Šampionska vožnja Škode Slavia i 1100 OHC

12. Sep 2020

Jan Kopecky

 

Profesionalni vozač Jan Kopecky, svetski reli šampion u WRC 2 kategoriji, provozao je na takmičarskoj stazi ovogodišnji studentski koncept automobil Škoda Slavia. Kreacija studenata inspirisana je legendarnim automobilom Škoda 1100 OHC, koji je Kopeck takođe vozio.

 

Jan Kopecky je nasmejan nakon što je završio vožnju oba automobila izjavio: “Nije lako porediti ova dva automobila. Škoda 1100 OHC je legendarni automobil, a Slavia moderan automobil sa svim naprednim karakteristikama, tako da je razlika ogromna. Automobil OHC bio je velika inspiracija za studente i mislim da je njihov dizajn zaista uspešan“.

 

Na kraju vožnje, ipak je pronašao nešto zajedničko za ova dva automobila. “Škoda 1100 OHC je legendarni automobil u kojem nisam ni razmišljao da pređem preko dozvoljene granice, a Slavia je prototip koji takođe ne mogu da vozim kao pravi trkački automobil“, kaže on, priznajući da se prema oba automobila odnosio mnogo nežnije od svog profesionalnog automobila Škoda Fabia Rally2 evo.

 

Iz tog razloga, Kopecky se odlučio za “istorijski“ stil vožnje oba automobila. “Škoda 1100 OHC napravljen je za duge trke, ali vožnja tokom ovih trka bila je tada drugačija. Bilo je važno da dobro poznajete svoju mašinu i da ne preterate kako biste završili trku“, objašnjava iskusni vozač. 

 

Legendarni automobil iz 1957. godine i beli spajder poslužio je kao inspiracija u 2020. godini, a oba automobila zaslužuju divljenje, iako svaki na svoj način osvaja naklonost.

 

Škoda Slavia - Jan KopeckyŠkoda 1100 OHC - Jan Kopecky

 

“U automobilu 1100 OHC možete da osetite istoriju. Kad izađete iz automobila, osećate miris benzina. OHC je lak kao pero i zaista osećate 92 konjske snage automobila. Ovo je divno podsećanje na prelepe istorijske motore sa karburatorom i otvorenom izduvnom cevi koja od trkačkog automobila pravi pravu raketu“, sa osmehom kaže vozač Škoda Motorsporta.

 

“Motor Slavie TSI takođe je veoma snažan, ali je u tehnološkom pogledu naravno mnogo napredniji. Sportska sedišta u studentskom automobilu i sportski volan su apsolutno fantastični. Vozač je zaštićeniji nego u OHC automobilu, ali kontakt sa okolinom je i dalje uzbudljiv“, kaže Kopecky, opisujući svoje utiske o dizajnu koji su kreirali studenti Škoda Akademije.

 

Iskusni vozač smatra projekat izrade studentskog automobila jedinstvenom prilikom koju studenti ne mogu da dobiju na nekom drugom mestu. “Ovo je sjajan projekat u okviru kojeg studenti na početku nisu imali prethodno iskustvo, ali su mnogo toga naučili tokom rada na automobilu. Projekat krasi odlična kombinacija tradicije i modernog, ambiciozne omladine i iskusnih konsultanata proizvođača automobila“, kaže on.

 

Dodao je da mu ne bi smetalo da postane savetnik za ovakav projekat. “Možda bi sledeći put studenti akademije mogli da naprave pravi mali trkački automobil“, sa osmehom predlaže Kopecky. “Voleo bih da im pomognem u tome“, dodaje profesionalni vozač i svetski WRC 2 reli šampion u 2018. godini.

 


Ime i prezime
Komentar