Hyundai Equus

17. Apr 2013

Istinski prestiž

 

Luksuz u klasi za sebe. Elitni automobil za isitinske ljubitelje automobila. To je ono što nudi Equus. Hyundaijev najluksuzniji automobil u gami ne prestaje da izaziva pozitivne reakcije i definitivno je promenio percepciju evropskih kupaca o automobilskom brendu Hyundai.

Naziv Equus je na pojedinim tržištima poznat još od njegovog lansiranja 1999 godine i vremenom je stekao reputaciju luksuza i kvaliteta poput nemačkih i japanskih luksuznih marki kao što su BMW, Mercedes i Lexus. Učvršćivanju prestižnog imidža je dodatno doprinela druga generacija ovog modela koja je javnosti prezentovana 2009 godine.

Limuzina duga 5,1 metar sa pogonom na zadnje točkove dolazi s dva sofisticirana benzinska motora, Lambda 3,8 V6 GDI i nagrađivanim Tau 5,0 V8 GDI motorom. Kako bi isporučili što veću snagu i što manju potrošnju, oba motora su napravljena od legure aluminijuma i opremljena sistemom CVVT tehnologije rada ventila, kao i varijabilnog sistema za usisavanje vazduha, i na kraju upareni sa osmostepenim automatskim menjačem. Lambda V6 motor razvija 334 KS i obrtni moment od 395,2 Nm uz impresivnu kombinovanu potrošnju od 10,3 lit/100 km. Tau V8 motor isporučuje 430 KS i visoki okretni moment od 510 Nm što zajednički rezultira kombinacijom senzacionalnih performansi uz kombinovanu potrošnju goriva od 12,5 itl/100 km. Uz kapacitet rezervoara goriva od 77 litara, osiguran je odličan domet između dva punjenja.

 

 

Napred i nazad, Equus leži na naprednom nezavisnom sistemu oslanjanja tipa multi-link McPherson izrađenom od aluminijskih komponenti. Multi-link oslanjanje napred i nazad nije toliko uobičajeno u automobilskoj industriji, ali zato omogućava odličnu optimizaciju oslanjanja u pogledu upravljivosti i udobnosti vožnje.

Kako bi se poboljšala apsorpcija neravnina, Hyundai je amortizere razvio u saradnji stručnjacima iz kompanije ZF-SACHS. Rezultat su jedinstveni ASD amortizeri (Amplitude Selective Dampers) koji zahvaljujući svojoj konstrukciji minimiziraju pomeranje karoserije u vožnji. To je omogućeno zahvaljujući njihovom progresivnom radu pri većim ili manjim amplitudama rada. Pomenuti ASD sistem je dostupan i u modelu Genesis Sedan. Ovaj sistem je ustvari je vazdušno oslanjanje koje sprečava naginjanje karoserije, spuštanje karoserije prilikom kočenja ili poniranje zadnje dela prilikom ubrzanja, kao i druge neželjene karakteristike.

Equus je takođe opremljen i električnom parking kočnicom koja se automatski oslobađa kada se selektor brzina aut.menjača stavi u poziciju "Drive", kao i sa elektro-hidrauličnim servo upravljačem koji smanjuje potrošnju goriva.

 

 

Equus podiže bezbednost vožnje na potpuno novi nivo zahvaljujući sistemu „Vehicle Stability Managment“ (VSM) koji uključuje integrisani sistem LDWS (Lane Departure Warning System), „Pre-Safety System“, i treću generaciju inteligentnog sistema tempomata SSC sa automatskim održavanjem udaljenosti između automobila. Koristeći inteligentni optički čitač, LDWS sistem zvučno upozorava vozača kada je prešao preko pune linije, a da pritom nije uključio pokazivač smera. SSC sistem tempomata koristi radarske signale pomoću kojih obezbeđuje sigurnu i jednaku udaljenost od automobila ispred koristeći kočnicu i papučicu gasa, bez obzira na promene brzine vožnje. U slučaju da je radar identifikovao opasnu situaciju, „Pre-safety“ sistem automatski aktivira kočnicu i uključuje upozoravajući svetleći signal na LCD ekranu koji je praćen zvučnim upozorenjem i vibriranjem zatezača sigurnosnog pojasa. U slučaju da je radar identifikovao neizbežan sudar - kočnice se aktiviraju punom snagom, a sigurnosni pojasevi se zatežu kako bi povećali sigurnost putnika u slučaju udara.

Još jedan sigurnosni element je vazdušni jastuk za kolena vozača. Uz dva prednja, četiri bočna vazdušna jastuka (dva napred i dva nazad) i dve vazdušne zavese, ukupan broj vazdušnih jastuka je devet.

 


 

Video kamere napred i nazad eliminišu mrtve tačke i uglove tokom parkiranja i manevrisanja, dok sistem pomoći pri parkiranju koji ima grafički prikaz na ekranu u kabini nam govori koliko ima mesta za parkiranje.Prednja svetla visokog intenziteta imaju sistem zakretanja u krivinama kako bi se takođe povećala bezbednost vožnje.

Za vozača i putnike, Equus pruža isitinski doživljaj luksuza u svetu automobila. Zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju (3,045mm), putnički prostor je izuzetno prostran, kako napred, tako i pozadi sa više od 1.000 m prostora za noge, 1.025mm prostora za glavu i do 1.500 mm prostora širine za ramena putnika.

Sistem za grejanje može se pronaći na neuobičajenim mestima poput upravljača, sedištima i naslonima sedišta, što omogućava topli dodir za vrieme hladnih zimskih dana. Za vreme vrućih letnih dana sistem hlađenja sedišta je od velike koristi putnicima, baš kao i frižider za piće, dok sistem za masažu na zadnjim sedištima relaksira i osvežava putnike u toku putovanja.

 

 

Equus je opremljen naprednim informacionim sistemom za vozača DIS (Driver Information System) čiji se meni može birati putem „touch-screen“ funkcije. DIS prikazuje sistem satelitske navigacije, lične podatke iz mobilnog telefona u kombinaciji sa Bluetooth sistemom, a ujedno služi i kao upravljačka jedinica premium audio sistema marke Lexicon sa 17 zvučnika. Napredni Logic 7.1 sistem pretvara putnički prostor Equusa u pravu koncertnu dvoranu.

Osim centralnog ekrana, vozaču je na raspolaganju još jedan veličine 3,5 inča koji je smešten između brzinomera i pokazivača broja obrta motora. On je napravljen na bazi LCD tehnologije i ima grafički prikaz u boji. Pomoću njega se mogu pratiti 15 različitih funkcija vozila počevši od od pritiska u gumama pa sve do sistema za prelazak vozila preko pune linije.

I na kraju, bez dvoumljenja se može zaključiti da Equus predstavlja najluksuzniji Hyundaijev model i da će u godinama koje dolaze na najbolji način reprezentovati Hyundai i biti ambasador ovog automobilskog brenda. Hyundai je ozbiljno i duboko zacrtao svoj razvojni pravac u Evropi, a ono na čemu bazira svoj uspeh i različitost od drugih proizvođača automobila jednostavno se može oslikati njegovim sloganom : ’’New Thinking. New Possibilities’’.

 


Ime i prezime
Komentar