Njujorški sajam automobila neće se održati

27. May 2020

NYIAS 
Njujorški međunarodni sajam automobila - New York International Auto Show (NYIAS) najposećenija je izložba automobila u SAD koja se održava na Menhetnu krajem marta ili početkom aprila. Održava se u Kongresnom centru Jacob K. Javits, poznatom kao Javits Center.

Bogatom 120-godišnjom istorijom, NYIAS je prva u godini manifestacija ove vrste u tom delu sveta. Sajam je prvi put održan u novembru 1900. godine i od tada je mesto za premijere automobilske industrije.

Ove godine zbog pandemije izazvane vrusom korona i New York International Auto Show kao i mnogi drugi sajmovi automobila odložen je. Salon automobila u Ženevi bio je među prvima koji su otkazani, a usledili su Detroit i Pariz. Pandemija je zahvatila sve grane automobilske industrije, od moto sporta do proizvodnje.

U martu, takođe zbog pandemije i velikog broja obolelih u New Yorku, Kongresni centar Jacob K. Javits prilagodili su medicinari američke vojske, kako bi se koristio kao privremena terenska bolnica od 2.000 kreveta za lečenje pacijenata. Broj kreveta kasnije je povećan na 2.910, a u Njujorku će mera ograničavanja kretanja i javnog okupljanja ostati na snazi čitavo leto.

Kongresni centar Jacob K. Javits i dalje je zatvoren za sve sajamske poslove zbog svoje uloge terenske bolnice za slučajeve zaraženih virusom korona. Iako trenutno nema pacijenata, ustanova ostaje postavljena kao aktivna bolnica i u doglednoj je budućnosti u stanju pripravnosti za slučaj da se pojavi veći broj pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje.

Zbog toga je Njujorški međunarodni sajam automobila morao ponovo da bude odložen. Nakon što je pomeren termin iz aprila na kraj avgusta, sada je objavljeno da se ove godine neće održati. Organizatori sajma automobila odlučili da se sledeća izložba održi od 2. do 11. aprila 2021. godine. Dani za novinare su 31. mart i 1. april.

„Od početka ove pandemije blisko smo sarađivali sa kancelarijom guvernera i sa službenicima Javits-a kako bismo zaštitili naše posetioce“, rekao je Mark Schienberg, predsednik Greater New York Automobile Dealers Association, organizacije koja je vlasnik i upravlja Njujorškim međunarodnim sajmom automobila. Izuzetno smo ponosni na ulogu koju je Javits centar odigrao u ovom teškom vremenu i razumemo potrebu da on i dalje bude spreman da služi. Takođe razumemo ogromno planiranje koje je potrebno da proizvođači automobila i njihovi partneri izlažu kako bi napravili predstavu ove veličine. Zbog nesigurnosti izazvane virusom, smatramo da ne bi bilo primereno da nastavimo sa Sajmom 2020. godine i umesto toga se pripremamo za još veću 2021. godine. Kao predstavnici prodavaca automobila, znamo da kada ta kriza prođe doći će do ogromnog povećanja potražnje za novim automobilima u ovom regionu i širom zemlje.“.

U 2019. godini, 72 odsto posetilaca Njujorškog međunarodnog sajma automobila izjavilo je da će kupiti ili zakupiti novi automobil u narednih 12 meseci, a 36 odsto njih dodalo je marke na svoje liste nakon što su posetili Sajam.


Ime i prezime
Komentar