Otkrivene tajne rada na Kortežu

08. Aug 2018

Kortež Aurus-Senat
Saradnici Federalne službe obezbeđenja otkrili su tajne rada na projektu Kortež u knjizi Automobili najviših državnih zvaničnika.

U jesen 2012. godine počeo je rad na idejnom projektu. Na prvim nacrtima limuzina je imala futurističke oblike i arhitekturu karoserije hečbeka. U daljem radu dizajneri su se vratili klasičnijem sedanu, ali su proporcije i oblici i dalje bili dinamični i smeli. U decembru 2012. godine donesena je odluka o razvoju sedana klasičnog, a moglo bi se reći i konzervativog oblika, naglašava predstavnik FSO. Kako je istakao, automobili iz projekta Kortež stilski su zasnovani na izgledu modela ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka.

Dizajneri su Ministarstvu industrije i trgovine ponudili trideset verzija automobila. Izabrane varijante prosleđene su predsedniku. Na konkursu je pobedilo autorsko rešenje Alekseja Čvorkina iz Centralnog naučnoistraživačkog automobilskog i auto-moto instituta.

Početkom 2014. godine pojavila se prva mobilna maketa limuzine u punoj veličini, a 22. januara predstavljena je šefu države i dobila pozitivnu ocenu, rekao je zvanični predstavnik FSO, doktor istorijskih nauka Sergej Devjatov.

Krajem 2017. i početkom 2018. godine prvi automobili projekta poslati su na probnu vožnju u Garažu sa posebnom namenom FSO Rusije. Zahtevi koje automobili iz Garaže, namenjeni za najviše državne funkcionere, moraju da zadovolje podrazumevaju najviše kriterijume pouzdanosti, bezbednosti i komfora. Sva takva testiranja uspešno su obavljena, podsetio je Devjatov ističući da je početkom ove godine sproveden i ceo set ispitivanja u skladu sa postojećim zahtevima, i da su na kreš testovima dobijene najveće ocene po svim kriterijumima.

Automobili iz projekta Kortež proizvodiće se i prodavati pod oznakom Aurus (kovanica nastala od reči Aurum-zlato i Russia – Rusija), piše Devjatov, ističući da su imena dobili po kulama moskovskog Kremlja, pa je tako sedan nazvan Senat (isto se zove i limuzina), miniven Arsenal, a terenac Komandant. Kako je autor knjige naglasio, Federalna služba obezbeđenja terensko vozilo očekuje iduće godine.
Russia Beyond


Ime i prezime
Komentar