Ford zatvara fabriku u Velikoj Britaniji

10. Jun 2019

Ford-Bridgend

Fordova fabrika motora u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi “ekonomski je neodrživa“ i biće zatvorena sledeće godine, objavio je u četvrtak američki automobiliski koncern.

 

Ford je zatvaranje obrazložio padom interesovanja kupaca i isticanjem ugovora sa kompanijom Jaguar Land Rover. Zbog toga je američki proizvođač najavio zatvaranje u septembru 2020. godine.

 

Stuart Rowley, predsednik Forda za Evropu rekao je da promena potražnje kupaca i nepovoljni troškovi, kao i odsustvo proizvodnje dodatnih modela motora u pogonu u Bridgendu u budućnosti čine ove proizvodne pogone ekonomski neodrživim.

 

Pogon u Bridgendu otvoren je 1980. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

 

“Imaćemo pojačan program kroz koju ćemo da pomognemo zaposlenima da pronađu novi posao ili započnu sopstveni biznis“, naglasio je Rowley.

 

Jeff Beck iz regionalnog ogranka sindikata GMB (Britanski kongres sindikata) istakao je da je vest “pravi udarac čekićem za velšku ekonomiju i zajednicu u Bridgendu“.

 

Loša vest iz Forda samo je posljednja u nizu za britansku automobilsku industriju, koja se bori sa neizvesnostima vezanim za Brexit, kao i sa globalnim problemima koji ometaju sektor.

 

Ford je prošlog meseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mesta širom sveta, među kojima i nekoliko stotina u Velikoj Britaniji.


Ime i prezime
Komentar