Škoda Superb

06. Apr 2013

Dve varijante istog


"Škoda Superb je vrhunac naše linije modela i dokazuje sposobnost Škode kao proizvođača da napravi sveobuhvatno osvežavanje automobila, kako bi naš vrhunski model učinio još atraktivnijim. Škoda Superb nudi udobnost iznad standarda srednje klase. To znači puno prostora, odličnu funkcionalnost, udobnost, visok nivo bezbednosti, veliku vrednost za novac i eleganciju. Uvek smo imali nameru da našim klijentima ponudimo ekstra automobil.", izjavio je Winfried Vahland, CEO kompanije Škoda.

Novi modeli Škoda Superb Hatchback i Superb Combi, prošli su sveobuhvatno osvežavanje i obe verzije imaće svoju svetsku premijeru na Salonu automobila u Šangaju ove godine. Top model češkog brenda impresionira svežim, atraktivnim dizajnom, uključujući novi enterijer i nove tehnologije.

Nova Škoda Superb impresionira poboljšanom potrošnjom goriva i novim rešenjima u pogledu tehnologija. U isto vreme, Superb potvrđuje sve dobre vrednosti koje su učunile da linija ovog modela postiže konstanat uspeh u proteklih 12 godina. Škoda Superb ima potpuno novi izgled napred i pozadi. Elementi novog dizajnerskog jezika ovog brenda su jasno vidljivi: jasne linije, odličan kvalitet i uravnotežene proporcije. Prednji deo koji je u potpunosti redizajniran do A-stuba, sada izgleda mnogo karakterističnije. Prednja rešetka hladnjaka, logotip, prednja svetla, svetla za maglu, branici, prednji blatobrani i prednja hauba su potpuno novi. Karakteristično dizajniran prednji deo sa znatno širom rešetkom hladnjaka, kao i potpuno redizajnirani prednji farovi, stvaraju interesantniji izgled. Dostupni prvi put kod Superb modela su i Bi-ksenonski farovi sa integrisanim LED dnevnim svetlima. Zadnji deo modela Superb Hatchback i Combi takođe su potpuno redizajnirani i sada izgledaju jasno, čisto i precizno. Dizajn zadnjih svetala reinterpretiran je da dodatno naglasi tipičan Škodin C-oblik. Ovo će biti prvi put da tri svetlosne LED trake naprave ovaj oblik. Dva trouglasta elementa na zadnjem delu su druga nepogrešiva karakteristika novog Škodinog dizajna.

 

 

Eksterijer Škode Superb sada je dostupan u dve završne boje, Metal grey i Moon white. Novi 16 i 18-inčni aluminijumski točkovi su takođe u ponudi. U unutrašnjosti modela Škoda Superb, volan sa tri i četiri kraka biće sada dostupan u ukupno devet varijanti. Pored toga, postoji devet novih tkanina i šema za pokrivanje sedišta, uz njihov novi dizajn. Kod najvišeg nivoa opreme, Škoda Superb L & K, biće dostupna u kombinaciji braon boje i boje slonovače. U pogledu linije motora i pogonske tehnologije, Škoda Superb je još atraktivnija.

Ugrađeni motori uštedeće više od 19 % goriva u odnosu na svoje prethodnike. Takođe, uštedi goriva doprinosi ugrađena Start-Stop funkcija i tehnologija oporavka kinetičke energije kočenja koji će biti standard u svim Škoda Superb dizel varijantama i kod nezahtevnog 1.4 litraskog benzinskog TSI motora snage 123 KS u zemljama EU. Izvanredna GreenLine verzija troši samo 4,2 L/100 km dizel goriva, što odgovara emisiji izduvnih gasova od 109 g/km. 2.0 litarski TDI dizel motor od 138 KS, sada ima ručni menjač u 4x4 verziji ovog modela. Veća verzija sa pogonom na sve točkove i 2.0 litarskim TDI dizel motorom snage 168 KS, sada dolazi sa šestostepenim DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom.

 

 

Novo, osveženo izdanje modela Superb, nastavlja Škodinu tradiciju nudeći ogroman unutrašnji prostor. Oba modela nude najviše prostora u svom gornjem srednjem segmentu uz najveći prtljažnik i najviše prostora za noge putnika na zadnjim sedištima. Ni u bilo kom drugom modelu u ovoj klasi, putnici na zadnjem sedištu nemaju toliko prostora kao u modelu Superb. Sada postoji nova funkcija dostupna putnicima pozadi koja putovanje čini još udobnijim. Po prvi put, suvozačevo sedište može lako da se premesti unazad električnim putem.

Veličina prtljažnog prostora ponuđena kod ovog modela, ostala je nenadmašna u svojoj klasi. Superb Hatchback ima zapreminu prtljažnika od 595 litara, Combi verzija ima zapreminu od 633 litra i oba modela su najbolja u klasi. Sa spuštenim zadnjim sedištima, zapremina tovarnog prostora povećava se na 1.700 i 1.865 litara, respektivno. Novi Superb potvrđuje svoju reputaciju posebnog automobila iz gornje srednje klase. Model dolazi sa kišobranom koji se nalazi u vratima vozača, što je karakteristika dostupna samo kod najluksuznijih automobila. Drugo jednostavno pametno rešenje kod Superb Hathback modela je tzv. Twin Door prtljažnik. Jedinstveno Škodino patentirano rešenje dozvoljava vratima prtljažnika da se otvore u dve faze. Može da se izabere da se otvori samo poklopac prtljažnika ili cela zadnja vrata, uključujući i zadnje staklo. Tehnologija je postala još jednostavnija za rad, jer svaki pojedinačni režim otvaranja sada ima sopstveno dugme. Do sada, morao je da se pritisne jedan taster.

 

 

Mnoštvo jednostavno pametnih karakteristika uključujući veliku kutiju za stvari u centralnoj konzoli, džepove u vratima, prostor ispod sedišta putnika, praktičan odeljak za naočare i skladišni prostor u centru naslona za ruke na zadnjem sedištu, izuzetno su dobro osmišljeni. To isto važi i za pod automobila, koji sada nudi praktične funkcije kao što su opcioni dvojni teretni pod, zaključavanje skladišnog prostora, kuke za torbe i opcione mrežne držače. Ponuda udobnosti u novom Škoda Superb modelu je znatno povećana sa najnovijom generacijom Automatic Parking Assistant sistema, sada dostupnim kod Hatchback i Combi modela. Novi sistem sada podržava paralelno i unazad upravno parkiranje i pomaže prilikom ulaska i izlaska sa parking mesta. Pored toga, novi Superb nudi superiornu udobnost sa električnim krovom sa integrisanim solarnim ćelijama kod Hatchback-a, električnim panoramskim krovom kod Combi verzije, automatskim zaključavanjem i automatskim startovanjem motora, KESSY funkcijom, automatskom klimom i četiri savremena audio i navigaciona sistema, zajedno sa vrhunskim navigacionim sistemom Columbus, sa 6,5-inčnim ekranom osetljivim na dodir u boji i integrisanim 30 GB hard-diskom.

 

 

Osvežena Škoda Superb nudi najbolju ponudu u smislu bezbednosti, o čemu svedoči pet zvezdica dobijenih na Euro NCAP testovima. U zemljama EU, Hatchback i Combi modeli temeljno su opremljeni ESP-om, ABS-om i pomoći pri kočenju kao standardom. Opcioni Adaptive Frontlight System garantuje odličnu vidljivost u mraku. Driver Activity Assistant može biti aktiviran da upozori vozača o detektovanom zamoru. Opcioni Hill-hold Assistant obezbeđuje nesmetan polazak uzbrdo bez upotrebe ručne kočnice. Sistem za elektronsko praćenje pritiska u gumama, takođe je postao standard kod oba modela, počevši od Elegance paketa opreme pa naviše. U slučaju saobraćajnog udesa, putnici su zaštićeni sa devet vazdušnih jastuka, kao i sigurnosnim pojasevima sa vezivanjem u tri tačke i po visini podesivim naslonima za glavu.

Nova Škoda Superb treba da se pojavi na evropskim tržištima krajem juna ove godine.

 


Ime i prezime
Komentar