Nissan u Tokiju predstavio Ariya Concept

24. Oct 2019

Nissan Ariya ConceptNissan Ariya Concept

Nissan je predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva električna motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i potpuno novim dizajnom brenda.

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je na 46. Tokijskom salonu automobila. Njime je najavljena nova era brenda i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih automobila.

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima, dok je karoserija automobila oličenje čiste, besprekorne prirode električnih automobila. Automobil predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti putničkih automobila - onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept inplementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na automobilu IMx concept tokom Tokijskog salona automobila 2017. godine. Uključuje odvažnu, elektrifikovanu prednju masku V-motion i oštro zadnje svetlo u obliku neprekidne linije, kratke prepuste i unutrašnjost koja može da se pohvali gotovo salonskim uređenjem.

Iako je reč o konceptnom automobilu, odvažan izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi mogli da se nađu u proizvodnji.

„Ariya Concept rezultat je bliske saradnje dizajnerskog tima i tima inženjera”, izjavio je Yasuhiro Yamauchi, predstavnik glavnog direktora pri Nissan Motor Co., Ltd. „Reč je o sledećoj fazi u definisanju dizajna kojom smo zakoračili u novu eru brenda – Ariya Concept sledeći je korak u našem napretku.”

Ariya Concept predstavljen je na Tokijskom salonu automobila zajedno s Nissanom IMk, konceptnim električnim gradskim automobilom koji je svoju pretpremijeru doživeo početkom ovog meseca. Ovi automobili predstavljaju okosnicu Nissanovog novog, električnog identiteta.

Nissanova inteligentna mobilnost - novo lice dizajna

Ariya Concept predstavlja potpuni zaokret u Nissan dizajnu.

„Nova arhitektura automobila prilika je za uvođenje novog načina povezivanja automobila i društva, kao i za novo razumevanje naprednih autonomnih sistema električnih automobila”, izjavio je Alfonso Albaisa, viši potpredsednik Nissan odeljenja za dizajn. „Ovim automobilom i modelom IMK concept želeli smo da obezbedimo da svaki Nissanov automobil sadrži upečatljivi duh japanskog dizajna, prezentovan na pojednostavljen, ali snažan i moderan način, tako da odražava ono što bismo nazvali bezvremenskim japanskim futurizmom’.”

Nissan Ariya Concept uglađen je, besprekoran i senzualan automobil koje svoje karakteristike duguje novom dizajnu spoljašnjeg izgleda koji uključuje široke prednje blatobrane, ultra tanka LED glavna svetla kao i prednju masku (klasična maska na automobilima pokretanim konvencionalnim motorom) koju krasi posebno napravljen, osvetljen Nissanov amblem. Prednju masku krasi suptilan geometrijski oblik koji dolazi do izražaja kada se aktivira električni svetlosni potpis V-motion.

„Konvencionalnu masku smo zamenili onim što nazivamo „štitom” - posebnom izražajnom maskom 3D teksture koja nije samo element dizajna, već i najava tehnologije koja se krije u unutrašnjosti”, rekao je Albaisa. „U ovom slučaju reč je o senzorima radara i drugim tehnologijama uz pomoć kojih Ariya Concept analizira put i prikazuje vozaču sve ono što sâm ne može da vidiš.”

Bočna strana automobila naglašena je aluminijumskim felnama s pet krakova veličine 21-inča i po meri izrađenim pneumaticima. Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, automobil jednostavno klizi kroz vazduh. Dizajn zadnjeg dela Ariya Concepta takođe predstavlja odstupanje od tradicionalnog dizajna SUV-a, najviše zahvaljujući snažnije zakošenom C-nosaču koji se neprimetno stapa s poklopcem prtljažnika. Zadnje zatamnjeno svetlo u obliku neprekidne linije proteže se čitavom širinom zadnjeg dela. Zadnji blatobrani i povišeno zadnje krilo nimalo ne skrivaju snagu ovog automobila.

„Spoljašnji dizajn ujedinjuje dinamičnu uglađenost i sofisticirane oštre linije, dok njegove dimenzije otkrivaju mogućnosti Nissanove potpuno električne platforme”, izjavio je Albaisa. „Iznenađujuće kratki prepusti, prostrana unutrašnjost, široki točkovi i dvobojan dizajn po meri stvaraju utisak elegantnog automobila koji je ujedno sportski i luksuzan.”

Plava boja karoserije Suisei ima dvostruki efekt, u zavisnosti odakle se posmatra. Ukoliko se posmatra iz daleka, dubinski plava boja deluje matirano. Približite li se automobilu, primetićete kako staklene pahulje prelamaju svetlo na čitavoj površini automobila, stvarajući utisak kometa na noćnom nebu.

Krov i točkovi Ariya Concepta naglašeni su novom bojom budućih Nissanovih električnih automobila: bakarna boja sunca koje se probija kroz noć u susret novom danu. To je najava početka nove ere Nissan dizajna, ali i omaž tradicionalnom japanskom umeću stvaranja funkcionalnih umetničkih dela od bakra.

Dok spolja Ariya Concept igra na kartu uglađenosti i senzualnosti, njegova unutrašnjost odražava želju za besprekornim povezivanjem tehnologije i svakodnevnice, obogaćenu preciznim japanskim dizajnom.

„Zahvaljujući ravnom podu - omogućenim praktičnim postavljanjem baterija i izostankom konvencionalnog motora - Ariya Concept ostavlja utisak otvorenosti i prostranosti čim uđete u automobil”, izjavio je Albaissa. „Stranice automobila suptilno se povezuju i uglađeno teku od prednje prema zadnjoj i bočnim stranama, pružajući panoramski pregled gde god da se sedne.

Površina minimalističke upravljačke table pošteđena je tastera karakterističnih za konvencionalne automobile. Uključivanje Ariya Concepta prati osvetljivanje dodirnih komandi upravljačke table. Kada automobil nije uključen, komande se stapaju s pozadinom upravljačke table. Jedine fizičke komande su dugme za pokretanje, dugme za upravljanje 12,3-inčnim ekranom i dugme klima-uređaja, domišljato integrisanih na donjem delu kontrolne table, napravljane od pravog drveta. Upravljačka tabla se besprekorno stapa s vratima i ostalim elementima unutrašnjosti kako ne bi bila vidljiva onda kada nije u upotrebi.

Ariya Concept nudi udobna sedišta čiji izuzetno tanki okvir doprinosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti. Raspored prednjih i zadnjih sedišta svim putnicima omogućuje sjajan pregled okoline i osećaj lebdenja na čarobnom tepihu. Kako bi duga putovanja bila još udobnija, nasloni i zadnja sedišta presvučeni su kožnim presvlakama te su dodatno obloženi na njihovom preseku. Sjajna bakarna tkanina ispod perforacija stvara utisak dodatne dubine i otmenosti.

Obloge putničkog prostora posebno su odabrane kako bi odražavale čvrstoću, naprednost i praktičnost automobila. Armaturna tabla i unutrašnjost vrata presvučeni su vrhunskim materijalima. A-nosač i plafon obloženi su posebnom veštačkom kožom zrnaste teksture. Time je postignut suptilan, ali efikasan vizuelni kontrast. Matirani aluminijumski naplatci boje bakra koji krase armaturnu tablu, sedišta i upravljač skladno se stapaju s bojom karoserije.

 

Nissan Ariya ConceptNissan Ariya Concept

 

Oličenje Nissanove inteligentne mobilnosti

Dizajn Nissan Ariya Concept savršeno predstavlja tri stuba Nissanove inteligentne mobilnosti - inteligentnu vožnju, inteligentnu snagu i inteligentnu integraciju.

Spajanjem napredne tehnologije električnog automobila s novim nivoom povezivanja čoveka i mašine pruža potpuno novi doživljaj vožnje.

Nissan Ariya Concept opremljen je najnovijom verzijom Nissanovog nagrađivanog sistema za pomoć u vožnji, ProPILOT 2.0, za udobniju vožnju sa još više samopouzdanja. Novi sistem omogućuje navigacionu vožnju autoputem i vožnju slobodnih ruku u jednoj traci. Uključivanjem navigacionog sistema automobila za pomoć u upravljanju automobilom na unapred definisanoj ruti na označenim putevima, sistem vazaču može da pomogne prilikom preticanja, prestrojavanja ili izlaska sa autoputa sa više saobraćajnih traka.

Novi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na putevima pri vožnji jednom trakom.1,2 Kad se automobilo približi raskrsnici ili kad se otvori mogućnost preticanja sporijeg automobila, sistem će oceniti prikladan trenutak prelaska u drugu traku ili preticanje na osnovu informacija koje mu pružaju navigacioni sistem i različite vrste senzora koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko automobila. Vozaču se daju intuitivna zvučna i vizuelna uputstva i upućuju ga kada treba da stavi obe ruke na upravljač i potvrdi početak radnji pritiskom na dugme. Kad je sistem ProPILOT 2.0 uključen, unutrašnje osvetljenje menja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji elektro motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutni prenos obrtnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i zadnjih točkova. Ovaj raspored omogućuje ravnomernu, predvidljivu raspodelu snage na sva četiri točka bolje nego kod vrhunskih sportskih automobila.

Ariya Concept garantuje vrhunske performanse u skretanjima i prijanjanje na klizavim površinama, kao što su sneg ili šljunak. Vozač pritom ne mora da menja svoj stil vožnje, ugao upravljača, pa čak ni pritisak na papučicu. To postiže zahvaljujući snažnim motorima koji snagu prenose na sve točkove. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u razvoju sistema za nadzor automobila - uključujući sistem za raspodelu obrtnog momenta Attesa E-TS za Nissan GT-R i inteligentni pogon na sve točkove Nissana Patrol - inženjeri su osmislili novi sistem koji omogućuje sigurnu isporuku snage i odgovarajući intenzitet kočenja bez proklizavanja točkova. Vozači mogu da zadrže svoj položaj u vožnji i da uživaju u udobnosti, a sav posao da prepuste sistemu.

Savršena integracija

Zahvaljujući intuitivnoj tehnologiji Ariya Concept savršeno se uklapa u svakodnevni život vozača, u vožnji ili izvan nje, pružajući slobodu i užitak u mobilnosti bilo kada i bilo gde.

Pomoć na putovanjima nije ograničena samo na automobil. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u automobil i zatim prati uputstva navigacionog sistema automobila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu.

Dok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a automobil se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može da odabere podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperaturu, čak i pre nego što uđe u automobil. Zatim može da ih sačuva na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil. Automobil može da se usuglasi i s vozačevim rasporedom i da predvidi vreme polaska kako bi prilagodio temperaturu u automobilu i bio spreman za polazak. Grejanjem ili hlađenjem automobila dok je priključen na električnu mrežu, povećava se domet automobila.

Nakon što se vozač smesti, Virtuelni lični asistent može da mu pomogne u pronalaženju informacija i lociranju parking mesta kako bi vozač mogao da drži pogled na putu.
 
U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno da stigne do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.

Vrhunski sistem za upravljanje skladištenjem energije omogućuje veći domet, bez dugih punjenja koja remete plan putovanja. Kad je vreme za punjenje, Ariya Concept upotrebljava CHAdeMO brze punjače za brzo i praktično punjenje. Priključak za punjenje otključava se nakon što se automobač približi, a zatim ga raznobojnim signalnima obaveštava o trenutnom statusu punjenja.

Ako putovanje uključuje skupljanje prijatelja duž rute, integrisani sistem video-razgovora omogućuje dogovor pre kretanja. Može da se i poveže s njihovim pametnim telefonima i da na centralnom inofmativnom ekranu prikaže njihovu lokaciju.

Nakon dolaska na odredište, vozač može daljinski, putem pametnog telefona ili posebnog uređaja, da parkira automobil na neposrednoj lokaciji, zahvaljujući funkciji ProPILOT Remote Park. Ta funkcija posebno je korisna putnicima kojima je potreban dodatan prostor ili pomoć pri izlasku iz automobila.

Ažuriranje putem interneta omogućuje neprekidna, jednostavna ažuriranja navigacionog sistema, grafičkog interfejsa i funkcija vožnje kako bi se obezbedio efikasan rad automobila, preuzele najnovije verzije i funkcije uz koje će vozač u svakoj vožnji da uživa.

Kad je parkiran na poslu ili kod kuće, Ariya Concept omogućuje upotrebu tehnologije Nissan Energy. Ona omogućuje povezivanje na električnu mrežu za punjenje baterije, pokretanje uređaja u kući ili na poslu, čak i prodaju električne energije energetskoj mreži. Nissan Energy pomaže vozačima da u potpunosti iskoriste mogućnosti Ariya Concept koji nadilaze vožnju i uključuju svaki aspekt života.

Ariya Concept – novi svet Nissanovih električnih automobila

„Nissan ima jasnu viziju globalne mobilnosti. Ariya Concept je samo početak. Nissan još uvek razmatra na koje sve načine arhitektura novih platformi električnih automobila omogućuje napredak u dizajnu, konstrukciji i zadovoljstvu u vožnji”, izjavio je Yamauchi. „Ariya Concept nije vizija daleke budućnosti, već automobil koji otelotvoruje Nissan inteligentnu mobilnost i obećava potpuno novo zadovoljstvo u vožnji koja je već pred nama.”


Ime i prezime
Komentar