Monza novi Opelov električni krosover

10. Nov 2020

Opel Monza

 

Opel će svoj novi električni krosover nazvati Monza, objavio je Auto Motor Und Sport pozivajući se na sopstvene izvore. U prodaju će da stigne 2024. godine.

 

Koncept Opel Monza javnosti je prikazan 2013. godine na Salonu automobila u Frankfurtu, posebnu pažnju izazvao je  jedinstveni info-zabavni sistem.

 

Pretpostavljalo se da će na njegovoj osnovi nemački auto-gigant napraviti novi model koji će da oživi ime Monza. Međutim, to se nije dogodilo.

 

Prema Auto Motor Und Sportu, električni crossover Monza biće Opelov novi vodeći model. Njegova dužina biće oko 4,9 metara. Odnosno, biće veliki kao, na primer, Kia Telluride i skoro 0,5 m duži od Grandlanda X.

 

Novi model proizvodiće se na novoj modularnoj električnoj platformi eVMP koju je razvio PSA, a dizajnirana je za električna vozila koncerna. Ova platforma u narednih pet godina biće osnova za električne kompaktne modele i one srednje veličine. Maksimalna rezerva snage za električne automobile na platformi eVMP dovoljnu je za domet do 650 km (prema VLTP ciklusu koji se koristi u Evropi).

 

Opel još uvek nije zvanično potvrdio informacije o razvoju novog električnog vodećeg krosovera.

 

 

Opel Monza

 

Opel je prodavao kupe sa dvoja vrata Monza između 1978. i 1986. godine. Pored toga, u Južnoj Africi se Kadett E zvao i Monza. U SAD od 1975. do 1980. godine prodavao se Chevrolet Monza, a pored toga, 80-ih i 90-ih brazilski klon Opel Ascone imao je ovo ime.

 

Međutim, ovo ime nije imalo vremena da se „zaboravi”: sada postoji Chevrolet Monza sa četvoro vrata, koji je dostupan samo u Kini. Ovaj automobil zamenio je limuzinu Cavalier, prodaja u Kini počela je u proleće 2019. godine (u prvoj nepotpunoj godini prodato je skoro 142 hiljade automobila). 

 

Opel je 2013. godine na salonu automobila u Frankfurtu predstavio, u to vreme, vrlo futuristički koncept automobila sa dvoje velikih vrata koja se otvaraju prema gore (konstrukcija - „krila galeba“), njegova unutrašnjost bila je dizajnirana za četiri osobe, a u pogledu oblika karoserije više je izgledala kao karavan. Ovaj projekat nije napredovao dalje od izložbenog automobila.

 

Ranije su obe marke - i Opel i Chevrolet - pripadale američkom koncernu General Motors. Međutim, pre nekoliko godina, GM je prodao Opel (kao i britanski Vauxhall) francuskoj grupaciji PSA - Peugeot Citroen. Činjenica da su brendovi sada u vlasništvu različitih kompanija mogla bi da spreči Opel da slobodno koristi ime Monza.

 


Ime i prezime
Komentar