Svetska premijera game New 500

22. Oct 2020

Fiat New 500

VIDEO CLIP 1                               VIDEO CLIP 2

 

Nakon prezentacije kabrioleta New 500 „la Prima“ 4. marta, i nakon toga, hečbeka 8. juna, Dan D za kompletiranje projekta New 500 je stigao. U galeriji Pinacoteca Agnelli u fabrici Lingoto u Torinu, Olivije Fransoa – predsednik brenda Fiat – otkrio je gamu 500, koja je sada spremna za izlazak na tržište, zajedno sa modelom New 500 3+1 „la Prima“ Opening Edition, trećom „karoserijom“ modela New 500, pored kabrioleta i hečbeka.

 

Kada je počeo pre dve godine, projekat New 500 ispunio je čitav Fiat svojom pozitivnošću, donoseći sobom energiju i kreativnost koja nije viđena od 1957. i 2007. godine. Ovo je omogućilo Fiat-ovim dizajnerima i inženjerima da se okrenu budućnosti bez propuštaja ijedne prilike, a istovremeno održavajući kontinuitet sa trenutnim uspehom modela 500.

 

Od tog trenutka, bilo je prirodno da se dizajnira automobil u više „karoserija“, poput kabrioleta i hečbeka, ali to nije bilo sve. Kako bi ispratili evoluciju kupaca modela 500, morali su da odu korak dalje, da odgovore na promene u zahtevima kupaca koji su sazreli i čije su se navike promenile. Mlada osoba koja je izjurila na ulice grada svojim modelom 500 nakon posla, sada su „zaposleni mama ili tata“, koja se organizuje da odveze svoje dete ili decu do škole ujutro pre nego što ode na posao, a onda na časove plesa ili stranog jezika poslepodne, i sve uz svojih lične obaveza. Taj kupac je stoga postao porodica kojoj je potreban pristupačniji enterijer, ali koji je još uvek „kul“ onako kako samo 500 može da bude po svojoj prirodi. Tu dolazi New 500 3+1. Sasvim novi, potpuno električni, sa još jednim vratima. Ali još uvek 500.

 

Dizajneri iz centra Centro Stile radili su na pametnom rešenju identičnim dimenzijama na kabrioletu i hečbeku, ali sa malim trećim vratima sa suvozačeve strane. Kao i prvi model 500 iz 1957. godine, koji je imao vrata pričvršćena na zadnjem delu: povratak korenima modela, plodonosni je dijalog prošlosti i budućnosti. Rezultat je nova karoserija, pored hečbeka i kabrioleta, nepromenjenih dimenzija i bez ijednog centimentra dodatog na otisak na zemlji.

 

Treća „mala vrata“ otvaraju se u suprotnom smeru, a pošto nema centralnog panela u samim vratima, to znači da može udobnije da se uskoči u automobil, lakše utovara i istovara velike predmete i brže i jednostavnije stavljaju deca na zadnje sedište ili u dečje sedište. Kada zatvorite mala vrata, ne razlikuje se od bilo kog drugog modela 500: isti stil, ista veličina. Sve ovo uz povećanjem težine od samo 30 kg, a bez efekta na upravljivost i potrošnju goriva.

 

Što se tiče bezbednosti, treba pomenuti da „mala treća vrata“ mogu da se otvore samo kada su prednja vrata već otvorena, kako bi se sprečilo da ih putnici pozadi slučajno otvore.

 

Verzijom 3+1, model 500 teži da ostane uz kupce koji su promenili svoje navike i zahteve, ali ne i svoj ukus. Za kupce koji ne žele da ostave lepotu i privlačnost koju ima model 500, New 500 3+1 je odgovor. Zahvaljujući pametnom rešenju trećih vrata, svako može da zadrži sve svoje strasti bez pravljenja kompromisa što se tiče stila, istovremeno uživajući u funkcionalnosti koju pruža New 500 3+1.

 

Kao i kabriolet i hečbek, New 500 3+1 predstavlja se tokom izlaska na tržište u „la Prima“ Opening Edition verziji, koja je prepoznatljiva po stilu, ekskluzivnosti, tehnologiji i povezanosti.

 

New 500 3+1 „la Prima“ karakteriše niz ekskluzivnih detalja: 100% LED prednja svetla sa „Infinity“ dizajnom, dvobojne 17-inčne felne sečene dijamantskom oštricom i sa hromiranim detaljima na prozorima i bočnim panelima. Sedišta, instrument tabla i volan u eko-koži i ekskluzivni „la Prima“ natpis na konzoli. A što se tiče komfora: prednja sedišta sa šest podešavanja, patosnice, elektrohromatski retrovizor i „drone view“ parking senzori sa pregledom od 360°.

 

 „La Prima“ je opremljena najnaprednijim sistemima za pomoć pri vožnji:

 

•    Inteligentni adaptivni tempomat (iACC) i sistem za centriranje u traci

•    Prepoznavanje saobraćajnih znakova

•    Autonomni sistem kočenja u hitnim slučajevima sa prepoznavanjem pešaka i biciklista

•    Automatsko ograničavanje brzine

•    Održavanje u saobraćajnoj traci 

•    Zadnja kamera visoke rezolucije sa dinamičnim pomoćnim linijama

•    Senzori sa pregledom od 360° za parkiranje i slepe tačke u gradu

•    Automatski Twilight i Dazzle senzori

•    Poziv u hitnim slučajevima

•    Elektronska parking kočnica

 

Takođe ima automatsku klimatizaciju, ključ u obliku kamenčića, brzo punjenje od 85 kW i Mod 3 kabl od 11 kW za punjenje kod kuće ili na javnom punjaču, kao deo standardne opreme.

 

New 500 Action opremljen je litijum-jonskom baterijom kapaciteta od 23,8 kWh, što omogućava autonomiju od više od 180 km u WLTP ciklusu, ili preko 240 km kada se vozi samo po gradu. Ako u proseku dnevna vožnja obuhvata manje od 50 km, to znači da bi kupci morali da pune svoj New 500 svakih nekoliko dana.

 

Velika briga za kupce koji žele da pređu na električne automobile je vreme punjenja, te je New 500 Action opremljen sistemom za brzo punjenje od 50 kW, kako bi se baterija automobila napunila vrlo brzo. Na primer, da bi se napunilo dovoljno energije za dnevnu kilometražu (oko 50 km) potrebno je manje od 10 minuta, što je podjednako vremenu potrebnom da se npr. negde doručkuje ili popije kafa. Sistem za brzo punjenje takođe nudi mogućnost punjenja automobila preko noći u garaži kod kuće, koristeći Mod 2 (3 kW) kabl ili tokom dana dok je vozač na poslu. „Kombo 2“ utičnica koja se nalazi na zadnjem desnom panelu automobila omogućava brzo punjenje, u AC ili DC varijanti. Za punjenje kod kuće ili napolju, kupci takođe mogu da kupe trofazni Mod 3 kabl od 11 kW, ili uređaj Wallbox.

 

New 500 Action je dizajniran za mlađe kupce i opremljen je svim ADAS sistemima koji mogu da budu potrebni u vožnji po gradu u okviru standardnog paketa, kao što je sistem za otkrivanje zamora vozača (Drowsy Driver Detection), koji prati nivoe koncentracije vozača; sistem za autonomno kočenje u hitnim slučajevima (Autonomous Emergency Braking), koji može da prepozna bicikliste i pešake; sistem za ostajanje u saobraćajnoj traci (Lane Keep Assist), sistem koji obaveštava vozača da se vrati u saobraćajnu traku kada otkrije pomeranja u trajektoriji;i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition), koji čita saobraćajne znakove i preporučuje odgovarajuću brzinu. Kada je u pitanju povezanost, New 500 Action opremljen je sistemom za informacije i zabavu koji je osmišljen za one koji uvek žele da budu povezani. Zovu ga „pametni audio“. Sastoji se od držača za pametni telefon, ergonomske osnove gde može da se postavi pametni telefon vertikalno ili horizontalno, Bluetooth konekcije gde se pametni telefon povezuje sa zvučnicima ugrađenim u New 500 i posebne aplikacije za idealnu upotrebu i interakciju s automobilom. Tako vozačev pametni telefon postaje centar sistema za informacije i zabavu u automobilu. 

 

Motor od 118 KS ima izlaznu snagu od 87 kW, postižući maksimalnu brzinu od 150 km/h (samoograničenu) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,0 sekundi i od 0 do 50 km/h za 3,1 sekundu.

 

Visokotehnološki i povezan 

 

Kada su dizajnirali prvi automobil Grupe koji je „rođen električan“, FCA inženjeri izgradili su novu strukturu oko električnog motora, integrišući nove tehnologije za kontrolu, bezbednost i zabavu. Rezultat je automobil koji ima najbolje dinamične performanse u svojoj klasi, agilan i zabavan za vožnju, komforan, tih i uvek povezan. Dok su ga pravili, razmišljali su o lakoći upotrebe pametnog telefona, kako bi doveli isti koncept u auto-industriju. To je bila početna tačka tehnološkog „eko-sistema“ modela New 500, usmerenog na to da pruži korisnicima različite načine da koriste automobil iz i van njega, a da to bude lako za upotrebu i intuitivno. Cilj je bio da se u New 500 prebace svi sistemi automatizacije iz domaćinstva koji čine savremene živote lakšim i prjatnijim: od Wi-Fi hotspota do Alexa glasovnog asistenta. 

 

Novim Uconnect 5 sistemom za informacije i zabavu 5. generacije – povezane platforme koju je FCA napravio za budućnost, koja je dostupna na 7-inčnom ekranu  vozač može da napravi sopstveni interfejs s New 500 i čak da koristi napredni sistem za prepoznavanje glasa, koji se aktivira bez kontakta pomoću signala za aktiviranje „Hej Fiat“. Elementi povezanosti omogućeni su pomoću novog Uconnect Box-a, koji nudi pristup uslugama „Uconnect Services“ u okviru modela New 500, a jedan primer je transformisanje automobila u Wi-Fi hotspot na koji može da se poveže do osam uređaja u svakom trenutku. Ove usluge povezanosti su uglavnom rezervisane za više segmente, ali prvi put, Fiat ih je učinio dostupnim u automobilu iz segmenta A, elementima izrađenim posebno za svet električnih automobila. Na primer, sistem za dinamično mapiranje autonomije (Dynamic Range Mapping), koji prikazuje mapu i dokle može da se vozi, koristeći računice koje uzimaju u obzir maksimalnu moguću distancu na osnovu preostale autonomije i ostalih parametara koji se odnose na efikasnost. Ne samo da Fiat aplikacija znači da vozač može da pogleda obližnja mesta za punjenje, već prikazuje grafički i na mapi one do kojih može da stigne s trenutnim nivoom baterije. Mape se uvek ažuriraju, preko interneta. Usluga „My Car“ omogućava vozaču da proveri nivo baterije daljinski, direktno s mobilne aplikacije Fiat. „My Remote“ omogućava korisnicima da provere nivo baterije na daljinu; zakažu punjenje automobila u najpogodnijim terminima; pronađu najbližu javnu stanicu za punjenje, i plate direktno pomoću svog telefona, pristupom mreži od 200.000 stanica za punjenje u Evropi; da pronađu tačnu lokaciju automobila; da zaključaju i otključaju vrata; da uključe i isključe svetla; i da programiraju sistem za klimatizaciju, sve direktno sa telefona. A to je samo početak. Digitalni sistem New 500 je open world, stalno se razvija i ažurira preko interneta.

 

New 500 prešao na autonomnu vožnju 2. nivoa

 

New 500 je dizajniran da bude idealan automobil za urbanu upotrebu. Dok su ga pravili, razmatrali su svaki aspekat integracije sa gradom, počevši od bezbednosti, tj. zaštite pod uglom od 360°. Model 500 zato ima napredne sisteme za pomoć vozaču (ADAS), koji čine vožnju lakšom, bezbednijom, jednostavnijom i zabavnijom i omogućavaju automobilu da bude prvi u segmentu koji je opremljen autonomnom vožnjom 2. nivoa. 

 

Inženjeri FCA, međutim, nisu se tu zaustavili. Njihov cilj bio je da humanizuju tehnologiju, uvođenjem posebnih rešenja posebno izrađenih za model 500: od elemenata za pomoć vozaču kojima se automobil kontroliše longitudalno i lateralno, do senzora koji detektuju da li vozač drži ruke na volanu. Monitoring nivoa rizika je zato mnogo precizniji, što znači da možemo da učinimo automatska upozorenja manje intruzivnim. Ima još toga: sistem za centriranje u traci (Lane Centering) održava New 500 u centru trake, dok sistem za slepe uglove u gradu (Urban Blind Spot) koristi ultra-sonične senzore da prati slepe uglove, i upozori na bilo kakve prepreke pomoću trouglastog svetla za upozorenje na desnom retrovizoru. U isto vreme, jedanaest senzora sa pokrićem od 360° pružaju perspektivu drona, kako bi se izbegle sve prepreke pri parkiranju ili vršenju kompleksnih manevara: skoro ptičja perspektiva za sve prepreke na putu.

 

Novi 500 ima svoju pesmu

 

U svetskoj auto industriji, sistemi zvučnog upozorenja (AVAS) su praktično isti u svim automobilima: obični, anonimni električni zvuk, dok New 500 peva skroz drugu pesmu, inspirisanu najautentičnijom italijanskom kreativnošću.

 

Vreme restartovanja i oporavka zahteva muziku koja će da prati ono što mnogi nazivaju „novim normalnim“. New 500 predstavlja promenu na svoj sopstveni način.

 

Stoga je napravljen jedinstven i originalan izbor, sistem zvučnog upozorenja (AVAS). Zvučno upozorenje pešacima je sada zakonska obaveza za električna automobila koja se kreću brzinama do 20 km/h, što New 500 – pri brzinama većim od 20 km/h – pretvara u „muziku“, korišćenjem melodije koji je komponovao Nino Rota za Amarcord, film koji simbolizuje italijansku kulturu i nonšalantnost, baš kao i model 500.


Ime i prezime
Komentar