Toyota Motor Europe preuzima svoje baterije

11. Feb 2015

Toyota Hybrid battery
Kada hibridna Toyota dođe do kraja životnog ciklusa, japanski proizvođač je uveren da može efikasno da se reciklira u vidu još potpunije zaštite okoline, pri tome mislimo prvenstveno na recikliranje visokovoltažne pogonske baterije hibridnog sistema. Sklop visokovoltažne pogonske baterije dizajniran je upravo da bi “nadživeo” eksploatacijski životni ciklus automobila. Stoga se baterija uklanja iz automobila samo na kraju njegova životna veka ili u slučaju saobraćajne nesreće kada je automobil u stanju neisplativog popravljanja, odnosno totalne štete. U tom trenutku može se skupi i reciklira 91% hibridnih baterija, isključivo preko Toyota prodajno-servisne mreže.

Stoga je Toyota Motor Europe (TME) otišao korak dalje i prihvatio još teži izazov kako bi drastično povećao broj prikupljenih iskorišćenih baterija. Cilj je da se prikupiti 100%, odnosno iskorišćene baterije svih njihovih hibrida koji se voze putevima Evrope. Pri tome se izlazi iz okvira Toyota prodajno-servisne mreže i sarađivaće se s ovlašćenim centrima za reciklažu i prikupljanje otpadnih vozila širom Evrope. TME ima dugoogodišnje iskustvo u recikliranju delova hibridnog sistema, prvenstveno baterija, što je postignuto internim aktivnostima Toyotinih i Lexusovih salona i serviserima. Princip je vrlo jednostavan navode u Toyoti: prodajno-servisnoj mreži ustupimo potpuno novu hibridnu bateriju za iskorišćenu, čime se postiže pomenuti visok učinak prikupljenih baterija od 91%.

Kako bi se povećao taj procenat na apsolutno sve hibridne baterije koje ostaju nakon korišćenja u Toyota automobilima, donedavna interna aktivnost uključiće i spoljne saradnike u vidu svih ovlašćenih centara za reciklažu i prikupljanje otpadnih vozila, koji će učestvovati u njihovom proširenom programu recikliranja hibridnih baterija. Do sada su iskorišćene hibridne baterije reciklirane, međutim razmatra se mogućnost njihove fabričke prerade istih kako bi bile iznova korišćene kao pouzdan izvor električne energije u automobilu ili manjem fiksnom objektu.

Toyota osim što vlasnicima svojih hibrida omogućuje izuzetno malu potrošnju goriva i opuštajuću i prijatnu vožnju, ovaj japanski proizvoađač želi da bude siguran da su hibridni automobili Toyota potpuno ekološki zbrinuti i nakon svog životnog veka.


Ime i prezime
Komentar