Toyota Concept-i vozilo budućnosti

26. Jan 2017

Toyota Concept-iToyota Concept-iToyota Concept-i

Japanski automobilski gigant Toyota iskoristila je sajam potrošačke elektronike CES da prikaže viziju automobila budućnosti koji upravo tako i izgleda - kao da je dizajniran za neki SF film. U pitanju je Toyota Concept-i, futurističko vozilo koje ne samo da poseduje neverovatan izgled, već koristi i veštačku inteligenciju za komunikaciju sa putnicima i vozačem sa kojim nastoji da izgradi smisleni i humani odnos…

Naime kako se navodi proizvođač, sistem veštačke inteligencije pod nazivom Yui, može istinski da upozna svog vlasnika, njegove emocije i navike, pa u skladu sa time i adekvatno da reaguje u različitim situacijama. Automobil će tako moći da prepozna vlasnika i ostale putnike u automobilu, a putem glasovnih i svetlosnih poruka sa njima će moći i da komunicira, te da ih upozorava na eventualne opasnosti tokom vožnje.

“To neće biti hladna mašina koja će vas dovesti od tačke A do tačke B, već vozilo sa dušom, koje će ljude ponovo podstaći na ljubav prema automobilima” - izjavio je šef kalifornijskog Calty dizajnerskog studija, koji već dvadeset godina radi razvojne projekte za Toyotu, a autori su i ovog koncepta.

Svakako jedan od glavnih ciljeva o kome se naročito vodilo računa je potpuna sigurnost, pa Concept-i ima aktivne bezbedonosne sisteme koji bi trebalo da  omoguće da do saobraćajnih nesreće nikada ni ne dođe, bez obzira da li automobil vozi sam ili njime upravlja vozač.
SmartLife


Ime i prezime
Komentar