Škoda Enyaq iV

02. Sep 2020

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

 

Enyaq iV prvi električni SUV model Škoda

 

 

Škoda je predstavila dugo najavljivani potpuno električni SUV Enyaq iV. Novi model nudi veliki domet i širok izbor praktičnih funkcija i verzija koje odgovaraju svakom kupcu.

 

Prvi električni Škoda SUV biće osnova budućeg održivog razvoja češkog proizvođača automobila. “Enyaq iV je prava prekretnica za brend i naš prvi električni automobil zasnovan na MEB platformi. Enyaq iV je napravljen u Škoda fabrici u Mladoj Boleslav u Češkoj i predstavlja sledeći nivo razvoja kompanije: transformaciju fokusiranu na unapređenje elektrifikacije i digitalizacije“, rekao je Thomas Schafer, predsednik Upravnog odbora Škode, na premijeri električnog SUV-a.

 

Predstavljanje modela Enyaq iV ne označava samo pravi početak ere 'zelenog goriva', već i korak napred u tradicionalnim vrednostima brenda Škoda. Simply Clever elementi, tradicionalno izdašna unutrašnjost i pametne tehnologije, kombinovani su u automobilu sa unapređenim Škoda dizajnerskim stilom i izvanrednim dodacima opreme.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

Samouveren dizajn

 

Dizajn novog modela je progresivan, uravnotežen i samouveren. “Kod modela Enyaq iV dodatno smo unapredili karakterističan prednji deo modela Škoda, a posebno se izdvajaju kristalni elementi. U kombinaciji sa emotivnim dizajnerskim stilom i upečatljivo robusnim izgledom, koji je naglašen sa velikim točkovima, naš novi Enyaq iV veoma je upečatljiv“, kaže Oliver Stefani, glavni dizajner Škode opisujući izgled novog SUV-a.

 

Jedan potpuno novi element dizajna na električnom SUV-u je opciona rešetka sa kristalnim elementima. Tradicionalna Škodina rešetka poboljšana je kristalnim efektom i osvetljena sa 130 LED dioda koje automobilu daju jedinstveni „svetlosni potpis“, koji dograđuje originalne animacije Coming/Leaving Home funkcija.

 

Veliko međuosovinsko rastojanje (2.765 mm) sa relativno kratkim poklopcem motora jasno pokazuje da je unutrašnjost prostrana, dok snažne stranice i krovna linija koja se postepeno spušta daju odličnu aerodinamiku automobilu. Dimenzijama (dxšxv) 4.649 x 1.879 x 1.616 mm Enyaq iV je po veličini sličan tradicionalnom SUV modelu Kodiaq, ali ima još dinamičniji stil, koji dodatno naglašavaju novi točkovi od 18 do 21 inča. Koeficijent otpora od 0,27 izvanredan je za SUV kategoriju automobila. Zajedno sa sofisticiranim pogonom, doprinosi odličnom maksimalnom opsegu električnog modela Enyaq iV.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

Pet, tri, dva

 

Novi električni automobil biće dostupan u pet verzija sa tri veličine baterija i dva pogonska sklopa. Osnovni model je Enyaq iV 50 s elektromotorom od 109 kW i pogonom na zadnje točkove. Baterija ove verzije ima kapacitet od 55 kWh i domet od 340 kilometara u WLTP ciklusu. Enyaq iV 60 ima bateriju od 62 kWh, koja u kombinaciji sa elektromotorom snage 132 kW pruža domet do 390 kilometara.

 

Enyaq iV 80 treća je verzija sa pogonom na zadnjim točkovima i elektromotorom snage 150 kW i obrtnim momenatom do 310 Nm. Kapacitet baterije je 82 kWh i upravo ova verzija nudi najduži maksimalni domet od 510 kilometara (u WLTP ciklusu) jednim punjenjem. Dve verzije pogona na sva četiri točka imaju najsnažniju bateriju. Enyaq iV 80X, sa drugim elektromotorom na prednjoj osovini, ima snagu od 195 kW, dok sportski Enyaq iV RS ima snagu od 225 kW. Obe ove verzije imaju domet do 460 kilometara u WLTP ciklusu.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

Nekoliko klikova do Enyaq iV specifikacije

 

Struktura opcija pogonskog sklopa pokazuje da će odabir odgovarajuće Enyaq iV specifikacije biti veoma jednostavan, što potvrđuje i ostatak opcija. Novim električnim modelom, Škoda takođe predstavlja novu strukturu za konfiguraciju automobila, tako da Dizajn Opcije zamenjuju klasične pakete opreme. Reč je o kompletnim paketima opreme i dizajna koji odgovaraju različitim potrebama i ukusima kupaca. Stilski dizajniran enterijer stvara prijatan osećaj, a korišćeni su održivi i reciklirani materijali. Izbor Dizajn Opcije daje unutrašnjosti automobila jedinstvenu atmosferu, koja se razlikuje po izboru materijala, tapacirunga, šemi boja i dizajnu instrument table.

 

Standardna Dizajn Opcija za Enyaq iV 50 je Studio dizajn. Standardna Dizajn Opcija za Enyaq iV 60 je Loft dizajn inspirisan modernim stanovima za mlade porodice. Jedna od karakteristika Loft Dizajn Opcije je dvobojni dizajn instrument table. Lodge Dizajn Opcija je usredsređena na održivost i inovacije. Lounge dizajn odlikuje kvalitet i ekskluzivnost, dok Suite i ecoSuite verzije pružaju klasične luksuzne detalje. Kod RS verzije, RS Lounge Dizajn Opcija naglašava sportski karakter automobila, dok opcioni RS Suite dizajn zrači dinamičnom elegancijom.

 

Pored izbora Dizajn Opcija, kupci mogu da biraju i između deset tematskih paketa sa nizom pojedinačnih izbora. Tako svako može da konfiguriše svoj Enyaq iV iz snova u samo nekoliko jednostavnih koraka.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 


Posebna verzija Founders Edition

 

Founders Edition je posebna Enyaq iV verzija koja će da bude dostupna u ograničenoj seriji. Ovom verzijom, koju će kupci da dobiju u prvom kvartalu 2021. godine, Škoda obeležava 125 godina od osnivanja. Biće ukupno proizvedeno 1895 jedinica, što je simbolika za godinu osnovanja češkog proizvođača automobila. Svaki Founders Edition automobil imaće broj izdanja prikazan na elegantnoj pločici na upravljaču.

 

Kupci mogu da naruče dobro opremljenu Founders Edition verziju za Enyaq iV 60 i Enyaq iV 80. Standardne karakteristike su Aquarius aluminijumski naplatci od 21 inča, a na raspolaganju su dva metalna završna sloja: Black Magic i Arctic Silver. Kristalna rešetka osvetljena LED diodama i uokvirena sjajnim crnim šinama poput prozora, dolazi kao standardni element opreme. Unutrašnjost je uređena u ecoSuite Dizajn Opciji sa konjak-braon kožnim presvlakama za sedišta. Ova boja dobija se tretiranjem kože održivim ekstraktima lišća masline. Druga opcija je crna kožna presvlaka sa konjak-braon kontrastnim elementima.

 

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

Hi-tech i Simply Clever

 

Zahvaljujući MEB platformi na kojoj je izgrađen, Škoda Enyaq iV je izuzetno napredan automobil u tehničkom smislu i nudi veliki broj bezbednosnih dodataka, najsavremenije sisteme za pomoć u vožnji i sisteme za povezivanje. Nije izostavljena ni tradicionalna karakteristika automobila Škoda, omiljeni Simply Clever dodaci.

 

Tu spadaju popularni kišobran u vratima vozača ili tradicionalni strugač za led koji se kod Enyaq iV modela ne nalazi ispod poklopca rezervoara za gorivo (Enyaq iV ga nema), već u zadnjim vratima. Pored toga, ispod poda prtljažnika postoji prostor za kabl za punjenje, kao i sredstvo za čišćenje kabla kako se korisnici ne bi zaprljali.

 

Prtljažnik ima i dupli pod, tako da će sitni predmeti ostati na mestu i neće se pomerati tokom vožnje. Dostupna je i mreža kao rešenje koje osigurava da veći predmeti u prtljažniku budu pravilno zaštićeni i osigurani. Dizajn MEB platforme omogućio je prostor za dve velike pregrade za odlaganje. U 6,2-litarsku Jumbo Box pregradu ispod centralnog naslona za ruke može da se odloži dosta neophodnih predmeta, a ispod centralne konzole nalazi se još jedna pregrada za odlaganje veličine 11,4 litara.

 

Škoda Enyaq iV ima veliki broj bezbednosnih dodataka, uključujući kočenje u slučaju nužde u situaciji kada u trenutku skretanja u levo drugi automobil nailazi u susret, upozorenje o mogućim sudarima sa biciklistima ili automobilima prilikom otvaranja vrata, aktivnu pomoć za izbegavanje prepreka i devet vazdušnih jastuka.

 

Postoje i drugi najsavremeniji sistemi pomoći, uključujući sistem pomoći pri parkiranju za postavljene rute. Ovaj sistem može da se kontroliše iz aplikacije Škoda Connect, tako da vozač u svom mobilnom telefonu ima veliki broj novih funkcija i opcija za upravljanje automobilom, uključujući kontrolu punjenja. Enyaq iV uvek je online. Infotainment sistemom može da se upravlja preko centralnog ekrana od 13’ inča ili uz pomoć Laure, digitalnog glasovnog asistenta, koji razume petnaest jezika i tečno odgovara na šest jezika.

 

Virtual Cockpit ispod volana ima ekran dijagonale 5,3 inča i može da se dopuni inovativnim head-up ekranom. Ekran u nivou pogleda podeljen je u dva segmenta: donji, odmah iznad instrument table, prikazuje standardne informacije kao što su trenutna brzina ili uočeni saobraćajni znaci. Iznad je veća augmented reality zona koja prikazuje, na primer, uputstva za navigaciju u vidnom polju vozača.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

Punjenje pod Škoda iV banerom

 

Vozači novog Škoda Enyaq iV moći će da iskoriste sve prednosti Škoda iV ekosistema, koji uključuje MyŠkoda Powerpass, univerzalnu uslugu za punjenje električnih automobila. Ova usluga omogućava vozačima pristup mreži punjenja na više od 195.000 mesta za punjenje širom Evrope koristeći samo jednu karticu. Na taj način korisnik može, na primer, da puni svoj automobil na stanicama za brzo punjenje i da plaća usluge punjenja na osnovu mesečnog računa.

 

Za punjenje kod kuće kupci mogu da koriste jedan od tri dizajna zidnih kutija koje nudi Škoda. Osnovni Škoda iV punjač osnovna je varijanta za upotrebu u privatnim domaćinstvima. Škoda iV Charger Connect ima LAN i Wi-Fi konekciju i RFID čitač. I najnaprednija verzija, Škoda iV Charger Connect + ima sve ove funkcije plus LTE mobilnu mrežnu konekciju. Povezanost poslednje omogućava nadgledanje potrošnje energije zidnih kutija i količine električne energije koju potroše različiti korisnici putem Škoda Connect aplikacije.

 

Brzina punjenja zavisi od korišćene metode i kapaciteta baterije automobila Enyaq iV. Najveća baterija kapaciteta 82 kWh može da se napuni od pet do 80 odsto za samo 38 minuta. Kućna zidna kutija nudi snagu od skoro 11 kW, što znači da će Enyaq iV postići potpuno punjenje za šest do osam sati, u zavisnosti od veličine baterije.

 

Škoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iVŠkoda Enyaq iV

 

 

Snimak premijere

 


Ime i prezime
Komentar