Opel Zafira 2017

01. Nov 2016

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira

 

Nova generacija Opelovih IntelliLink info-zabavnih sistema, sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, uz Opel OnStar (uključujući 4G/LTE Wi-Fi izvor internet signala tamo gde je dostupan), osiguravaju da Zafira nudi optimum kada je digitalna povezanost u pitanju, kako vama, tako i vašim prijateljima ili porodici za vreme putovanja. Pored ovoga, Opel je uveo kompletno adaptivno LED prednje osvetljenje u segment, čineći stilski izražajnu Zafiru komfornim putujućim salonom za vozača i putnike.

Novi dinamičan dizajn farova, zajedno sa potpuno novom, izražajnijom, sportskom donjom i gornjom maskom hladnjaka, daje karakter stajlingu nove Zafire. Prednja svetla se utapaju u masku hladnjaka, čineći na taj način jednu grafičku celinu. Skulpturalna hromirana pregrada logoa, optički se sjedinjava sa prednjim svetlima, naglašavajući utisak širine. Dodatno, tipično, precizno formirano Opelovo dnevno svetlo u vidu „dvostrukog krila“, naglašava karakter dizajna novog svetlosnog klastera. Točkovi počivaju ispod „mišićavih“ lukova. Sve ovo prednjem delu nove Zafire daruje snažnu, sportsku i dinamičnu pojavu.

 

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira


Unutra, nova Zafira dolazi sa potpuno redizajniranim kokpitom, sada sa jednostavnijom i elegantnijom postavkom. Novi dizajn ne samo što pruža optimizovanu preglednost ispred vozila, već takođe obezbeđuje da displej i kontrole počivaju u optimalnoj zoni domašaja. Ekran info-zabavnog sistema, koji je ranije počivao na vrhu centralne konzole, zamenjen je novim, integrisanim ekranom osetljivim na dodir, koji se nalazi niže, što je omogućilo eliminaciju mnogih dugmića. Prekidači su sada precizno integrisani u sveukupan dizajn. Uokviren pocinkovanim dekorom „u“ oblika, novi sedmoinčni ekran odlikuju unapređeni taktilni sistemi, čiji je kvalitet inspirisan vrhunskim tabletima. Novi, trodimenzionalno oblikovan volan sa malim i efikasno spakovanim poklopcem vazdušnog jastuka je dizajniran ne samo da izgleda sjajno, već takođe stavlja ergonomiju kao prioritet.

Opel nudi dva InteliLink info-zabavna sistema poslednje generacije za novu Zafiru. R4.0 IntelliLink će uvesti svet pametnih mobilnih telefona u ovaj putujući salon, nudeći kako Apple CarPlay, tako i Android Auto kompatibilnost. Dodatno, Opel će u ponudi je Navi 950 IntelliLink za kupce koji žele info-zabavni sistem sa integrisanom navigacijom. Naravno, Opel OnStar je takođe dostupan u novoj Zafiri sa sistemom automatskog javljanja u slučaju sudara, uz brojne druge funkcije uključujući preuzimanje destinacije (sa Navi 950) i 4G LTE Wi-Fi izvor internet signala, tamo gde je dostupan (omogućava povezivanje za do sedam uređaja, po jedan za svakog od sedam putnika). Ovo rezultira realnim prednostima za porodična putovanja, kao i za profesionalce koji žele da su zakačeni na internet tokom svojih putovanja.

 

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira


Kao i u prethodnim generacijama Zafire, vozač i suvozač mogu da očekuju opuštenu i prijatnu vožnju zahvaljujući opcionim, sportskim AGR sertifikovanim sedištima, podesivim u šest smerova, kao i multifunkcionalnom FlexRail® sistemu smeštanja prtljaga.

Osećaj komfora i prostranosti koji nudi nova Zafira postaje još impresivniji u kombinaciji sa opcionim panoramskim vetrobranom i krovnim prozorom. Panoramski vetrobran se pruža od haube motora pa gotovo do B stuba. Pogled prema gore za putnike koji sede na prednjim sedištima je maksimalno nesputan. Dodatno, krovni prozor se direktno pruža iz vetrobrana i pruža se sve do zadnjeg dela vozila. Ovo naravno obezbeđuje da unutrašnji prostor bude okupan prirodnom svetlošću, podižući salonsku atmosferu na jedan viši nivo.

 

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira


Opelovi inženjeri su ponovo ispratili strategiju marke koja podrazumeva da inovativna tehnologija bude dostupna širokoj grupi kupaca, uvodeći nova adaptivna prednja LED svetla. Novi AFL LED sistem automatski prilagođava svetlosne obrasce u odnosu na uslove tokom vožnje, tako da je optimalno osvetljenje obezbeđeno u svakom momentu, bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Ovaj svetlosni sistem odlikuje devet različitih funkcija/obrazaca osvetljenja, kao što su gradsko osvetljenje, osvetljenje za otvoren put, funkcija za osvetljavanje krivina, svetlo za podršku pri manevrisanju, stop režim (eko) i turistički režim.

To nije sve, jer nova generacija Opel Eye prednje kamere vrši pozitivan uticaj na sve sisteme asistencije vozaču koje podržava, uključujući asistenciju dugih svetala (High Beam Assist) AFL LED sistema prednjih farova i asistenciju pri prepoznavanju saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assist). Indikacija odstojanja (Following Distance Indication) takođe koristi prednju kameru i cilju detektovanja vozila koja se kreću ispred, dok upozoravanje na opasnost od čeonog sudara (Forward Collision Alert) obezbeđuje vizuelne i zvučne signale upozorenja kada se rastojanje u odnosu na vozilo ispred naglo smanjuje. Upozorenje izlaska iz vozne trake (Lane Departure Warning) se automatski aktivira pri brzinama preko 60 km/h i upozorava vozača u slučaju da vozilo nenamerno izlazi iz vozne trake, putem indikacije na instrument tabli uz zvučno upozorenje.

 

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira


Dve dodatne stvari dostupne u novoj Zafiri, koje poboljšavaju komfor i doprinose redukovanju stresa su adaptivni tempomat i FlexRide. Adaptivni tempomat uz pomoć radara lociranog iza maske hladnjaka pomaže vozaču da održava odabranu brzinu držeći prethodno zadato rastojanje u odnosu na vozilo ispred. Pored brzine, željena distanca u odnosu na vozilo ispred takođe može biti određena od strane vozača – sa tri dostupne opcije: daleko, srednje i blizu. S druge strane, adaptivna, mehatronička FlexRide šasija, neprestano prilagođava ponašanje vozila u odnosu na situaciju u saobraćaju, stil vožnje i individualne preference vozača. Potencijalni kupci Zafire će takođe na raspolaganju imati široku lepezu dostupnih agregata. Opel će zadržati aktuelnu strategiju, obezbeđujući da nova Zafira bude jedino vozilo u segmentu sa kompletnom pogonskom ponudom u vidu dinamičnih benzinskih, dizel, kao i agregata koji za pogonsko gorivo koriste TNG i prirodni zemni gas.

 

Opel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-ZafiraOpel-Zafira


Ime i prezime
Komentar