Jeep Grand Cherokee Trackhawk rekordno po ledu

06. May 2019

Jeep Grand Cherokee Rusija

Na tradicionalnom godišnjem događaju pod imenom „Dani brzine“ (2019 Speed Days) u okviru Bajkalskog festivala auto-moto sporta na ledu koji se održava u Rusiji, Jeep Grand Cherokee Trackhawk postavio je brzinski rekord u vožnji po ledu u kategoriji terenskih vozila.
 
Prema informacijama potvrđenim od strane Ruske automobilske federacije (RAF), model Jeep Grand Cherokee Trackhawk uspeo je da dostigne prosečnu brzinu od 257 km/h tokom jednog kilometra, sa startom u pokretu i prosečnom brzinom iz stanja mirovanja od preko 100 km/h. Maksimalna brzina po ledu, prema GPS lokatorima, iznosila je 280 km/h.
 
Jeep Grand Cherokee Trackhawk dokazuje da je najsnažnije serijsko terensko vozilo na svetu. Ispod haube nalazi se 6,2-litarski V8 motor sa 710 KS. Uprkos svojim zavidnim dimenzijama, Trackhawk dostiže 100 km/h za samo 3,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 290 km/h.
 
Učestvovanje na ovom događaju veliko je opterećenje za kočni sistem zbog karakteristika bajkalskog leda. Na suncu, površina leda prekrivena je tankim slojem vode koja umanjuje prijanjanje na površinu. Ipak, čak i u takvim uslovima, Grand Cherokee Trackhawk postigao je odlične rezultate kočenja zahvaljujući svom Brembo kočnom sistemu koji koristi velike prednje kočnice.

Pogon je obezbedio Jeep Quadra-Trac sistem za vožnju na sva četiri točka „po potrebi“ koji uključuje diferencijal sa elektronski ograničenim proklizavanjem i jednobrzinskim razdelnim menjačem za aktivni prenos, kao i Selec-Track sistem sa pet dinamičnih modova – Auto, Sport, Staza, Sneg i Šlepanje – koji omogućavaju vozaču da izabere postavku za vozilo koje idealno zadovoljava sve potrebe i uslove okoline, uključujući i vožnju po ledu.
 
Pre trke, nepotrebni predmeti su uklonjeni iz Grand Cherokee Trackhawka i proverom je utvrđeno da je nivo goriva dovoljan.
 
Sve vožnje obavljene su u skladu sa propisima ruske Međunarodne automobilske federacije (FIA). Maksimalna prosečna brzina je računata tokom jednog kilometra pri startu u pokretu; vozači trebalo je da pređu jedan kilometar na sredini staze pri najvećoj mogućoj brzini, i jedan kilometar od starta iz stanja mirovanja. Pravila su takođe diktirala da mora da se prođe kroz kapije za merenje iz oba pravca, a sudije su računale prosečan rezultat. Da bi se omogućilo potrebno ubrzavanje i kočenje, ukupna dužina staze bila je 12 km.
 
Takođe, postignuta apsolutna maksimalna brzina tokom svake vožnje uvrštena je u zvaničnu Knjigu rekorda Rusije.
 
Festival „Dani brzine na ledu Bajkalskog jezera“ prvi put održan je 2011. godine. Tokom osam godina, preko 20 brzinskih rekorda postavljeno je na ledu Bajkalskog jezera u različitim kategorijama vozila. Sve vožnje tradicionalno se održavaju na prirodnom ledu i pripremanje rute ograničeno je samo na uklanjanje prepreka (nanosi snega, izbočine) koji ugrožavaju bezbednost vozača i sudija. Sudije licencirane od strane Ruske automobilske federacije beleže postignuća koristeći opremu za merenje odobrenu od strane Međunarodne automobilske federacije.


Ime i prezime
Komentar