i narandžastim kočnim čeljustima Brembo. U ponudi je 10 boja karoserije i širok spektar aerodinamičkih elemenata.

Kabina je opremljena novom digitalnom instrument tablom, klasičnom ručicom menjača u stilu originalnog Mach 1, Recaro sedištima i novim pragovima vrata. Druge opcije unutrašnjosti još nisu poznate.

Takođe je poznato da je novi kupe opremljen 5,0-litarskim V8 motorom od 480 KS, pozajmljenim od druge "istorijske" verzije sportskog automobila - Mustanga Bullitt. Za razliku od Bullitta, motor novog Ford Mustanga Mach 1 uparen je sa 10-stepenim automatskim menjačem. Alternativa „automatici“ biće 6-stepeni manuelni menjač, koji je preuzet od Forda Shelbi GT350. Takođe iz različitih verzija modela Shelbi preuzetii su sistem za hlađenje, masivni izduvni sistem, prednji i zadnji podokvir. Zna se takođe, da kupe ima unapređeno ogibljenje, ali proizvođač još uvek nije objavio tehničke detalje.

Novi Ford Mustang Mach 1 pozicioniran je kao "spona" između modela Mustang GT i Shelbi hardcore. Kupe će da bude proizveden u relativno ograničenom tiražu. Više tehničkih informacija i cena biće objavljeni pre početka prodaje, koja je najavljena za proleće 2021. godine.

 


Ime i prezime
Komentar