Novi problem kod modela Ford Focus Eelectric

03. Dec 2013

Ford Focus Electric
Nažalost, stiže još jedan udarac imidžu električnih vozila (EV). Kompanija Ford je najavila još jedno povlačenje na vanredni servis određenog  broja automobila Ford Focus Eelectric koji su proizvedeni od 15. septembra 2011. do 23. avgusta 2013. godine. Problem koji sada ima ovaj električni model odnosi se na softver kontrolnog pogonskog modula koji bi potencijalno mogao da izazove gubitak snage automobila u toku vožnje, što zauzvrat povećava rizik od saobraćajne nesreće.

Prema saopštenju američkog proizvođača automobila, ukoliko dođe do gubitka snage automobila vozač će primetiti crveni trouglasti indikator na instrument tabli automobila sa porukom Stop Safely Now. Upravljanje i kočenje radiće normalno, a električni automobili najverovatnije moći će da se ponovo pokrene i posle otkazivanja softvera i zaustavljanja automobila. Kompanija Ford je podnela izveštaj o ovoj neispravnosti američkoj National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Iz Ford-a su saopštili da je 2.456 primeraka modela Ford Focus Eelectric potencijalno pogođeno ovim problemom, od ukupno 2.911 primeraka ovog modela koje je Ford proizveo do oktobra ove godine. U izveštaju podnetom NHTSA još u avgustu ove godine, obuhvaćeno je bilo 16 incidenata vezanih za ovaj problem.

NHTSA je reagovala na adekvatan način, pokretanjem istrage za preliminarnu procenu ovog problema. Do kraja novembra  podnet je ukupno 171 pojedinačni izveštaj o gubitku snage automobila tokom vožnje. Sredinom novembra, kompanija Ford odobrila je set akcija na osnovu trenda povećanja broja izveštaja o ovom problemu kod modela Ford Focus Eelectric. Američka kompanija poslala je obaveštenja vlasnicima problematičnih automobila Ford Focus Electric da odu kod svojih dilera i zahtevaju reprogramiranje softvera kontrolnog pogonskog modula, naravno o trošku kompanije Ford.


Ime i prezime
Komentar