Pet zvezdica za bezbednost Škodi Kamiq

03. Oct 2019

Škoda Kamiq

Model Kamiq  dobio je maksimalnih pet zvezdica na testu nezavisnog Evropskog programa za ocenjivanje bezbednosti novih automobila (Euro NCAP) što ga svrstava među najbezbednije automobile u SUV segmentu.

 

"Aktivna i pasivna bezbednost naših automobila glavni je prioritet za sve modele Škoda. Činjenica da je Kamiq, naš najnoviji model, koji je sada ostvario rezultat za  maksimalnih pet zvezdica u Euro NCAP testu pokazavši šta je visok stepen bezbednosti naših automobila i predstavlja još jedno uspešno priznanje  našeg inženjerskog tima i njihovog rada i truda  u ovoj oblasti." objasnio je Christian Strube, član odbora za tehnološki razvoj u Škoda Auto. 

 

Novi Škoda Kamiq uspešno je prošao sve Euro NCAP testove za bezbednost i zaslužio maksimalnih pet zvezdica. 

 

Na Euro NCAP testu bili su prijatno iznenađeni koliko se dobro pokazao najnoviji Škoda model. Gradski SUV postigao je 96 odsto za zaštitu odraslih putnika u automobilu.

 

U modelu Kamiq putnike štiti devet vazdušnih jastuka, uključujući i opcioni vazdušni jastuk za kolena vozača i zadnje bočne vazdušne jastuke.

 

Dodatne bezbednosne karakteristike uključuju Collision Brake (kočnice), opcioni Crev Protect Assist proaktivni sistem zaštite putnika, kao i Isofix i Top-tether na zadnjim i prednjim sedištima suvozača koji obezbeđuje optimalnu zaštitu male dece u svakom trenutku. Standardna oprema Škode Kamiq uključuje i sistem Crev Protect Assist i opcioni side Assist koji upozorava vozača na vozila koja se približavaju od pozadi ili su u mrtvom uglu automobila. Kombinovani efekat ovih sistema pomoći za Kamiq model dobio je ocenu 3,5 bodova od maksimalnih četiri.

 

Kamiq se zasniva na MKB-A0 platformi Wolksvagen grupe, koji karakteriše state-of-the-art bezbednosti i sistema pomoći. Ovaj gradski  SUV garantuje vrhunsku pasivnu bezbednost, koristeći gotovo 80 odsto udela čelika visoke čvrstoće i posebno kaljenog čelika.

 

Evropski program za ocenjivanje bezbednosti novih automobila (Euro NCAP) osnovan je 1997. godine, među svojim sadašnjim članovima nalaze se ransportna ministarstva, auto-moto klubovi, udruženja osiguranja i istraživački instituti iz osam evropskih zemalja. Udruženje  je osnovano u Belgijskom gradu Leuven. Tamo se sprovode crash testovi na aktuelnim modelima automobila i procenjuje njihova aktivna i pasivna bezbednost. Tokom proteklih nekoliko godina, ovi testovi postali su sve strožiji i sada ih čine različite vrste provera. Dok se u početku ocenjivalo samo na osnovu rezultata testova sudara, danas se veći značaj daje procenama aktivnih sistema bezbednosti i sistema za pomoć vozačima.


Ime i prezime
Komentar