Nacionalna premijera Škode Kamiq

07. Nov 2019

Promocija Škode Kamiq
Promociji novog crossover modela prisustvovale su brojne zvanice, novinari i NJ.E. ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomaš Kuchta. On je istakao da visoko ceni gostoprimstvo koje uživa u Srbiji, saradnju kompanije AutoČačak sa brendom Škoda, kao i činjenicu da se usled velikog broja automobila marke Škoda na našim ulicama oseća kao kod kuće.

Prisutnima se obratio i Slobo Spasović, direktor kompanije AutoČačak, ističući da kompanija prati razvoj i globalne uspehe koje Škoda postiže i da AutoČačak petu godinu zaredom ima konstantan rast prodaje i povećanje udela na tržištu novih automobila u Srbiji i zemljama u regionu. Škoda će ove godine uspeti da proizvede i na tržište plasira preko 1.260.000 automobila i da dostigne ukupni udeo na svetskom tržištu od preko četiri odsto. AutoČačak imaće u tome svoj skromni udeo od preko 20 odsto ukupnog udela na tržištu novih automobila u Srbiji i Crnoj Gori.

Spasović je predstavio i novu promoterku češkog brenda u Srbiji - Ninu Radulović, voditeljku i bivšu manekenku kojoj je uručio ključeve crvene Škode Kamiq da je vozi narednih godinu dana. Ona je prokomentarisala da bi joj možda, s obzirom na njenu visinu (183 cm) više odgovarao neki veći model iz game Škoda, ali da će i Kamiq sa zadovoljstvom da vozi.

Novim modelom, Škoda ulazi u najveći i najbrže rastući segment na evropskom automobilskom trržištu. Prednosti Kamiq-a su veće odstojanje od tla, viši položaj sedenja, kompaktnost i svestranost. Mnogo dizajnerskih elemenata deli sa ostalim SUV modelima marke, Karoq-om i Kodiaq-om, a ističe se po veoma tankim prednjim dnevnim svetlima i dinamičnim pokazivačima pravca. Kao i kod nove Scale, dizajneri su se odlučili za znak na prtljažniku umesto logotipa.

Kamiq je razvijen na platformi Volksvagen MKBA0, baš kao i Seat Arona i Volksvagen T-Cross, što znači da je opremljen samo prednjim pogonom. Za razliku od braće unutar koncerna, ima više prostora u unutrašnjosti prostora.

 

Nina Radulović uz novi Kamiq

Nova Škoda Kamiq duga je 4.241 mm i široka 1.793 mm, a visina je 1.531 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.651 mm, što je 85 mm duže nego kod Arone. Ovo je posebno korisno za putnike koji sede na zadnjim sedištima jer imaju 73 mm više prostora za kolena. Pri tome je povećan i čitav unutrašnji prostor, tako da ima više prostora za putnike pozadi od Octavie.

Prtljažnik je zapremine 400 litara, koji se povećava na 1.395 litara kada se spuste zadnja sedišta. Kao poseban dodatak, naslon suvozačevog sedišta takođe može da se preklopi, što omogućava lakši prevoz predmeta dugih do 2.447 mm.

Dizajn enterijera urađen je prema modelu Scala, tu su ekran osetljiv na dodir od  9,2-inča i virtuelni kokpit od 10,25 inča. Unutrašnjost oživljava ambijentalna rasveta koja nudi izbor od tri boje. U ponudi je više od 20 dodataka Simpli Clever, kao što je na primer prenosiva LED lampa u prtljažniku.

Uz Kamiq ponuđena su tri benzinska i jedan dizel motor. Početni benzinski motor je trocilindarski 1.0 TSI od 95 KS čija snaga se prenosi petostepenim ručnim menjačem. Snažniji 1.0 TSI ima 115 KS (200 Nm) i dostupan je sa šestostepenim ručnim ili sedmostepenim DSG automatskim menjačem. Vrh ponude je četvorocilindarski 1.5 TSI od 150 KS i obrtnim momentom od 250 Nm, koji može da isključi dva cilindra kako bi se štedelo gorivo tokom vožnje. Najnoviji je 1.6 TDI dizel koji razvija snagu od 115 KS i obrtni moment od 250 Nm. Ova dva motora standardno su opremljena ručnim i automatskim menjačem. Da bi se smanjilo zagađivanje, sve motori su opremljeni filterom za čađ.

Automobil može da bude opremljen internet konekcijom i mnogim drugim dodacima za povezivanje, kao što je pristup automobilu pomoću mobilne aplikacije. Sistemi za zadržavanje pojasa i kočenje u nuždi standardna su oprema, dok ostali bezbednosni dodaci uključuju pomoć pri parkiranju, zadnju kameru i kontrolu saobraćaja iza automobila. Digitalni asistent Laura koji komunicira sa vozačem o ključnim karakteristikama automobila nalazi se u svakom od tri paketa opreme.


Ime i prezime
Komentar