Škoda Felicia slavi 25-ti rodendan

16. Oct 2019

Skoda Felicia

Škoda Auto proizvela je 1.401.500 Felicia u periodu ad 1994. do 2001. godine

 

Proizvodnja modela Škoda Felicia započela je u gradu Mlada Boleslav 17. oktobra 1994. godine. Pre 25 godina, naslednik modela Favorit postao je prvi model češkog proizvođača razvijen pod kapom Volkswagen Grupe. Felicia je postigla ogroman uspeh u auto sportu i bila je veoma uspešna među kupcima. Do 2001. godine, fabrike u gradovima Mlada Boleslav, Kvasiny i Vrchlabi proizvele su preko 1.4 milliona primeraka ovog modela, a tu se ubrajaju ne samo verzije hatchback i Felicia Combi, već i Pickup Van Plus i Fun.

 

Novo poglavlje u istoriji Škoda Auto počelo je pre četvrt veka modelom Škoda Felicia. Kompanija je vizuelno modernizovala Favorit Forman i Plck-Up pre priključivanja Volkswagen Grupaciji 1991. godine. Medutim, predstavljanje modela Felicia je prekretnica za brend Škoda: 1.187 novorazvijenih komponenti korišćeno je u razvoju tehnički zahtevnog prethodnika. Hatchback, Combil Pick- Up Van Plus i Fun verzije modela kombinuju modernu tehnologiju i osveženi dizajn sa prostranim enterijerom i atraktivnim odnosom cene i kvaliteta.

 

U Škodi su mnogo razmišljali o imenu za ovaj model: s jedne strane odnosi se na kabriolet koji je obeležio kasne 1950-te i rane '60-te, a s druge strane potiče od latinske reči koja znači sreća - Felicitas.

 

Proizvodnja i montaža ispunili su stroge standarde kvaliteta

 

Hatchback model sa petoro vrata bio je tačno 40 milimetara duži i 15 milimetara širi od modela Favorit, zapremina prtljažnog prostora povećana je za 21 litar. Karoserija ima znatno veću torzionu krutost koja u kombinaciji sa novim nosačima točkova, poboljšava geometriju prednje osovine i dodatno stabilizuje zadnje točkove - primetno je smanjena buka u unutrašnjosti automobila i povećan je komfor. 

 

Dodatak je viši stepen bezbednosti koji je verifikovan 1995. godine kroz TUV crash test. Proizvodnja novog modela takođe je ispunila visoke standarde kvaliteta, kao i usaglašavanje sa ISO standardom 9002. Divizija za proizvodnju pogonskih agregata u gradu Mlada Boleslava prva je proizvodnja kompanije Škoda Auto koja je ispunila najviše zahteve.

 

Osnovni pogonski agregat za model Škoda Felicia bio je benzinski četvorocilindarski motor zapremine 1.289 cm3, a razvijao je snagu od 40 kW (54 KS) ili 50 kW (68 KS) u zavisnosti od verzije. Snažniji 1.6 MPI motor od 55 kW (75 KS) i 1,9-litarski 47 kW (64 KS) dizel motor dopunili su ponudu naredne godine.

 

Verzije komercijalnih vozila nastavljaju uspeh

 

Škoda je 1995. godine proširila ponudu uključujući prostraniju Feliciu Combi, a u avgustu iste godine, počinje da isporučuje modele Felicia Vanplus i Felicia Pickup koji se takođe proizvode u fabrici Kvasiny. Pored toga, oko 4.000 vozila pod nazivom Felicia Fun izrađeno je na istoj platformi. Karakteristike ovog automobila bile su svestrana unutrašnjost, 2+2 sedišta, kao i žuta boja karoserije. Komercijalna vozila bila su veoma popularna u periodu izmedu 1996. i 2000. godine. Škoda je proizvela približno 19.000 automobila koji su doživeli ogroman uspeh u Latinskoj Americi pod nazivom Volkswagen Caddy.

 

Mnogobrojna moderna oprema predstavljena je baš u ovom modelu. U godini koja je obeležavala 100 godina od osnivanja kompanije, češki proizvodač predstavio je luksuzni model Felicia Laurin & Klement. Model Felicia Atlanta predstavljen je 1996. godine za vereme Letnjih olimpijskih igara.


Ime i prezime
Komentar