Ultrakompaktna Toyota BEV debituje u Tokiju

30. Oct 2019

Toyota BEV Toyota iROAD

Toyota Motor Corporation (Toyota) predstavlja novi ultrakompaktni BEV (baterijsko električno automobilo) koji je spreman za proizvodnju, na posebnoj izložbi „FUTURE EXPO“ Salona automobila u Tokiju 2019, kao najavu planiranog početka prodaje ovog automobila u Japanu 2020. godine. Sledeća generacija rešenja za mobilnost je osmišljena da pruža kretanje na kratkim relacijama uz ograničen negativan uticaj na okolinu.

 „Želimo da stvorimo rešenja za mobilnost koja mogu biti podrška sve starijem japanskom društvu i pružiti slobodu kretanja ljudima svih godina“, rekao je Akihiro Yanaka, direktor razvoja: „Kroz ultrakompaktni BEV s ponosom nudimo strankama automobilo koje ne samo da omogućava veću autonomiju, nego zauzima i manje prostora, stvara manje buke i ograničava negativan uticaj na okolinu“.

Ultrakompaktni BEV

Ultrakompaktni BEV s dva sedišta posebno je oblikovan, kako bi zadovoljio svakodnevne potrebe za mobilnošću kupaca koji obavljaju redovne i kratke vožnje, pre svega starije osobe, novi automobači ili poslovni ljudi u poseti lokalnim strankama. Ima domet od otprilike 100 km s jednim punjenjem, može dostići najveću brzinu od 60 km/h, a odlikuje ga izuzetno mali poluprečnik okretanja.

Toyota udružuje planirani početak prodaje ultrakompaktnog BEV-a 2020. godine s novim poslovnim modelom koji ima za cilj promociju šireg prihvatanja baterijskih električnih automobila uopšte. To uključuje preispitivanje svakog koraka u veku baterije, od proizvodnje, preko prodaje, preprodaje ili ponovnog korišćenja do recikliranja, radi njenog maksimalnog iskorišćenja. Kratkoročno, Toyota će se usredsrediti na povećanu ponudu najma s ciljem prikupljanja korišćenih baterija radi provere i eventualnog ponovnog korišćenja u polovnim automobilima, kao rezervnih delova ili čak korišćenja nevezanog za automobile. Toyota isto tako razvija periferne usluge za baterijska električna automobila kao što su punionice i osiguranje.

Povrh toga, Toyota istražuje primenu svojih kompaktnih baterijskih električnih automobila za kratke udaljenosti izvan pojedinačne mobilnosti. Na primer, ultrakompaktni BEV je posebno prikladan za zadovoljavanje potreba za mobilnošću u gradskim ili planinskim područjima koja žele stvoriti sigurnu i ekološki povoljnu opciju preautomoba bez ograničenja. Do danas je Toyota uključila već otprilike 100 korporativnih i upravnih partnera u istraživanje novih transportnih modela koji bi uključivali baterijska električna automobila, kao što je Ultra-compact BEV, a nastavlja pregovore i s drugima.

Toyotin Ultra-compact BEV je izložen na posebnoj izložbi „FUTURE EXPO“ Salona automobila u Tokiju 2019. od 24. oktobra do 4. novembra, zajedno s „Konceptnim modelom Ultra-compact BEV za poslovne korisnike“, koji je već bio predstavljen 7. juna 2019. Osim toga, posetioci Salona automobila u Tokiju s ulaznicama će moći da probaju Toyotina ultrakompaktna BEV rešenja mobilnosti na posebnoj priredbi „OPEN ROAD“. Toyota i-ROAD i tri različita Walking Area BEV će biti dostupna za testne vožnje na stazi dugoj 1,5 km koja povezuje Aomi i Ariake.


Toyota BEV-ovi: Tipovi i glavne odlike


Konceptni model Ultra-compact BEV za poslovne korisnike
•    Osmišljen za poslovnu namenu koja uključuje učestale kratke vožnje i parkiranje, Konceptni model Ultra-compact BEV za poslovne korisnike služi kao „mobilna kancelarija“ s tri načina rada jer omogućava vožnju, rad i odmor u automobilu.

Walking Area BEV za stajanje
•    Walking Area BEV za stajanje moguće je koristiti za patroliranje, obavljanje sigurnosnih provera ili preautomob teške opreme unutar velikih objekata, kao što su vazdušne luke ili fabrike.

Walking Area BEV za sedenje
•    Walking Area BEV za sedenje pruža mobilnost osobama koje nose puno prtljaga ili koje otežano hodaju. 

Walking Area BEV za invalidska kolica
•    Walking Area BEV za invalidska kolica spaja se na ručna invalidska kolica i pruža mogućnost vuče radi olakšanog kretanja kroz velike objekte ili turistička odredišta.

Toyota i-ROAD
•    Toyota i-ROAD je rešenje za mobilnost za kratke udaljenosti koje kombinuje veličinu motocikla s poboljšanom stabilnošću i namenjeno je kao podrška u kretanju gradom ili za turizam. 

 

Specifikacije

 

Ime

Ultrakompaktni BEV

Konceptni Ultra-compact BEV za poslovne korisnike

Walking area BEV za stajanje

Walking area BEV za sedenje

Walking area BEV za invalidska kolica

Toyota

i-ROAD

Početak prodaje

Zima 2020.

-

Zima 2020.

2021.

2021.

Kapacitet

2 osobe

1

1

1

1

1/2

Dužina

2490 mm

2490 mm

700 mm

1180 mm

540 mm

2345 mm

Širina

1290 mm

1290 mm

450 mm

630 mm

630 mm

870 mm

Visina

1550 mm

1550 mm

1200 mm

1090 mm

1090mm

1455mm

Najveća brzina

60 km/h

60 km/h

2, 4, 6, 10 km/h

(podesivo)

2, 4, 6 km/h

(podesivo)

2, 4, 6 km/h

(podesivo)

60 km/h

Domet uz jedno punjenje

100 km

100 km

14 km

10 km

20 km

50 km

Trajanje punjenja

Oko 5 sati

(200 V)

Oko 5 sati

(200 V)

Oko

2,5 sata

(zamenljiva baterija)

Oko

2 sata

(zamenljiva baterija)

Oko

2,5 sata

(zamenljiva baterija)

Oko 3 sata


Ime i prezime
Komentar