Novi Maserati SUV zove se Grecale

14. Sep 2020

Maserati Grecale

 

Petom aktuelnom modelu Maserati uskoro će da se pridruži i šesti, SUV Grecale. Ovo je prvi Maseratijev projekat sa imenom, a znači hladan mediteranski vetar. Ostale informacije trenutno su skromne, poznato je samo da će se graditi na istoj Giorgio platformi kao i Alfa Romeo Stelvio i Giulia, što znači da bi bio nešto manji od Levantea.

 

Očekuje se da će Grecale manje naglašavati luksuz, a više praktičnost. Očekuje se da će zvanično biti predstavljen početkom sledeće godine. U početku se očekuje da će biti dostupne benzinska i dizel verzija, ali će im se uskoro pridružiti električna i hibridna verzija.

 

Maserati pokušava da se vrati na scenu vrhunskih automobila, a kompaktni luksuzni SUV kakav je predstojeći Grecale trebalo bi da pomogne u toj misiji. Nalazeći se ispod srednjeg SUV vozila Levante, ovaj novi model je težnja italijanskog proizvođača automobila da lansira 10 novih ili temoljno revidiranih modela do 2023. godine. Iako Grecale nije ni približno tako fantastičan kao novi MC20 superautomobil, sigurno će se svideti širokoj publici. Trenutno nema mnogo detalja o novom Maseratiju, ali pretpostavlja se da će preuzeti delove od Alfa Romea Stelvio, modela slične veličine. Ovakav odnos i nasleđe performansi brenda znače da će 2022. godine Grecale da konkuriše modelima BMW X3 i Porsche Macan.

 

Proizvodiće se u fabrici u Cassinu u Italiji zajedno sa Stelviom. Prvi primerci trebalo bi da siđu sa proizvodne trake početkom 2021. godine. Biće u ponudi sa tradicionalnim benzinskim motorom, kao i sa potpuno električnim i hibridnim pogonima.

 

Maserati je poznat po tome što u svoja vozila integriše velike količine luksuza i performansi, što bi trebalo da bude slučaj i sa Grecale-om. To znači bogati materijali i mnoštvo luksuznih pogodnosti. Putnici bi trebalo da imaju dovoljno prostora da bi im bilo udobno. Ako je prtljažni prostor sličan onome što nudi Stelvio, Maserati neće biti među najizdašnijim krosoverima u ovoj klasi.

 

Budući da Maserati nije otkrio nijedan detalj o cenama, može samo da se pretpostavi da će Grecale koštati otprilike koliko Stelvio i X3, kod kojih crne počinju od nešto manje od 43.000 američkih dolara. Na osnovu ostalih modela brenda koji nose logotip trozupca, očekuje da će u ponudi da se nađe i verzija Trofeo, visokih performansi. Grecale Trofeo mogao bi da preuzme dvostruki turbo V-6 snage 505 KS koji pokreteće neverovatni Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, ali za sada je to samo pretpostavka.

 

Grecale biće dostupan sa benzinskim motorom, kao i potpuno električnim i hibridnim pogonskim sistemom. Iako je teško nagađati o dve poslednje opcije, verovatno je da bi Maserati mogao da dobije verziju 2,0-litarskog linijskog četvorocilindarskog motora s turbopunjačem koji pokreće osnovni Stelvio. To takođe sugeriše da bi mogao da ima osmostepeni automatski menjač i pogon na zadnje ili sve točkove. Potencijalna Trofeo verzija Grecale-a mogla bi da ima i 2,9-litarski V-6 s dvostrukim turbo punjačem izveden iz Ferrarija, kao što se vidi u Stelviu Quadrifogliu koji “puca od snage”. 

 

Premda Maserati nije objavio rejting uštede goriva, uz dostupnost potpuno električnih i hibridnih pogonskih sklopova, moći će da se takmiči sa konkurentima kao što su Mercedes-Benz EQC i Volvo XC60 plug-in hibrid. 


Ime i prezime
Komentar