Potpuno nova Škoda Octavia

11. Nov 2019

Škoda Octavia - promocija u Pragu

Srce marke Škoda, ikona i najprodavaniji model - prikladno uz 60-tu godišnjicu češki proizvođač automobila predstavio je novo izdanje svog bestselera. Svetska premijera održana je 11. novembra 2019. godine u Pragu. Još bolja, bezbednija, prostranija, emotivnija i sa još više mogućnosti za povezivanje: lansiranjem četvrte generacije najprodavanijeg modela, Škoda je osvojila nove dimenzije. Srce i motor brenda Škoda sada ima veće dimenzije od svog prethodnika, ima još veći prtljažnik i još je emotivnija zahvaljujući novom Škoda dizajnerskom jeziku. Novi koncept enterijera kombinuje fantastičnu prostranost i funkcionalnost sa najkvalitetnijim materijalima i pametnim detaljima. Inovativna „connectivity“ rešenja i novi sistemi asistencije podižu komfor i bezbednost na viši nivo.

Bernhard Maier, CEO Škoda Auto, rekao je: „Za brend Škoda, model Octavia je od velike važnosti. To je razlog zašto smo potpuno preradili ovaj automobil. Ishod je najbolja Octavia svih vremena – prostranija, praktičnija i bezbednija više nego ikada pre. Otkrivajući svoju poslednju generaciju baš kada slavi 60-tu godišnjicu, napravili smo ogroman iskorak. Octavia je značajno doprinela razvoju kompanije i brenda tokom poslednjih šest decenija. Uveren sam da će nova generacija igrati značajnu ulogu u održavanju ovog pozitivnog trenda.“

Četvrta generacija modela Octavia nastaviće da igra svoju ulogu najprodavanijeg modela brenda Škoda. Sa preko 6,5 miliona proizvedenih jedinica, najprodavanija Škoda ikada postala je prava ikona dugi niz godina, kako na domaćem češkom tržištu, tako i na mnogim tržištima širom sveta. Razlozi za ovo su očigledni: odlikuju je moderan dizajn i tehnologija, efikasnost, praktičnost i kvalitet, nudi izuzetnu prostranost i fantastičan odnos cene i kvaliteta.

Veća i atraktivnija

Nova Octavia je dodatno porasla i, zahvaljujući novim proporcijama i najsavremenijem Škoda dizajnerskom jeziku, sada je još emotivnija i dinamičnija od prethodne verzije. Dužina od 4.689 mm, hatchback verzija je 19 mm duža, a Combi 22 mm od modela treće generacije. Širina je porasla za 15 mm. Zapremina prtljažnog prostora kod Combi verzije, koja je najveća u segmentu, porasla je za 30 litara do 640 litara. Hatchback ima zapreminu od 600 litara, što je za 10 litara više nego u prethodnoj generaciji. Novi prednji branik i oštriji farovi imaju LED tehnologiju kao standard za duga, kratka i dnevna svetla. Zadnja svetla, kočna svetla i svetla za maglu takođe koriste LED tehnologiju. Novodizajnirani krovni nosači naglašavaju izduženu siluetu modela Octavia Combi, dok hatchback verzija podseća na kupe. Aluminijumski naplatci veličine do 19“ daju svim modelima snažniji izgled. Crystal crna, Lava plava i Titanium plava su nove boje, a Chrome i Dynamic paketi su dodatna opcija.

Novi koncept enterijera i multi-level instrument tabla

U novodizajniranom enterijeru, Octavia nudi novi dvokraki upravljač, koji može da ima mogućnost grejanja i dolazi sa dva kontrolna dugmeta i točkićima omogućavajući vozaču da upravlja sa čak 14 različitih funkcija bez pomeranja ruku sa volana. Instrument tabla, koja je sada redizajnirana, modularna je i postavljena je na drugi nivo, a čini je veliki samostojeći centralni ekran. Centralna konzola je elegantna, uredna i ukrašena hromiranim detaljima – kao što su nove trake na pragovima i ručke na vratima. Novi meki materijali daju unutrašnjosti vrhunski izgled, dok novo LED ambijentalno osvetljenje pruža poseban vizuelni utisak na vratima i instrument tabli tako što ih indirektno osvetljava, a pruža mogućnost izbora između deset različitih boja.

Poslednji infotainment sistemi i napredniji Virtual Cockpit


Octavia nudi izbor od četiri infotainment sistema poslednje generacije sa ekranima od 8,25 do 10 inča. Nekima može da se upravlja pokretom ili glasom preko Laura Škoda Digital Assistant. Columbus infotainment sistem može – po prvi put – da prikaže mapu navigacionog sistema u drugom nivou na ekranu Virtual Cockpit-a od 10,25“. Ova nova funkcija može da se prilagodi novim klizačem osetljivim na dodir koji se nalazi ispod ekrana i može da se koristi i za kontrolu jačine zvuka. Zahvaljujući ugrađenoj eSIM kartici, Octavia je uvek online, pristup najnovijim Škoda Connect online uslugama uvek je moguć. Automobil je opremljen sa najviše pet USB-C portova za punjenje ili povezivanje uređaja i USB-a. Pored toga, pametni telefoni mogu da se pune induktivno upotrebom Phone Box-a. I konačno, akustički optimizovani enterijer i novi opcioni Canton sound sistem obezbeđuju savršeno audio iskustvo.

DSG sa „shift-by-wire“ tehnologijom i opcionim full LED Matrix farovima

Nova Octavia prvi je Škoda automobil koji koristi „shift-by-wire“ tehnologiju za rukovanje DSG-om, koja funkcioniše uz pomoć elektronike. Umesto poznate DSG ručice, sada postoji novi kontrolni modul smešten na centralnoj konzoli sa malim prekidačem za odabir moda vožnje, kao i dugme za parking mod. Novi full LED matrix farovi dostupni kao opcija, omogućavaju vozaču da uvek budu uključena duga svetla bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Full LED zadnja svetla sa kristalnim elementima i dinamičkim indikatorima pravca su druga opcija. Postoji puno sistema za asistenciju koji se po prvi put pojavljuju kod brenda Škoda, kao što su Collision Avoidance Assist (pomoć pri izbegavanju sudara), Turn Assist (pomoć pri skretanju), Exit Warning (upozorenje o izlazu) i Traffic Warning funkcija (upozorenja u saobraćaju). Ostale novine za model Octavia su Area View, Side Assist i Predictive Cruise Control. Koristeći detektovanje „Hands-on“, sistem proverava da li su ruke vozača na volanu. Do devet vazdušnih jastuka, uključujući i vazdušni jastuk za kolena vozača i zadnji bočni vazdušni jastuci, štite putnike u slučaju sudara.

Novi alternativni pogoni i efikasni agregati

Nikada pre Octavia nije bila efikasnija, ekološki podobnija i dostupna sa tako puno alternativnih pogona kao u četvrtoj generaciji. Po prvi put, u ponudi biće plug-in hybrid, Octavia iV. Neki benzinski motori optimizovani su i sada su opremljeni inovativnom mild hybrid tehnologijom, dok su dizel motori poslednja EVO generacija i emituju do 80 odsto manje NOx. Široka ponuda pogona isporučuje snagu od 81 kW (110 KS) do 150 kW (204 KS) i dopunjuje je Octavia G-TEC. Sa 17,7 kg prirodnog gasa (CNG) u rezervoaru, ovaj automobil može da pređe do 523 km u ekološkom i efikasnom CNG modu. U modelu Octavia iV, 1.4 TSI benzinski motor i električni motor isporučuju kombinovanu snagu od 150 kW (204 KS).

Kapacitetom od 37 Ah pružaju 13 kWh energije, visokonaponska litijum-jonska baterija omogućava potpuno električni domet do 55 km u WLTP ciklusu. eTEC varijante opremljene najnovijim agregatima EVO-generacije 1.0 TSI ili 1.5 TSI odlikuju se mild hybrid tehnologijom kada su opremljeni DSG-om. EVO dizel motori primenjuju novi tretman izduvnih gasova dvostrukim doziranjem pri čemu se AdBlue® ubrizgava neposredno ispred dva katalitička pretvarača koji su postavljeni jedan iza drugog. Dynamic Chassis Control, koji je opcija, sada dolazi sa kliznim upravljanjem u okviru različitih modova vožnje omogućavajući vozaču da menja individualne parametre kao što su suspenzija ili karakteristika upravljanja ili rad DSG-a prema svojim potrebama.

Nova Simply Clever rešenja

Za automobile u koje je ugrađan dizel motor, ponuda Simply Clever rešenja sada uključuje prikladni otvor za punjenje AdBlue® i sada mogže gorivo da se puniti i na točilici za teretna vozila. Pozadi su pregrade za dva pametna telefona na naslonima prednjih sedišta. Paket za spavanje za zadnje sedište je sada još jedna dodatna opcija za model Octavia. Takođe, novina su zavese za zaštitu od svetla na zadnjim bočnim prozorima. Multifunkcionalna pregrada ispod poda prtljanika u hatchback i Octavia Combi, automatsko otpuštanje kuke za vuču. Pregrada za odlaganje sa kišobranom i četkom u vratima vozača je novina. Levak koji je sastavni deo pokopca rezervoara za tečnost za vetrobransko staklo je još jedno novo rešenje za model Octavia.


Ime i prezime
Komentar