Škoda Superb

01. Jun 2015

Škoda Superb

 

Nova dimenzija

“Simply Clever”


Na premijeri novog modela Škoda Supeb, Winfried Vahland, direktor kompanije Škoda rekao  je: "Ovaj automobil označava početak nove ere za kompaniju Škoda. U poslednjih nekoliko godina, obnovili smo i proširili našu gamu modela. Nova Škoda Superb pokazuje naše težnje u automobilskom segmentu srednje klase. U smislu kreativnosti i tehnologije, dostiže novi nivo performansi, pokazuje da se Škoda vraća na svoju poziciju i pokazuje put kojim će se kretati brend u budućnosti. Ovaj fantastičan automobil će sigurno privući mnogo novih kupaca ", rekao je Vahland.

Škoda namerava da nastavi priču o uspehu svog top modela brenda trećom generacijom modela Superb. Do danas, kompanija Škoda  je isporučila više od 700.000 komada prve i druge generacije modela Superb kupcima.Elegancija, snaga, dinamičnost- revolucionarni Škoda dizajn

Svojim novim dizajnom, nova Škoda Superb pokazuje emocionalnu snagu brenda, čime je uzbudljiv jezik dizajnerske studije modela ' Škoda Vision C' prevela u proizvodnju. "Međuosovinsko rastojanje je povećano za 80 mm, a istovremeno je prepust ispred prednjih točkova kraći za 61 mm. Ova nova arhitektura pruža automobilu bolju dinamičku eleganciju ", rekao je Jozef Kaban, šef Škoda dizajna. U isto vreme, novi Superb nudi dodatno poboljšanu funkcionalnost i još više prostora.

 

Škoda SuperbŠkoda Superb


Prednji deo automobila prenosi nam osećaj snage i samopouzdanja. Prednja rešetka maske,sa prepoznatljivim farovima i duboko izvučenim krajevima - je dizajnirana da optički poveća osećaj širine. Poklopac motora je snažno oivičen u obliku konture. Bočni pogled na automobil daje dinamičan i elegantan izgled. Oštra tornado linija proteže se duže celog automobila i, dodatno sa svetilijim površinama, stvara efikasne kontraste između svetla i senki. Uski stubovi automobila, precizno isečene linije prozora uz blagi nagib linije krova daju automobilu kupe siluetu. Veliki točkovi i upečatljivi blatobrani ističu ekskluzivnu pojavu.

Dizajn zadnjeg kraja takođe odaje osećaj snage i elegancije. Horizontalne linije su ovde takođe naglašene. Dvodelna, široka i uska zadnja svetla sa LED tehnologijom su u standardu i oštro su intenzivnog Škoda -tipičnog 'C' oblika farova. U isto vreme, kristalni elementi pružaju zadnjim farovima dodatni sjaj. Od noviteta ostaje još upečatljiva zadnja ivica na poklopcu prtljažnika. Potpuno redizajniran enterijer nastavlja bitne detalje dizajna eksterijera. To uključuje naglasak na horizontalnim linijama, što daje već prostranoj unutrašnjosti još velikodušniji osećaj. Čisti oblici, precizna izrada i upotreba kvalitetnih materijala rezultirali su premium izgledom.
 

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda Superb

 


Nadogradnja - nova dimenzija udobnosti i prostora

Prostor novog modela Superb još jednom je povećan u odnosu na već izdašne vrednosti prethodnog modela. Vozač i suvozača uživaju u 39 mm više prostora u visini laktova.  Sa 157 mm prostora za noge u zadnjem redu je gotovo 'veličanstven'. Radi se o duplo većem prostoru nego što je kod najbližeg modela konkurencije. Po pitanju prostora za glavu sa dimenzijama od 980 mm nijedan drugi model u segmentu ne može se uporediti. U zadnjem redu sedišta prostor za laktove je porastao za 69 mm. Zapremina prtljažnika je 625 litara i najveća je vrednost u svom segmentu,ili u brojkama izraženo - 30 litara više u odnosu na drugu generaciju modela Superb.

Nova Škoda Superb je prvi model Škoda brand-a koji nudi Adaptivnu dinamičku kontrolu šasije (DCC) uključujući izbor načina vožnje kroz sistem Driving Mode Select. Novi klima uređaji, uključuje po prvi put nove tri-zone klima uređaja, pružajući optimalnu kontrolu temperature i vrhunski kvalitet vazduha. Klizni panoramski krovni prozor je opciona stavka  u novom modelu Škoda Superb. Pomoćni sistem  grejanja sedišta, bežično grejano  vetrobransko staklo kao i grejanje prskalice za pranje vetrobranskog stakla sada su kao opcija dostupni. Senzor za kišu/svetlo uključuje brisače i isključuje automatski i automatski prebacuje sa osvetljenja za dnevnu vožnju na oborena svetla po potrebi.

Umesto jednog kišobrana u zadnjim levim vratima, sada postoji jedan kišobran u svakoj od prednjih ulaznih vrata. Nova, električna vrata prtljažnika su posebno pogodna i mogu biti dopunjena opcionom virtuelnom pedalom kao u modelima premium segmenta. Električno otvaranje prtljažnika i virtuelna pedala rade samo u kombinaciji sa automatskim KESSY zaključavanjem i sistemom pokretanja automobila. Novi Superb sada dolazi sa najnovijom generacijom Park Assist sistema za automatsko parkiranje u i van parking prostora. Sem toga, automobil ima zadnju parking-kameru po prvi put. Tradicionalna parkirna kočnica zamenjena je električnom sada u standardnoj opremi.

 

Škoda SuperbŠkoda Superb

 


Savršeno povezan

Karakteristike povezivanja automobila konačno na pravi način ulaze u treću generaciju modela Škoda Superb. Postoje ukupno četiri, potpuno nova infotainment sistema bazirana na tehnologiji MIB Volkswagen Grupe (Modularer infotainment-Baukasten). Vrhunski Columbus top model je dostupan opciono sa integrisanom high-speed internet vezom na temelju LTE standarda. Ovo je prvi put da se ovaj sistem ugrađuje u Škoda modele.

Škoda Superb može biti povezan sa smartphone telefonima po prvi put i odabranim aplikacijama se može upravljati preko ekrana infotainment sistema. SmartLink sistem uključuje MirrorLink TM, Apple CarPlay i Android Auto. U SmartGate interface-u , koji je Škoda razvila , omogućeno je da se određenim podacima sa automobila može pristupiti i preko aplikacije smartphone telefona korisnika. Nova Škoda Media Command app i hotspot Wi-Fi integrisana u Columbus sistem omogućava infotainment sistem kojim se upravlja daljinski sa zadnjeg sedišta po prvi put. Sistem ozvučenja Kantona sa dvanaest zvučnika i 610 W izlazne snage,pretvara novu Škoda Superb u koncertnu dvoranu na točkovima.

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda Superb

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda Superb

 

 

Nova dimenzija “Simply Clever”

Nova Škoda Superb je i najpametnija Škoda ikada. Dvadeset devet  'Simply Clever' rešenja čine život lakšim za vozača i putnike. 23 rešenja su potpuno nova u Škodi Superb, deset od njih su potpuno nova za Škoda brend. Nova "Simply Clever" rešenja uključuju praktične stvari kao što su mehanički rasklopivi uređaj za vuču automobila, nosač tablet računara u zadnjem, kao i pregradu za odlaganje tableta u prednjem Jumbo Bo, USB port utikač i 230 V utičnicu u zadnjem redu, pregradu koja omogućava otvaranja 0,5-litarskih boca jednom rukom i ekstra pregradu za odlaganje fluorescentnog prsluka u svih četvoro vrata. Oboje prednjih i zadnjih vrata mogu primiti i držati bocu od 1,5 litre. Svestrana unutrašnjost je povećana opcijom  obaranja zadnje klupa iz prtljažnika. Sedište suvozača može se preklopiti. Novi osigurači omogućavaju odlaganje tereta u prtljažniku. Strugač leda u poklopcu rezervoara je standard u novom modelu Superb. Sem toga, postoje novi sistemi mreža na unutrašnjim rubovima prednjih sedišta, prenosna LED lampa u prtljažniku kao i  nova zaštita automobila po pitanju krađe goriva iz rezervoara.
 

Škoda SuperbŠkoda SuperbVrhunska efikasnost

Nova Škoda Superb dobila je i nove motore koji nude do 30 % niže vrednosti potrošnje goriva. Škoda Superb GreenLine troši samo 3,7 l / 100 km i emituje 95 g CO2 po km. Automobil je do 75 kg lakše i aerodinamički  poboljšano. U kombinaciji od 20 % više energije, smanjenim otpor vazduha i smanjenjem težine ,dolazi se do izvanredne dinamike vožnje.

Nova Škoda Superb sada dolazi sa direktnim ubrizgavanjem turbo motora na osnovu MQB tehnologije (pet TSI benzinskih, tri TDI common-rail dizel agregata). Sve pogonske grupe su u skladu sa standardima EU6 i imaju Stop-Start tehnologiju i povratnu energiju oslobođenu  kočenjem sada u standardnom paketu opreme. Benzinski motori imaju snagu između 92 kW (125 KS) i 206 kW (280 KS),dok dizel motoru u rasponu od 88 kW (120 KS) do 140 kW (190 KS). Osim za benzinske verzije najnižeg nivoa, svi motori dostupni su s modernim prenosom sa duplim kvačilom. Četiri motora sada su dostupna sa pogonom na sve točkove na osnovu Halde 5 spojnice.
 

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda SuperbNema kompromisa vezanih za bezbednost

Bezbednost novog Škoda Superb modela u najvišem paketu opreme je stvarno impresivna. Elektronska kontrola stabilnosti, uključujući Multi-Collision Brake u standardu. Dodatna standardna oprema za zemlje EU uključuje: Front Assist sa Emergency Brake, elektronskom kontrolom pritiska u gumama, sedam vazdušnih jastuka, pet automatskih sigurnosnih pojaseva vezanih u tri tačke sa sedištima kojima je povećana sigurnost zaštite glava putnika u automobilu. Zadnji bočni vazdušni jastuci su u opciji. Takođe u  standardu su: DS +, funkcija elektronske blokade diferencijala. Od Ambition nivoa opreme naviše, Ograničavač brzine je u standardnoj opremi.

Opcioni sistemi pomoći su takođe dostupni. Adaptive Cruise Control (ACC) održava automobil na bezbednoj udaljenosti od automobila ispred. Uz poboljšani sistem Crew Protect Assist, vozač i suvozač su 'pripremljeni' u slučaju predstojećeg mogućeg sudara. Lane Assist pomaže vozaču da zadrži automobil u istoj traci tokom duže vožnje po auto putu. Traffic Jam Assist, na raspolaganju je po prvi put u ovom modelu ,a i kompletno za ceo brand, povećava bezbednost i udobnost u saobraćaju i za vreme vožnje stop-start. Takođe ,novi sistem Emergence Assist aktivira kočnice,u slučaju da vozač postane nesposoban za dalju vožnju, što automatski dovodi automobil do zaustavljanja.

 

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda Superb


Sistem Blind Spot Detect je potpuno novi sistem koji pomaže vozaču prilikom promene vozne trake tako što ga upozorava na automobila koja su mu ušla u slepi ugao. Ključna komponenta Blind Spot Detect sistema je funkcija Rear Traffic Alert koji je u ovom modelu po prvi put dostupan. Driver Alert sistem upozorava vozača na njegov umor tokom vožnje. Travel Assist sistem je sistem  prepoznavanja saobraćajnih znakova,koji je takođe na raspolaganju po prvi put kod modela Škoda Superb, konstantno informiše vozača o trenutnom stanju u saobraćaju.

Farovi su opremljeni halogenom tehnologijom ili bi-enon svetlima, uključujući AFS funkcijom i LED dnevna svetla. Snopom srednjih farova se može elektronski upravlja preko Light Assist ili putem proširenog Smart Light Assist funkcije (maskiranih dugih svetala). Zadnja LED svetla su standardna u novom modelu Superb, a tu su i dva reflektora na obe strane zadnjeg branika.

Potpuno redizajnirana i prerađena šasija novog modela Superb sa MacPherson prednjim i multi-link zadnja osovinama pruža optimalnu stabilnost u vožnji čak i u zahtevnim situacijama.

 

Škoda SuperbŠkoda SuperbŠkoda Superb


Ime i prezime
Komentar