Porsche štampa sedišta prema konturi vozača

25. Mar 2020

Porsche-Sedište prema konturi vozačaPorsche- Struktura na sedištu


Porsche je kao konceptnu studiju predstavio automobilsko sedište formirano na osnovu konture tela vozača. Međutim, ovakva 3D štampana sedišta uskoro bi mogla da se pojave u automobilima ovog nemačkog proizvođača premijum modela.

Mnogi veruju da će automobili budućnosti u velikoj meri da budu prilagođeni željama vlasnika. Porsche je prethodno ponudio rezervne delove napravljene 3D štampom vlasnicima klasičnih modela, gde originali nisu više dostupni. Sada je prikazao prototip sedišta urađenog 3D štampom, kao korak ka personalizovanom automobilu. Na ovaj način sedište bi trebalo da bude prilagođeno konturi tela vozača.

Sedište je sendvič konstrukcija, sastoji se od središnjeg dela sedišta koji je odštampan, jastuka sedišta i oslonca za leđa, na kojoj je spoljni „komforni sloj“ odštampan poliuretanskom mešavinom. Sve je prekriveno slojem Racetekt-a koji je perforiran kako bi se omogućilo hlađenje.

Porsche kaže da će kupcima ponuditi izbor tri nivoa tvrdoće, mekog, srednjeg i tvrdog. Tvrdoća sedišta treba precizno da se podesi pomoću 3D tehnike i posebnog potpornog dela u obliku mreže u srednjem delu sedišta. Za prilagođeni dizajn, operater će da izabere između tri stepena krutosti materijala.

“3D štampanim karoserijskim sedištem, onima koji kupuju naše serijski proizvedene automobile još jednom nudimo mogućnost da dožive tehnologiju preuzetu iz auto sporta. Pored ergonomskog oblika, sličnog onom koji se nalazi u auto sportu, ovo sedište pruža jedinstven dizajn, manju težinu, poboljšanu udobnost i pasivnu klimatsku kontrolu”, kaže Michael Steiner, član upravnog odbora Porschea za istraživanja i razvoj.

Porsche Ekclusive namerava da ponudi ovu opciju na tržištu 2021. godine, do tada će da se napravi 40 prototipova takvih sedišta. Sva će da budu ugrađena u modele Porsche 718 i 911 i to samo u trkačkim verzijama namenjenim trkama u zatvorenim prostorima. Svrha je dobijanja povratnih informacija od korisnika i zbog dozvole za njihovu upotrebu na javnim putevima.


Ime i prezime
Komentar